Speedway-älskarna fick prata ut i Sportnytt

Helt oemotsagda om riskerna med sporten

SPORTBLADET

Ett nödrop skickades ut i Sportnytt i går kväll:

Speedway-sporten är på väg att dö ut.

I princip inga unga mellan 12 och 16 år vill köra speedway längre – bara 71 licensierade ungdomar mot fotbollens 113 000.

Speedway-etablissemanget var bedrövat över den fruktansvärt dåliga nyrekryteringen bland våra barn.

Det verkar som att inga av dagens förslappade ungdomar vill bli förlamade från bröstkorgen och neråt längre. Det tycks till och med som att kids av i dag inte längre vill dra på sig skallskador och ligga i koma.

Det är verkligen för bedrövligt.

Hammarby speedways ordförande Tommy Cederlund stod allvarlig i Sportnytt med ett mörkt moln av bekymmer ovanför sitt huvud

- Vi måste komma ner i åldrarna, konstaterade han.

Och så är det ju, förstås. Ju tidigare man får känna på en ordentlig hjärnskakning, desto bättre.

Tommy Cederlund visste också varför dagens klena ungdomar väljer bort sporten.

- Den är för dyr, menade han.

Så är det förstås. Speedwayen har plötsligt blivit extremt mycket dyrare än den var tidigare i förhållande till andra sporter. Det har knappast att göra med att föräldrar inte vill släppa iväg sina barn till en sport som inte tagit säkerheten på allvar.

Nej, ett rejält benbrott då och då vill alla pojkar ha. Bara det inte vore så dyrt.

Den 20 maj förra året kraschade Smedernas supertalang, 17-årige Rogin Johansson, in i sargen på Linköpings motorstadion. Han blev förlamad från bröstkorgen och ner och kommer aldrig mer att kunna gå.

Men i Sportnytt i går tycker SVT:s expertkommentator Peter Nahlin att den dåliga nyrekryteringen till sporten är djupt oroande.

- Det är förödande. Det är ju ungdomssatsningen som svensk speedway ska leva på i framtiden, menar han.

Ja, det är verkligen förödande för svensk speedway att inte fler föräldrar vill se sina barn sitta i rullstol eller få en punkterad lunga.

Och det var verkligen en bra vinkel av Sportnytt att ta fram statistik på hur få tonåringar som fortfarande satsar på speedway.

Men det hade varit ännu bättre om man låtit en annan röst än speedway-älskarna ge en alternativ förklaring till hur sporten drivits in i krisen.