Han tog guld – igen

Jacobsson vann efter nya rekord

Foto: Bildbyrån
Jonas Jacobsson fortsätter att skjuta hem guld och världsrekord.
SPORTBLADET

Fyra världsrekord och två guld.

Sedan i måndags.

– Jo detta känns riktigt bra, säger guldskytten Jonas Jacobsson

Han slog två världsrekord i sin inledande gren, luftgevär 10 m stående och i helmatchen gjorde han om bedriften. Världsrekord i kvalet, 1163 och sedan världsrekord i finalen 1264,3.

Och självklart vann han även guldet.

I finalen inledde han säkert med 10,4 och 10,7 innan han sköt fyra skott under 10 poäng och då tappade endel av sitt försprång, men han klarade av att komma tillbaka och vinna tävlingen före israelen Doron Shaziri (1259,9). Stämningen på läktaren var god eftersom det var en kines, Chao Dong som slutade trea och i svenskhörnan satt bland annat bronsskytten från i går, Viktoria Wedin och den svenska kronprinsessan Victoria.

– När jag sköt lite sämre så fick jag koncentrera mig på att bita ihop och fokusera. Men den riktiga mirakelvändningen gjorde jag ju i kvalet. Då låg jag nio poäng efter och det ska inte gå att ta in. Jag hoppades på att jag skulle skjuta bra och att han inte skulle klara det mentalt och precis så blev det, säger Jonas Jacobsson till sportbladet.se

– Det var nog den värsta vändningen jag varit med om. Det handlar ju hela tiden om att inte släppa fokus. På OS var det en som missade medalj för att han sköt en fyra i det sista skottet och det är så otroligt små marginaler i den här grenen. Här kan det verkligen hända.

Svensken tog nu sitt 15:e guld och han har vunnit minst ett guld i varje paralympics sedan 1980.

Du såg mest lättad ut när det var över, börjar du bli mätt?

– Gjorde jag? Mätt är jag absolut inte. Jag har nya mål.

Närmast är ytterligare två tävlingar i Peking.

I Aten tog han fyra guld på lika många starter.