Elmander ute i kylan

SPORTBLADET

BOLTON. Det var en svinkall kväll där

Robinho frös fast, Mark Hughes arabiska oljelampa slocknade och Johan Elmander stod ensam och huttrande i en öken av frågetecken.

Skadad, som det påstås?

Nej då, Elmander hade kunnat spela i går.

Sanningen är att Bolton valde bort honom, började brinna – och vinna.

Foto: Alex Livesey
Bolton jublar utan Elmander.

När Boltons manager Gary Megson före matchen fastslog att Johan Elmander inte kunde spela på grund av en ljumskskada var det en förklaring värd en axelryckning. Inte mycket att göra åt saken, liksom.

Men var det fingrarna på Bibeln, the truth, the whole truth and nothing but the truth?

Jag anföll Megson med frågor om Elmander efter Boltons 2–0-seger mot Manchester City och svaren var intressanta:

– Johan ville spela. Desperat. Han tyckte att han kunde det. Men jag trodde inte han skulle hålla hela matchen i så fall.

Han är alltså inte skadad?

– Han fick känning i en ljumske på den senaste träningen. Det var ingenting allvarligt, och han ville alltså spela själv. Men jag tyckte det var bättre att han fick vila.

Så: inte ens avbytarbänken. Inte ens möjlighet till ett inhopp.

Megson gillar Elmander

Jag har min egen tolkning av det hela:

Gary Megson har varit satt under hård press av media den senaste tiden, Wanderers parkerade på jumboplats i ligan innan matchen i går och laget har inte kunnat göra mål ens om de fått köpa dem på rea.

Megson har helt enkelt hotats av sparken, och en av anledningarna har varit att han köpt klubbens dyraste spelare nånsin – Johan Elmander – och inte levererat den fantastiske skyttekung som så många, så naivt, hoppats på.

Megson, som kan se en fotbollsforward i ett bredare perspektiv än så, har egentligen varit nöjd med den hårt arbetande svensken. Han gillar honom. Han såg Johan göra mål i sin ligadebut, bli långtidsskadad och därefter ensamt slitande på topp i (ett väldigt förutsägbart) Bolton, och har stått på Elmanders sida mot de kritiker som bara kräver mål av alla med nummer 9 på tröjan.

Kunde peta honom riskfritt

Men nu uppstod ett läge där han kunde peta Elmander utan att göra avkall på sin egen stolthet. Han behövde inte ge media rätt. Han behövde inte ens förklara sig för de fans som kunde ifrågasatt en petning av Elmander eller börjat snacka om bortkastade pengar. Han kunde bara referera till en ljumskskada, punkt slut.

När Bolton så gjort sin bästa match för säsongen, hittat målet, agerat kompaktare och mindre långbollande och spelat andra halvlek som om det gällt liv eller död, ändrade Megson tonfallet.

Hastigt och lustigt var hans normala försvarstal för Elmander borta.

– Jag vill göra klart att jag inte tänker ta ut laget baserat på vilka spelare vi har betalat mest för. Alla är lika mycket värda i mina ögon. De som är i form spelar, sa han.

Kan man säga att Boltons seger i dag var dåliga nyheter för Elmander?

– Well... på sätt och vis. Jag är oerhört nöjd med vår insats idag. Vi gjorde äntligen mål. Det var vad det här laget behövde. Vi kan ha hittat rätt formel nu.

Ändrar inte ett vinnarlag

Allt är som sagt en fråga om tolkningar, men jag tror

inte Megson kommer att ändra ett vinnande lag. Kevin Davies var bra längst därframme, Kevin Nolan helt lysande, inhopparen Ricardo Gardner gjorde sitt första mål på – vad är det, fyra år? – och såna som Matt Taylor, Gavin McCann, Muamba och de skickliga

ytterbackarna Jlloyd Samuel och Gretar Steinsson (vilket pass till 1-0!) tycktes trivas bättre än under det stela långa-bollar-på-Elmander-system som präglat Wanderers på sistone.

Kan alltså bli en lång, bitter, kall ökennatt för Johan Elmander framöver. Hans svenske företrädare i Bolton, Chippen, vet hur det känns.

En som har större anledning att oroa sig är i alla fall Manchester Citys manager Mark Hughes.

Det är inte bara det att superstars som Robinho, Elano och andra ser mediokra ut när de kommer till griskyla och hårda, hala planer på arenor som Reebok – Hughes har ingen organisation eller tanke bakom Citys spel på bortaplan. Stjärnorna springer omkring som höns med avhuggna huvuden. Lukten av fiasko är nu påträngande som ett billigt rakvatten.

Orkar inte med fler självmål

Hughes ska åka till Abu Dhabi i veckan och diskutera nya spelarköp med de arabiska ägarna, är det meningen. Men jag tror att Shejk Mansour (HELA namnet får inte plats i den här bilagan) och hans rådgivare börjat titta efter en ny manager. De kommer att börja från toppen, med Mourinho, Hiddink och hela högen, ända tills de hittar nån som accepterar en obscen lön för att ta över City.

Sanna mina ord.

Till slut kan ni notera att jag inte nämnt ett ord om City-kaptenen Richard Dunnes senaste självmål, det som gav 2-0 till Bolton. Jag orkar inte längre.