Ara avstängd i två år

”Förkastligt beteende”

SPORTBLADET

Ara Abrahamians OS-protest fortsätter att kosta honom och svensk brottning.

Nu har Fila dömt Abrahamian och hans coach Leo Mylläri till två års avstängning.

– Svenskarna visade stor brist på den olympiska andan, säger Filas president Raphael Martinetti till AP.

Foto: Jimmy Wixtröm
Fila stänger av Abrahamian i två år efter sitt utbrott i OS.

I går kom beskedet att Ara Abrahamian dömts till böter och att han och förbundet riskerade avstängning om de inte betalade, något som de inte tänker göra. I stället ska domen överklagas, men i dag kom nya besked från internationella brottningsförbundet, Fila. Abrahamian och hans coach stängs av i två år från brottningen och dessutom får Sverige inte arrangera några internationella tävlingar på två år.

– Coachen anses lika skyldig eftersom han inte försökte lugna ner sin brottare. Och förbundet var ansvarigt för uppträdandet hos sina medlemmar, brottaren och coachen, som var förkastligt, säger Filas generalsekreterare Michel Dusson till Associated Press.

VM 2011 i fara

Sverige hoppas få VM 2011 och frågan är vad det nya beskedet betyder för förbundets möjligheter. I dagens tidning kunde Sportbladet avslöja att bråket med Fila minskar Sveriges chanser att få mästerskapet.

– Det borde inte påverka. Men Fila kan säkert ge VM till någon annan för att jävlas, sa Abrahamian till Sportbladet i går.

Svenska Brottningsförbundets ordförande Jan Holmqvist är inte medveten om det nya straffet när sportbladet.se ringer upp.

– Det var rackarn. Det låter ju tufft, men jag kan egentligen inte kommentera det nu eftersom jag inte har fått översättningen ännu, men som jag förstod det med min dåliga franska var att vi riskerade avstängning om vi inte betalade, säger Holmqvist.