Ericssons nordiska båt trea

Foto: AFP
Ericsson 4 på väg in mot mål i Kapstaden.
SPORTBLADET

Knappt ett dygn efter segrande systerbåten Ericsson 4 kom Ericsson 3 med sin nordiska besättning på måndagsmorgonen in som tredje båt till första etappmålet i Ocean race.

Nu väntar kölbyte så att Ericsson kan mäta sig med tätbåtarna även i poängsammandraget.

Det tog Ericsson 3 22 dagar, 16 timmar och åtta minuter att ta sig från spanska Alicante till Sydafrikas sydspets.

Förutom Ericsson 4 var Puma före Ericsson 3 till etappmålet i Kapstaden.

Men för tredjeplatsen får Anders Lewander och hans besättning bara fyra poäng i stället för sex. Den 626 gram för lätta kölen på 14-tonsbåten kostade dem totalt fyra poäng. I Kapstaden väntar dock en nybyggd, godkänd köl. Hädanefter kan Ericsson 3 tävla på samma villkor som övriga sju båtar.

– Det ska bli skönt att slippa straffpoäng, sade Lewander i mobilen till TT efter ha stått på fast mark i ett par timmar efter målgången i Kapstaden.

– Jag står i gummistövlar fortfarande och har samma kalsonger. Men jag har fått tårta och jag har fått krama min familj, det var en härlig födelsedagspresent.

Extrema ytterligheter

Lewander hann bli 45 år på söndagen innan han fullbordade sitt livs första etapp i Ocean race.

– Det man slås av är de extrema ytterligheterna både mentalt och fysiskt. Från det otroliga lugnet i Doldrums till den mest galna 40-knops undanvind.

Tredjeplatsen är meriterande i konkurrensen – bara Mange Olsson och Richard Mason har tidigare erfarenhet av jorden-runt-kappseglingen på Ericsson 3 – och den nordiska besättningen har visat att både de och båten är konkurrenskraftiga.

Hade det inte varit för tvärstoppet i Doldrums, stiltjebältet runt ekvatorn, så hade Ericsson 3 till och med kunnat vara med och slåss om etappsegern. En tätplats förvandlades på mindre än ett dygn till en jumboplats.

– Vi tog ett strategiskt beslut att gå söderut och korsa Doldrums så fort som möjligt, det var fel beslut, men vi höll ändå fast vid vår strategi, sade Lewander.

Målgång 3 december

Dessutom tvingades man till ett kort stopp vid Brasiliens kust för att hämta en ny del till kommunikationsutrustningen som gått sönder.

– Vi tappade några sjömil, men det var något vi var tvungna att göra.

Efter några dagars vila inleds förberedelserna för nästa etapp, som startar i Kapstaden den 15 november och går till den indiska hamnstaden Kochi. Väntad målgång där är den 3 december.

– Vi har en fantastisk båt, är ett bra team och vi har en bra grund att bygga vidare på, sade Anders Lewander.

– Och vi har visat att vi kan prestera, jag är fantastiskt nöjd med tredjeplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM