SOK tar Ara-fallet till Cas – igen

”Har blivit utsatt för ett rättsövergrepp”

SPORTBLADET

Ännu en gång blir brottaren Ara Abrahamian ett fall för Cas.

Efter att ha fått rätt av idrottens skiljedomstol gentemot Internationella brottningsförbundet flyttas nu fokus till Internationella olympiska kommittén.

– Det viktiga är inte medaljen, utan att slåss för Aras upprättelse, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg till TT.

Foto: Foto:Bildbyrån
vill ha rättvis bedömning Ara Abrahamian har redan börjat prata om ett nytt OS.

Idrottens skiljedomstol, Cas, har redan fastslagit att Ara Abrahamian hade rätt att protestera i samband med den kontroversiella OS-semifinalen i Peking. Redan innan OS var över meddelade Cas att Internationella brottningsförbundet, Fila, brustit på flera punkter och krävde dessutom att Fila ser över sina regler.

Abrahamian fick därmed en viss upprättelse, även om bronspengen fortfarande var förlorad.

Direkt efter Cas-domen bestämde sig dock Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att fortsätta kämpa för 33-åringen – denna gång hos Internationella olympiska kommitéen (IOK), som helt diskvalificerade svensken från OS.

– Samma dag som vi fick rätt av Cas skrev jag till IOK där jag bad dem ompröva beslutet, berättar SOK:s Stefan Lindeberg.

– Förra veckan fick jag ett svar där de väldigt kort skrev att de inte tänker göra det. Men vi tycker att det finns alla skäl i världen så då skrev jag en överklagan till Cas.

Det är alltså i ljuset av det för Abrahamian lättande beskedet – att han hade rätt att protestera – som SOK nu vill att frågan ska diskuteras. Enligt SOK bör IOK se Abrahamians omdiskuterade prispallsprotest i sitt sammanhang och inte som ett skäl till avstängning.

– Det behöver inte betyda att han ska få tillbaka medaljen och det är heller inte det viktiga. Vad det handlar om är att Ara har blivit utsatt för ett rättsövergrepp, säger Lindeberg.

Brottarnas förbundskapten Leo Mylläri håller med:

– Eftersom vi har fått rätt mot en instans vill vi försöka igen. Om Ara själv får tillbaka bronset eller inte spelar mindre roll. Vi vill att Sverige som land ska ha den där medaljen, säger han.

Att det är viktigt för Sverige, snarare än för Abrahamian själv, att få tillbaka bronset är dock inget som Lindeberg vill skriva under.

– Nej, det betyder inte mycket. Kanske för historisk statistik, men det här handlar om upprättelse.