”Vill fira med nytt guld”

Tre svenska medaljer – och i dag kan Olsson ta sitt tredje guld

SPORTBLADET

PEKING. Regnet föll över Peking – och medaljerna över Sverige.

– Men jag skulle gärna fira min födelsedag med ett guld till, säger Anders Olsson.

I dag fyller han 43 år.

Anders Olsson – fyller år i dag.

I går tog Sverige ett guld i simning, Anders Olsson tog sitt andra guld och slog sitt andra världsrekord. Dessutom spelade Johan Andersson hem en silvermedalj i tennis och de synskadade killarna i goalbollaget tog en bronsmedalj.

Dessutom skulle det ha blivit ytterligare en medalj, men svenskarnas dubbelfinal i tennis sköts upp på grund av regn.

– För mig är det en underbar känsla, jag känner verkligen att jag lyckats och det var guldet på 400 m fritt som jag kom hit för, säger Anders Olsson, som fyller 43 år i dag – och kan ta sitt tredje guld. Vid lunchtid i dag simmar han 50 m fritt.

– Men det är tre kineser som kan ta medalj och dessutom måste jag få en bra start.

På 400 m hade du den klart bästa reaktionstiden och efter 50 meter ledde du med två sekunder. Varför fungerar starterna så bra nu?

– Startpallarna passar verkligen mig, jag får rätt stöd så att jag kan kasta mig i på rätt sätt.

”Inte tillräckligt bra”

Sent i går natt träffade Sportbladet Anders Olsson, Johan Andersson och goalbollaget utanför den paralympiska byn, samma by som OS-idrottarna bodde i för några veckor sedan. Regnet hade upphört men kvällen var ganska fuktig och kylig. Goalbollkillarna hade hunnit smälta sin bronsmedalj och Johan Andersson kände att han egentligen aldrig var nära guldmedaljen.

I alla fall inte den här gången.

– Jag spelade inte tillräckligt bra. Jag vet inte om det handlade om orutin eller nervositet, men jag som vill styra matcherna lät mig styras.

”Målet är OS om fyra år”

24-åringen från Virsbo har nedsatt styrka och rörlighet i kroppen efter en dykolycka för sju år sedan och spelar därför i quadklassen där racket sitter fast på handen. Annars hade spelarna inte kunnat hålla emot när en hård boll träffar racket.

– Mitt stora mål är OS om fyra år och detta är en viktig erfarenhet. Jag tycker att jag har vunnit ett silver, inte förlorat ett guld.

När det nu återstår tre tävlingsdagar ligger Sverige på 19:e plats i medaljligan med sina tio medaljer, varav fem guld.

De har tagits av två 65:or, skytten Jonas Jacobsson och simmaren Anders Olsson.

Fyller 43 år i dag

Men det finns chans på mera.

I dag ska dubbeltennisen avgöras och simmaren från Hagfors vill gärna fira sin 43-årsdag med ännu en medalj.

– Det vore fint med ett tredje guld, men först ska en gå till final också, skrattar han.

– Hoppas gör jag naturligtvis, men att hoppas och att lyckas är två helt skilda saker.

Men det är tillåtet att önska – i alla fall på sin födelsedag.

FAKTA

Tennis – silver:

Johan Andersson , 24, som gör sitt första paralympics slog ut världsettan i quadtennisens semifinal, men i finalen blev den regerande mästaren från Storbritannien, Peter Norfolk, 48, för svår.

– Jag kom inte upp i standard, kanske är jag för orutinerad, kanske var jag för nervös, även om jag inte upplevde det så, säger Johan Andersson som spelade inför ungefär 10 000 åskådare.

– Men nästa gång ska vi mötas i London och då är det jag som ska stå högst upp på pallen.

SIMNING – guld:

Anders Olsson utklassade sina konkurrenter och putsade sitt eget världsrekord på 400 m fritt. Han har inte förlorat på distansen sedan han började simma den 2003 och det fanns ingen som kunde hota honom i Peking heller.

– Men jag är absolut inte mätt efter två guld, det finns en chans kvar, säger Anders Olsson, 43.

Goalboll – Brons:

Svenskarna tog brons sedan de besegrat USA med 5-2, laget kom till Peking för att ta guld men en dålig minut i semifinalen mot Litauen krossade den drömmen.

– Vi känner en stor glädje över medaljen. Men tankarna på att det hade varit bättre om vi gjort denna matchen i semifinalen istället finns naturligtvis där. Vi har tagit både silver och brons tidigare så målet var ett guld, säger förbundskapten Henrik Bergkvist.

– Men detta är ett lag som är ungt och kan ta det guldet i London om fyra år.