Guiden till Manchester City

Manchester City

SPORTBLADET

Två ligatitlar och fyra triumfer i FA-cupen. De flesta engelska klubbar skulle vara stolta över sådana meriter. För himmelsblå Manchester City är det annorlunda. Den klubben har fått vänja sig vid att alltid stå i skuggan av den gigantiska rivalen United. Då blir triumfer som de nämnda ändå småpotatis vid jämförelse, i synnerhet som ligan senast vanns 1968.

Men i dag är det ändå inte så många City-supportrar som klagar. För det har varit värre. Mycket värre. Hör bara: City var som bäst, i skiftet mellan 1960 och 70-tal. Då var United bäst i fotbollsvärlden. När United var som allra starkast, i slutet av 1990-talet, då befann sig City på botten. Säsongen 1998/99, spelade man t o m i det engelska ligasystemets tredje nivå.

Idag känns Manchester City däremot som en klubb på väg att utmana om inte den röda grannen så åtminstone övriga engelska klubbar. Man gör det från en arena, City of Manchester Stadium, som tillhör de mest attraktiva i England.

En sak går det aldrig att ta ifrån City: man dominerar fortfarande i själva staden Manchester. Medan United hämtar sina supportrar från hela England och världen har City fortfarande mer än 50 % av stödet i sin egen hemstad. Som ett ödets ironi ligger hemmaarenan dessutom i just de trakter i östra delen av stan där United en gång föddes. Så vem vet, kanske kan City en gång ta över i alla bemärkelser.