Ericsson 4 vann första etappen

Seglade i mål i Kapstaden

Foto: Rick Tomlinson
Ericsson 4 på väg in till Kapstaden.
SPORTBLADET

Ericsson 4 gled på söndagsmorgonen över mållinjen som segrare i den första etappen av Ocean race. Svenskprojektets förstabåt med internationell besättning och den brasilianske skepparen Torben Grael leder därmed niomånaderstävlingen.

På söndagskvällen kom amerikanska Puma som andra båt till etappmålet i Kapstaden. Segrande Ericsson 4 behövde 21 dygn, 17 timmar och 54 minuter för att avverka inledningsetappen mellan Alicante i Spanien och Kapstaden i Sydafrika. Det är jorden-runt-seglingens näst längsta etapp, den mäter 6 500 sjömil.

På vägen ner mot ön Fernando de Noronha i Sydatlanten var det ännu rekordjämnt med fem båtar i delad totalledning. Ericsson 4 var en av dem, trots att tid förlorades då man stannade till utanför Kap Verde-öarna för att släppa av den knäskadade besättningsmedlemmen Tony Mutter.

Det var efter att ha passerat the Doldrums, stiltjebältet vid ekvatorn, som Ericsson 4 hittade bäst vindar och tog kommandot på etappen då man bland annat satte 24-timmarsrekord med att segla 589 sjömil på ett dygn.

Härlig etapp

– Det var en härlig etapp med mycket fart och tät kamp, 75 procent av tiden var vi inom synhåll från Puma, och jag är mycket nöjd med vad vi har åstadkommit, sade Torben Grael efter målgången.

– Men det är mycket långt kvar.

Ocean race omfattar totalt 37 000 sjömil fördelade på tio etapper med målgång i ryska Sankt Petersburg i slutet av juni nästa år. De åtta båtarna tilldelas etappoäng med åtta poäng till ettan, sju till tvåan, och så vidare. Dessutom ges hälften så mycket poäng vid de sju endagsracen under etappstopp, samt vid sju passeringspunkter under etapperna.

Efter ett hamnrace, en passeringspunkt och en etapp har Ericsson seglat ihop 14 poäng och har ledningen. Puma fick sju poäng för sin andraplats och är totaltvåa med 13 poäng.

Kampen om tredjeplatsen är hård mellan Ericsson 3, svenskprojektets andra båt med nordisk besättning, och irländsk-kinesiska Green Dragon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM