Selännes vilda rekordjakt

Finländaren är snart ikapp legendaren Kurri

Foto: AP
Mot rekord Teemu Selänne är snart ikapp landsmannen och legendaren Jari Kurri.
SPORTBLADET

Anaheims superheta forward Teemu Selänne är på rekordjakt.

Finländaren är nu NHL:s 20:e bästa målskytt genom tiderna – och snart har han fler hat trick än legendaren Jari Kurri.

– Det är en stor ära att bara nämnas i samma mening som Kurri, säger Selänne.

Efter en trög start har Anaheim Ducks fått upp farten. Och hemligheten bakom uppryckningen är lagets förstakedja med Corey Perry, Ryan Getzlaf och Teemu Selänne.

Veteranen Selänne har en lysande vecka bakom sig. Förutom ett hat trick mot svensklaget Detroit, gjorde finländaren ytterligare tre mål och tre assist.

– Vårt powerplay har blivit mycket bättre, konstaterar Selänne.

Mot 601 NHL-mål

Som nu bara har två hat trick upp till Jari Kurris notering på 23 hat trick. Dessutom jagar Selänne sin landsmans notering på 601 NHL-mål i karriären. Selänne har 558.

– Jari var min hjälte och idol när jag växte upp. Så det är en stor ära att bara nämnas i samma mening som Kurri, säger Selänne till nhl.com.

Och med tanke på hur Ducks förstakedja spelar nu, är faktiskt båda rekorden hotade.

– Både Corey och Ryan har allt som krävs för att vara fantastiska hockeyspelare. De läser spelet bra. Kan passa och skjuta. De är båda väldigt hungriga i anfallszonen och om du hittar en yta, så vet du att passningen kommer.

Samma poäng som Hull

Ni inledde säsongen svagt, men har nu hittat formen?

– Det stämmer. Vi hade en väldig bra försäsong och det gick nästan lite för enkelt. Efter vår dåliga start var det som om vi insåg att vi måste börja spela på riktigt, börja jobba hårt. Under den långa bortaturnén som vi var på, så började spelet att fungera.

Nu står du på samma poäng genom tiderna som Guy Lafleur och Bobby Hull?

– Det är makalöst att höra. Om någon hade sagt det till mig när jag var liten, att det skulle hända, så hade jag svarat att de var galna. Jag har fått uppleva mycket. Och jag är väldigt tacksam för det.