Backe: Någon gång kommer ett bakslag

”Allsvenskan är inte ens nära toppskiktet”

Foto: Stefan Holm
Mexikos assisterande förbundskapten Hasse Backe.
SPORTBLADET

Frånsprungna av ryssar och spanjorer i EM och en skakig början på VM-kvalet.

I senaste Sportmagasinet berättar Hasse Backe och nio andra experter vad Blågult måste göra för att inte missa Sydafrika 2010.

Sombrerohatt, eldiga maträtter, tequila och 35 graders värme. Det låter säkert för de allra flesta som en allt annat än otrevlig semester i Mexiko. Rätt långt från ­dessa förhållanden, men fortfarande i samma land, kuskar Mexikos assisterande landslagstränare Hasse Backe i detta nu land och rike runt med sin följeslagare ”Svennis”. Dels för att se till att laget når VM 2010, men även för att bevisa att folket i landet har fel när de säger att den ­svenska tränarduon är ett enda stort misstag.

–?Det känns väldigt överdrivet allting. Visst har det varit en hel del spekulationer, men det är bara för mig och Svennis att bevisa att vi är ett bra val. Jag tvekade aldrig att följa med över när det bestämdes att Tord Grip skulle stanna i Europa och sköta bevakningen. Mexiko har ett intressant lag som är rankat 13 i världen. Nu blir det stora målet att klara av VM-kvalet, säger Hasse Backe när vi möter honom dagen före avfärden mot Mexiko.

Hur står sig dagens svenska landslag jämfört med de killar du ska ha hand om nu?

–?Svårt att svara på. Jag har inte hunnit sätta mig in i de mexikanska spelarna ännu, men det finns mycket fina kvaliteter i den generation som är på väg fram. Det svenska landslaget skulle få en tuff match, så mycket kan jag säga.

Hur ser du annars på landslaget efter insatsen i EM?

–?Förväntningarna är alltid överdrivna när man har gått till ett slutspel. Sverige gör det faktiskt riktigt bra när man kvalificerar sig. Vi har trots allt inte nivån och kvaliteten som krävs för att gå hela vägen. Om vi lyckas pricka in formen så kan vi kanske nå en kvartsfinal i EM. Vi får inte glömma bort att flera av dem lirar i allsvenskan och heter exempelvis Anders Svensson.

När vi ändå är inne på individuella betyg…

–?Mellberg och Hansson i backlinjen är okej. Speciellt Mellberg, som gör sin bästa turnering på länge. Daniel Andersson var en sensation, kanske mest på grund av de lågt ställda förväntningarna före turneringen. Ljungberg var bra i någon match och det kändes i alla fall som att han ville något. Han får knappt godkänt också. Självklart även Zlatan som bevisar att han är en spelare av världsklass.

Hur vill du förändra landslaget inför det kommande VM-kvalet?

–?Det ska inte plockas bort en massa spelare. Frågan vi bör ställa oss är i stället vad som finns under att fylla på med? Finns det spelare som är bättre än de vi har i?dag? Killar som Fredrik Stoor och Sebastian Larsson är definitivt framtidsspelare, men efter det då?

Ser du Sebastian Larsson som den nye Fredrik Ljungberg?

–?Absolut inte. Han kan inte hissas upp som en ny Ljungberg. Fredrik är snabbare och bättre en mot en, medan Larsson har bra arbetskapacitet och är en stabil passningsspelare.

Du låter tveksam till svensk fotboll och eventuella framgångar de närmaste åren. Stämmer det?

–?Både och. Det sätt som vi har lyckats kvalificera oss till mästerskap på under de senaste fem åren är imponerande. Men ibland verkar det som om folk inte förstår hur jämn dagens fotboll är. Alla matcher är svåra nu för tiden. Sedan går det trender även inom fotbollen. 1994, till exempel, då hade vi en supergeneration med spelare som var på toppen av sin karriär.

Det betyder att en kille som Zlatan måste vara oersättlig för Sveriges landslag de närmaste åren…

–?Ja, Zlatan blir superviktig. Dels är han forward, och alla länder suktar efter en spelare som kan prestera framåt. Det är ju trots allt så man vinner matcher. Dels är Zlatan oerhört beroende av omgivningen. Inters mittfält är så pass bra att Zlatan blir bra.

Ska vi ställa upp laget på samma sätt som tidigare även i fortsättningen, eller borde vi titta på att förnya spelsystemet?

–?Sverige ska absolut spela med en fyrbackslinje. Där finns det inget alternativ. Huruvida vi ska ha tre eller fyra gubbar på mittfältet, eller tre forwards och så vidare, avgörs däremot helt av skador, form och vilket manskap man har.

Oavsett hur vi spelar, tror du att Sverige kan nå VM 2010?

–?Det är klart att det är möjligt, chansen finns alltid. Men någon gång kommer ett bakslag, så är det bara. Vi har ju Portugal och Danmark i samma grupp. Det är svåra lag att slå. Sen är det ett generationsskifte på gång. Det innebär att vi måste testa en del nya spelare från allsvenskan. Och inget ont om vår serie, men den är trots allt bara en utbildningsliga.

Du ger inte mycket för allsvenskan.

–?Serien är inte ens nära toppskiktet i Europa, det är nog alla medvetna om. Däremot är det en av få ligor i världen som har sex, sju lag som alla kan vinna titeln år efter år. Det är det som gör den så unik, och att så många går på matcherna.

Skulle ett allsvenskt topplag klara sig i Premier League?

–?Inte en chans. Jag har svårt att se att något allsvenskt lag ens skulle överleva ett Championship (engelska andradivisionen). Det är en helt annan fotboll som spelas där. Mycket tuffare.

Vilken spelare vill du ha som ledare för det svenska laget över VM-slutspelet år 2010?

–?Du menar vem som ska vara lagkapten? Oj, det har jag inte den blekaste om. Jag känner spelarna alldeles för dåligt för att våga uttala mig om det. Valet av lagkapten handlar ju dels om att det är en bra spelare, dels om att gruppen har förtroende för honom. Och för att få reda på det måste man lära känna spelarna. Det har ju pratats om att Zlatan kan vara aktuell för att ta över bindeln, och personligen skulle jag definitivt överväga det. Han är vår största stjärna.

Tobias Wixtröm (ÖVRIGA INTERVJUER FINNS MED I SPORTMAGASINETS SEPTEMBERNUMMER)