Stjärnspelarna som blev mästartränare

Listan på legendarerna som nu gör tränarsuccé

1 av 3 | Foto: AP
Stjärntränare Klinsmann, van Basten och Schuster var alla framgångsrika spelare. Nu gör de succé på bänken.
SPORTBLADET

Gianfranco Zola till West Ham.

Rykten om att Zico konkurrerar med Didier Deschamps som Kevin Keegans efterträdare som tränare för Newcastle United. Lite i smymundan en Michael Laudrup som blir klar för Spartak Moskva.

Och så Fabio Capellos succé i England.

Sportchansen listar spelarna som lyckas även på bänken.

Jürgen Klinsmann

Hett omdiskuterad när han valdes till tysk förbundskapten. Hur skulle det fungera med en tränare bosatt i Kalifornien? Knapp utbildad? Och inte ens torr bakom öronen? Undrade Tyskland. Efter VM 2006 var Klinsmann geniförklarad, trots att det "bara" räckte till ett brons den gången. Nu har den gamle skyttekungen precis inlett en om möjligt ännu tuffare utnmaning. Han har tagit över sin gamla klubb Bayern München.

Bernd Schuster

Han var kontroversiell som spelare och kom efter ständiga dispyter med tränare och lagkamrater bara upp i drygt 20 landskamper. Den kultförklarade mittfältskreatören har senare – typiskt nog – inte valt någon traditionell väg till de tunga tränaruppdragen. Efter prövotider i bland annat tyska andraligan, Shaktar Donetsk och Levante, fick han sitt genombrott i Getafe. Nu styr han Real Madrid på andra året och tycks fortfarande ha koll på rodret.

Fabio Capello

De flesta vet att Capello vunnit det mest med de flesta av storklubbar. I Milan, Real Madrid, Roma, Juventus. Inte lika många minns kanske att han även var en gedigen spelare, med drygt 30 landskamper och framgångar i de italienska klubbar han senare tränat. Efter segern mot Kroatien borta lär även engelska tvivlare vara övertygade om den här mannens storhet på bänken.

Zico

Bäste brassen som aldrig fick ett VM-guld har efter karriären blivit helgonförklarad tränare där han arbetat. Först i Japan, senare i turkiska Fenerbahce, en megaklubb lite i skymundan som i Zicos regi äntligen fick valuta för sina investeringar och förra året tog sig till kvarstfinal i Champions League. I år är han ledig och avvaktar uppdrag. Det kan bli Newcastle United.

Marco van Basten

En tränare som bygger sin position på sin status som fixstjärna och några pliktskyldiga tränarkurser på det? Eller en verklig begåvning som taktiker? Åsikterna går isär om van Basten. Faktum är att Holland under hans ledning inte lyckades växla ut hela sin kapacitet. Nu finns den gamle mästerskytten i sitt hjärtas klubb Ajax.

Eric Gerets

Inte så känd varken som spelare eller som coach. Men faktum är att förre storbacken Gerets bör ses som spelarlegend – med 86 landskamper är han Belgiens mest meriterade – och hans tränarbana pekar bara uppåt. På sistone har han inte bara restaurerat slagskeppet Olympique Marseille. Han har även gjort dem till klubben som möjligen kan utmana suveräna Lyon om titeln i Ligue 1.

Frank Rijkaard

Ett lite paralyserat sista år i Barcelona. Före de fem åren på Nou Camp bara en enda tränarmerit: en floppsejour i Sparta Rotterdam. Det är svårt att veta om Frank Rijkaard är fågel eller fisk som tränare. Han har tveklöst haft det ganska serverat i Katalonien. Men hans meriter i FC Barcelona – inklusive vinst i Champions League – går inte att ta från honom. Sportchansen tror att vi bara anat kapiciteten hos Rijkaard.

Didier Deschamps

Den franske mittfältsstjärnan avslutade 2001 sin spelarkarriär bara 32 år fyllda. Redan säsongen efter fanns han som tränare i Monaco. Ett uppdrag som följdes av att han tog Juventus tillbaka till Serie A varefter han överraskande bestämde sig för att hoppa av Turinklubben. Deschamps är nu ledig för nytt jobb och nämndes i somras som tänkbar ny fransk förbundskapten. De senaste dagarna är han en av flera som ses som kandidat till Kevin Keegans efterträdare i Newcastle.

Carlo Ancelotti

Precis som i fallet Capello är tränar-meriterna hos Milancoachen Ancelotti så starka att de nästan skymmer att han förr var en stark spelare. 26 landskamper och 300 ligamatcher för Milan och Roma är några punkter på hans meritlista.

Michael Laudrup

Skandinaviens mest kreative fotbollsspelare visade sig vara en superbegåvning även på bänken. Men efter succén i Getafe, som han lämnade redan efter en säsong, och åtskilliga förhandlingar blev det så tyst att det tycktes som att dansken skulle bli utan klubb denna säsong. I sista stund kom dock Spartak Moskva in på scenen och blir Laudrups nya arbetsgivare.