Handikappidrotten är på väg att dö

Sportbladets Anna Andersson summerar Paralympics: Det är ett alternativt OS

Foto: RICKARD NILSSON/BILDBYRÅN
Jonas Jacobsson – ge han en plats i ”riktiga” OS, tycker Sportbladets Anna Andersson.
SPORTBLADET

PEKING. En sak har blivit tydlig i Peking.

Handikappidrotten är på väg att dö.

Numera finns bara elitidrott.

Skillnaden mot Sydney för åtta år sedan är enorm och det är en stor kontrast mot vinterspelen i Turin 2006. Paralympics i Peking har bjudit på en enorm publikfest och många fantastiska resultat – inte bara sett till att det är människor med funktionshinder som utfört dem utan sett till att det är elitidrottare som stått för bedrifterna.

Det känns inte längre vettigt att använda ordet handikappidrott, det låter förlegat och det är missvisande. För numera är Paralympics ett alternativt OS, om än för funktionshindrade.

Många av de aktiva skulle mycket väl kunna konkurrera även i de vanliga spelen. Två av dem har redan testat. Sydafrikanskan Natalie du Toit som är enbens amputerad tog fem guld i paralympics var bland annat före svenskan Eva Berglund på 10 km öppet vatten i OS. Polskan Natalia Partyka som saknar en hand tog guld och silver i paralympics och hon är även given Polens OS-lag i samma gren.

...och fler är på väg

Till nästa Paralympics i London kommer det att finnas fler.

Min förhoppning är att en av dem är skytten Jonas Jacobsson. Han har 16 guldmedaljer i paralympics och hans resultat i stående luftgevär hade givit en omskjutning om OS-guldet.

Den hade han aldrig förlorat.

Men eftersom hans ben inte bär honom får han inte tävla i den grenen i OS, även om han har armarna i samma ställning som andra skyttar när han skjuter. Istället kan han bara tävla i liggande och då ta sig ur stolen och precis som alla andra lägga sig ner på parken. Den grenen vann han överlägset i paralympics och hans finalresultat är bättre än vad OS-segraren presterade.

Han är för bra

I nuläget är han så överlägsen i Sverige att det finns falanger inom svenskt skytte som vill stoppa honom i från att deltaga i vanliga SM.

Han är helt enkelt för bra.

Det vore enormt kul att se honom bevisa att skillnaden i prestationer under OS och paralympics numera är hårfin. I mina ögon är han dessutom en självklar kandidat till bragdguldet och till titeln som årets manliga idrottare.

Man behöver inte ens hålla på att tjafsa om att han sitter i rullstol. Vad spelar det för roll?

Det är resultaten som räknas och Paralympics är ett spel för elitidrottare med funktionshinder.

Ingenting annat.

FAKTA

Plusbetyg på ALLA svenskar i Paralympics

Jonas Jacobsson

Tre guld på fyra starter, killen har 16 paralympiska medaljer. I Peking har resultaten, som vanligt, varit jämförbara med OS. Sveriges främste paralympier och olympier som stod för mer än hälften av Sveriges guld i Peking.

Anders Olsson

Guld och världsrekord på 100 m fritt, guld och världsrekord på 400 m fritt. Dessutom ett brons på 50 m fritt. Han har återigen överträffat sig själv.

Josefin Abrahamsson, bordtennis

Silver i singel. Svenskan förlorade i finalen mot den omöjliga fransyskan Thu Kamkasomphu. I semifinalen slog hon den regerande mästaren från paralympics, kinesiskan Xiaoling Zhang.

Fredrik Andersson, bordtennis

Brons i singel, efter två kineser. Svensken spelade enormt bra, men kineserna var bättre. Oturligt nog mötte han och Linus Karlsson kineserna som var etta och tvåa i singel i kvarten och mästerskapet tog slut.

Johan Andersson, tennis

Målet är London 2012, men i Peking slog han ut världsettan i singel i semifinalen. I finalen stämde ingenting, men den erfarenheten är viktig till nästa spel.

Jennie Ekström, simning

Hon inledde med en sjätteplats, sedan var hon femma och i avslutningen 50 m fritt fyra. Dessutom svenska rekord på samtliga distanser. Mycket bra för 17-åringen vars mål är paralympics 2012.

Christoffer Lindhe

Debutant som elitsatsat i ett år, i Peking blev det två fjärdeplatser och en sjätteplats, dessutom svenska rekord på samtliga tre distanser. På 200 m fritt sänkte han sitt personliga rekord med ofattbara 27 sekunder.

Stefan Olsson, tennis

Silver i dubbel tillsammans med Peter Wikström. De skulle mycket väl kunna vara ett guldhopp i London, om de har ekonomi att fortsätta satsa. I singel försvann han i kvarten mot världsettan från Japan.

Peter Wikström, tennis

Silver i dubbel tillsammans med Stefan Olsson. De skulle mycket väl kunna vara ett guldhopp i London, om de har ekonomi att fortsätta satsa. I singel tog det slut i kvarten, mot en av fransmännen som även vann dubbeln.

Goalboll, damer

Tjejerna slutade fyra efter mycket dramatik med straffslagning och protester i samband med semifinalen mot Kina. Att inte orken fanns till bronsmatchen är förståligt.

Goalboll herrar

Killarna var ute efter guld, det blev ett brons. När nyckelspelaren Niklas Hultqvist blev sjuk kunde de inte hota Litauen i semifinalen. En dålig minut förstörde gulddrömmarna.

Lalita Loureiro, simning

Till final i ett av tre försök och på 50 m fjäril var hon bara sex hundradelar från ett brons. Har satt flera svenska rekord.

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis

Seger i två av tre matcher i gruppspelet i singel räckte inte för avancemang. I lag fanns den stora förhoppningen, men de mötte Kina i kvarten...

Lotten Aronsson, ridsport

Sjua på VM senast, sexa i parlaympics kür. Bästa svenska.

Linus Karlsson, bordtennis

Debutant, slog guldkillen från Aten, men förlorade knappt mot fyran i sin klass i singel. I lag hade han och Fredrik Andersson oturen att lottas mot Kina.

Ingela Lundbäck, bordtennis

Seger i två av tre matcher i gruppspelet i singel räckte inte för avancemang. I lag fanns den stora förhoppningen, men Kina de mötte Kina i kvarten...

Gunilla Wallengren, friidrott

Knappt godkänd, det svenska rekordet på 800 m lyfter henne. Dåligt att inte gå till final på favoritdistansen 1500 m. Kan kraschen från 5000 m ha påverkat henne?

Viktoria Wedin, skytte

Bronset på 10 m liggande var oväntat, men att bli utslagen i kvalet på 10 m stående där hon har både världsrekord och är regerande mästarinna är dåligt. Även om grenen är jämn.

Aron Anderson, friidrott

Gör sitt tredje paralympics, först i segling, sedan kälkhockey och nu rullstol. Sägs fortfarande vara med för att se och lära, men att bli utslagen i samtliga kval är inte godkänt.

*Maraton avgjordes efter vår pressläggning.

Basket

Vad hände? EM-guldmedaljörerna slutade elva av tolv lag och var inte ens bäst i Europa.

Marleen Bengtsson-Kovacs, bordtennis

Silver i paralympics senast och silver i VM 2006. I Peking fungerade ingenting. Utslagen i gruppspelet i singel och direkt i dubbeln. Mer än så kan vi kräva.

Ernst Bolldén, bordtennis

Veteran som är världsmästare i singel, fick stryk av en egyptier i kvartsfinalen. I lag var han med och pressade Sydkorea, men kraven på en flerfaldig EM och VM medaljör är högre än så.

Carl-Gustaf Fresk/ Birgitta Jacobsson Nillén, segling

Förhoppningen var en bronspeng och en plats bland de sex främsta var godkänt. De slutade sjua.

Anders Grönberg, bågskytte

VM-guldmannen från 2001 överlevde inte ens första omgången. Inte godkänt även om italienaren Simonelli tog sig till final, Grönbergs var ur form redan i kvalet.

Håkan Gustavsson, skytte

Sköt under sin förmåga i både luftgevär och helmatchen. Lyckades inte ta sig till någon final.

Lotta Helsinger, skytte

Till final i två av fyra grenar och där slutade hon sexa och sjua. Men hade hon skjutit som hon brukar hade hon åkt hem med en medalj.

Simon Itkonen, bordtennis

Tre förluster i gruppspelet är inte godkänt för bronsmedaljören i VM 2006 och paralympics 2004.

Christer Jansson, tennis

Mest med för att Johan Andersson skulle ha en dubbelpartner, men det tog slut i första omgången. Både i singel och dubbel.

Per Jonsson, friidrott

Debutant med framtiden för sig. Utslagen i kvalet på både 100 och 200 m.

Elvira Kivi, judo

Regerande världsmästarinna på jakt efter guld, men två förluster i de avgörande matcherna gav henne en fjärdeplats.

Örjan Kylevik, bordtennis

Utslagen i gruppen i singelspelet, pressade Sydkorea i lagtävlingen, men det räcker inte.

Gabriella Löf, ridsport

Hon slutade nia, inledde som elva. Har aldrig fått så långa poäng som efter ritten som gav en elfte plats.

Ann-Christin Nilsson, bågskytte

Förlust i den första omgången. Seger hade betytt semifinal och en annan bedömning.

Nathalie Nilsson, friidrott

VM-tvåa på 800 m 2007, nu tog hon sig inte vidare från kvalet. Erfarenheterna tar hon med sig till London, men hennes klass är tuff och det krävs mycket träning.

Madelene Nordlund, friidrott

Blev sjuk och stod över favoritdistansen 400 m, var sedan inte att känna igen och drog sig ur 800 m. En skugga av sitt verkliga jag.

Nicolina Pernheim

Med för att se och lära. Vann ingen match.

Kenneth Pettersson, skytte

Resultatet i luftpistol är som i Aten, en ökning var önskvärt. I sportpistol kom han inte upp till normal standard. Ingen finalplats.

Håkan Törnström bågskytte.

Adjö i första omgången

Zandra Reppe, bågskytte

Förlust med en poäng i den första matchen, men Zandra sköt näst bäst i rankningsomgången.

Caroline Rutberg, ridsport

Har framtiden för sig, men det bästa med debuten i paralympics var att hon fick erfarenheten med sig hem.