Nykomlingarna tar över NHL

Blue Jackets Brassard är ligans hetaste rookie

Foto: AP
Rookies Patrik Berglund, Derick Brassard och Oscar Möller är tre nykomlingar som imponerar i NHL.
SPORTBLADET

Fabian Brunnström presenterade sig med ett makalöst hat trick i debuten.

Men sett till hela den första månaden av årets NHL-säsong, så är svensken långt ifrån den hetaste rookien.

Sportchansen har listat ligans hittills främsta nykomlingar.

1. Derick Brassard, f, Columbus.

Matcher: 14.

Poäng: 13 (6+7).

Kommentar: Tränaren Ken Hitchcock har kallat duon Derick Brassard och Jakub Voracek för ”den här säsongens svar på Toews och Kane”. 21-årige Brassard är den som imponerat mest och som får Blue Jackets – det enda laget i NHL som aldrig tagit sig till slutspel – att se ljust på framtiden.

2. Luke Schenn, b, Toronto.

Matcher: 15.

Poäng: 2 (0+2).

Kommentar: 19-åring som på ett mycket oblygt sätt slagit sig rätt in i Toronto Maple Leafs backuppställning. Snittar redan över 21 minuter per match och kommer på sikt att bli oerhört värdefull för Toronto.

3. Jakub Voracek, f, Columbus.

Matcher: 15.

Poäng: 10 (3+7).

Kommentar: Dominerade fullständigt i juniorligan QMJHL förra säsongen – 101 poäng på 53 matcher – och hade inga problem att anpassa sig till spelet i NHL. Är två år yngre än lagkamraten Brassard och har allt som krävs för att bli en storstjärna.

4. Drew Doughty, b, Los Angeles.

Matcher: 13.

Poäng: 5 (2+3).

Kommentar: Den högst draftade backen i somras får massor av förtroende i Kings. Snittar nästan 22 minuter per match i ett Los Angeles som bygger för framtiden.

5. Blake Wheeler, f, Boston.

Matcher: 14.

Poäng: 8 (6+2).

Kommentar: Draftades av Phoenix år 2004 – som nummer fem totalt – men skrev i somras på för Boston. Slog till med ett hat trick mot Toronto i förra veckan och 22-åringen har snabbt etablerat sig som en av Bruins främsta ytterforwards.

6. Mikhail Grabovski, f, Toronto.

Matcher: 15.

Poäng: 10 (7+3).

Kommentar: Hade svårt att slå sig in i Montreal, blev bortbytt till Toronto och har genast blivit en viktig del i Maple Leafs offensiv. 24-åringen hyllades nyligen av tränare Ron Wilson som lagets främste spelare de senaste två veckorna.

7. Patrik Berglund, f, St. Louis.

Matcher: 12.

Poäng: 8 (4+4).

Kommentar: 20-åringen från Västerås har fått hoppa runt en del i kedjorna. Men poängproduktionen har fortsatt i god takt och det är inget snack om att Berglund håller för NHL.

8. Kris Versteeg, f, Chicago.

Matcher: 13.

Poäng: 12 (3+9).

Kommentar: Kane & Toews dominerade ligan i fjol. I år är det Versteegs tur att som rookie slå igenom i Blackhawks. 22-åringen är inte bara med i toppen av poängligan för rookies, han har också fina +6 i plus/minusstatistiken.

9. Oscar Möller, f, Los Angeles.

Matcher: 13.

Poäng: 7 (4+3).

Kommentar: Den svenska rookien som överraskat mest. Det var få som trodde att 19-åringen skulle ta en plats i Kings redan i år, men den Spångafostrade talangen har överträffat alla förväntningar.

10. Fabian Brunnström, f, Dallas.

Matcher: 12.

Poäng: 7 (6+1).

Kommentar: Först petad, sedan tremålsskytt i debuten och därefter sparsamt matchad (bara fyra byten mot Minnesota, till exempel) för att i matchen därpå bli målskytt på nytt. Brunnströms rookiesäsong har både varit upp och ned.

FAKTA

Res till USA och upplev NHL-hockey:

SAS flyger direkt Stockholm–New York med avgångar dagligen.

SAS flyger dagligen från Stockholm till Washington.

SAS flyger dagligen till Chicago.