Arenaguide: City of Manchester Stadium

Nya arenan Citys arena var till en början planerad att användas till OS. Men Manchester fick inte spelen till år 2000.
SPORTBLADET

Kapacitet: 47 726.

Transport: promenera från Centralstationen Piccadilly (25-30 minuter), eller från stationen Ashburys (15 min). Från Piccadilly Gardens, nära centralstationen, går bussar, t ex 216, 217.

I 80 år spelade Manchester City på Maine Road, en av de mest klassiska engelska arenorna. Atmosfären och trycket på Maine Road var en av orsakerna till att klubben trots ständiga påfrestningar kunde ta sig genom dystra perioder. Men när man nu håller på återetablera sig som en utmanare till storklubbarna gör man det på en helt ny plats.

Tänkt till OS

Sedan säsongsstarten hösten 2003 finns City på den arena som ursprungligen var tänkt att användas för OS år 2000. När Manchester inte fick det evenemanget blev City of Manchester Stadium istället huvudarena för Commonwealth Games 2002. Innan den byggdes om till en renodlad fotbollsarena (där det även arrangeras konserter).

Arenan är en del av idrottskomplexet Sportcity i östra Manchester och det finns lite av elefantiasiskänsla över kolossen - i synnerhet när man närmar sig den på avstånd. Men inne i arenan är känslan en annan.

Intim känsla

Med knappt 50 000 platser är intrycket nästan intimt jämfört med till exempel Old Trafford eller Arsenals Emirates Stadium. Detta trots att gräsmattan är den största i England och trots att de välvda läktarna lite associerar till Nya Ullevi eller många kontinentala arenor. Det är sällan helt utsålt på City of Manchester Stadium. Man kan alltså vid många matcher chansa och försöka köpa biljett på arenans biljettkontor. En säkrare väg är att bli medlem, ett "Citycard" kostar 25 pund, själva biljetten kostar sedan 30 till 50 pund.