De ska ta guld i Kina

”Målet är att göra det bästa paralympics sedan 1996”

1 av 3 | Foto: Calle Stoltz/SHIF
GULDHOPP 1 Elvira Kivi.
SPORTBLADET

PEKING. Inte ett enda svenskt guld i Peking – men det var då.

Nu intar de svenska para­lympierna Kina.

– Vi ska ta fler än 21 medaljer, säger den svenske truppledaren Hans Säfström.

Två spel i rad har Sverige tagit 21 medaljer, den siffran vill nu den svenska truppen i Kina slå när spelen startar i dag.

– Truppen är med på den målsättningen och jag tycker att vi har en starkare trupp än tidigare, säger Hans Säfström.

– Vi bör ta minst 15 medaljer, men det är klart blir det 15 brons känns det som ett misslyckande. Å andra sidan vore nio guld fantastiskt.

”Folk vill glömma OS”

Ett OS utan guld. Hur påverkar det truppen till paralympics?

– Då vill folk glömma OS och hoppas i stället att det går bra för oss, så det är positivt. Å andra sidan, är det ett bra OS som i Aten så vill vår trupp visa att de är lika bra, så egentligen har det nog ingen större betydelse för de aktiva.

Kina överlägset

Men segern i medaljligan kommer Sverige inte ha med att göra.

Kina tog 143 medaljer, varav 63 guld, redan för fyra år sedan då de vann medaljligan och i hemmamästerskapen kommer landet att dominera. De har ett urval på ungefär 80 miljoner funktionshindrade medborgare och satsningen inför paralympics har varit enorm, med nya träningsanläggningar och elitsatsningar, precis som inför OS.

– Vinner inte Kina är det den största sensationen i historien, säger Hans Säfström.

– Men vårt mål är att göra vårt bästa paralympics sedan 1996.

Redan i morgon kan Sverige ta sina två första medaljer, då är det dags för guldhoppen Elvira Kivi i judo och rekordskytten Jonas Jacobsson.

FAKTA

Elvira Kivi

Ålder: 19.

Gren: Judo –63 kg.

Funktionshinder: Synskada, ser ungefär 5 procent, kan läsa med förstoring, ser färger och kan känna igen människor på nära håll, men kan inte orientera sig på okända platser.

Meriter: VM-guld 2007, EM-brons 2003 och 2005.

Fakta om grenen: Den enda skillnaden mot judo för seende är att de startande håller i varandra i startpositionen. Alla möter varandra, oavsett synnedsättning.

Egen kommentar: ”Jag går in för att vinna varje match och det slutgiltiga målet är självklart att ta ett guld. Jag vet att jag har kapaciteten, det handlar om att få en fullträff rätt dag och ha marginalerna på rätt sida.”

Datum att hålla koll på: 8 september.

Anders Olsson

Ålder: 42.

Gren: Simning 50 m, 100 m och 400 m fritt, 100 m bröst, 200 m medley.

Funktionshinder: Förlamad från midjan och nedåt efter en misslyckad ryggoperation. Har bara 50 procents lungkapacitet.

Meriter: Paralympics: 1 guld och 2 brons, VM: 2 guld och 1 silver. 9 världsrekord och Årets idrottare med funktionshinder 2007. Åtta i Vansbrosimningen.

Fakta om grenen: Simningen är den största av idrotterna och är öppen för alla typer av funktionshinder.

Egen kommentar: ”Jag har en muskel i axeln som är trasig och behöver operera den efter paralympics. Det gör ont, men målet är ändå att försvara guldet på 400 m fritt. Jag tejpar upp axeln och det gör ont i starten men sen är det bara att köra.”

Datum att hålla koll på: 14 september.

Jonas Jacobsson

Ålder: 43

Gren: 10 m luftgevär stående, 10 m luftgevär liggande, 50 m frigevär liggande, 50 m frigevär liggande 50 m frigevär 3x40.

Funktionshinder: Skada i nerverna i ryggraden, en födselskada.

Meriter: Paralympics: 13 guld, 1 silver och 11 brons. VM: 24 guld, 11 silver, 7 brons.

Fakta om grenen: Sportskytte är indelat i gevär, pistol, luftskytte och .22 kaliber dels för stående men även för skyttar i rullstol. Det finns två olika klasser beroende på funktionsnedsättning.

Egen kommentar: ”Jag måste öka poängen och slå mina egna världsrekord för att ta guld, så konkurrensen har ökat rejält. Materialet har varit lite trassligt, men nu tror jag att jag har fått tag på rätt grejer. Målet är att göra de bästa resultaten jag någonsin gjort.”

Datum: 8, 10, 11 och 12 september.