De chockar Premier League

Samir Nasri och Zaki toppar Lars Nylins lista

Foto: AP, Bildbyrån
Överraskningar Gabriel Agbonlahor, Samir Nasri, Geovanni och Bosingwa är fyra av spelarna på Lars Nylins lista.
SPORTBLADET

De flesta av dem hade vi inte hört talats om innan säsongen.

Nu dominerar de Premier League och gör succé omgång för omgång.

Sportchansen rankar höstens största överraskningar i ligan i höst.

1. Samir Nasri, Arsenal

Arsène Wenger är inte direkt känd för att ösa ut pengar på spelare. Därför var det med iver som "The Gunners" supportrar tog emot 150-miljonersmannen Nasri från Olympique Marseille.

En 21-årig fransman som de som följer Ligue 1 redan hade imponerats av i ett par säsonger. Man kan lugnt säga att hypen har infriats. Senast blev det en solouppvisning när vänstermittfältaren med Pirés-steget gjorde båda målen mot Manchester United.

2. Amr Zaki, Wigan Attletic

Egyptiern Zaki har hittills lyckats med allt som Johan Elmander inte uppnått. Han har kommit in som en kraftfull lite gammeldags kraftforward och öst in mål för bottenlaget Wigan, hittills åtta.

Han har redan hunnit få den bästa av jämförelser i England: han liknas med Alan Shearer.

25-årige Zaki är i Premier League på lån från El Zamalek. Fråga nummer två är hur länge Wigan får behålla honom. Fråga nummer ett är hur ryska Lokomotiov Moskva 2006 kunde släppa iväg denna guldklimp utan att ha låtit honom spela en enda match.

3. José Bosingwa, Chelsea

I fjol snodde han Miguels högerbackplats i det portugisiska landslaget. Sedan följde han med sin förbundskpaten Luiz Felipe Scolari och landslagspolaren Deco till Stamford Bridge. Ett halvår senare är Bosingwa Chelseas stabilaste spelare efter Frank Lampard.

Den mäktiga prislappen som Porto satte på honom, 200 miljoner, skvallrade visserligen om kompetens. Men att han han så snabbt skulle bli en stursk stöttepelare hade nog inte ens Scolari trott på.

4. Geovanni, Hull City

Han har kostat sina europeiska klubbar totalt mer än en halv miljard i övergångssummor – och spelat i hyfsat etablerade klubbar som Barcelona, Benfica och Manchester City. Men det var ändå omgiven med citat av sorten: "En av de där brassarna man inte kan hålla reda på" som Geovanni Deiberson i somras kom till de föga glamorösa nykomlingarna Hull City.

Där har han hamnat desto mer i fokus. Ska man peka på en enstaka spelare som ligger bakom Hulls sensationella start är det brassen.

I helgen mot Bolton gick det däremot trögare. Han "borde" ha gjort minst hattrick, men Boltons finske målvakt Jäsklalinen stoppade allt.

5. Gabriel Agbonlahor, Aston Villa

För fans av Villa är han ett självklart namn sedan tre säsonger. För den riktigt breda fotbollspubliken blev han ett namn efter en incident med Newcastles galenpanna Joey Barton i förra veckan.

Däremellan ligger en utvecklingskurva som tagit den 22-årige skotsk-nigerianske engelsmannen (!) till en position som en av Englands mest intressanta anfallare. Ihop med John Carew bildar han ett av de mest självklara forwardsparen i Premier League.

I säsongspremiären gjorde "Gabby" hattrick mot Manchester City. Senare har det blivit tre mål till.

6. Albert Riera, Liverpool

Vi i media fixerar oss gärna på Steven Gerrard och Fernando Torres när det handlar om Liverpool. Men de röda hade givetvis inte återkommit till toppen utan andra starka spelare.

Spanjoren Riera – som också spelat i Mallorca, Bordeaux och Espanyol – lyckades aldrig i Manchester City. Men i Liverpool blev vänsterflankspringaren snabbt en av Premier Leagues skrällar.

7. Michael Turner, Hull City

Ett annat skäl till de svartgulas skrällstart. Mittbacken Turner – som valdes till årets spelare när Hull gick upp – har varit så gedigen att supportarna sjunger "Turner for England" när Hull City spelar hemma.

8. Tuncay, Middlesbrough

Inte heller Tuncay Sahli är direkt någon färsking. Om inte annat blev den turkiske anfallaren en rubrikernas man när han fick hoppa in i mål mot Tjeckien i EM i somras.

Men nu får han de feta typsnitten för det han är bäst på. Att göra mål. Två senast i bortamatchen mot Aston Villa.

9. Martin Skrtel, Liverpool

Slovaken inledde säsongen magnifikt i Liverpools mittförsvar. Blev sedan dramatiskt skadad i en match mot Manchester City i oktober.

När mannen med det konsonant-stinna efternamnet svårt knäskadad bars ut på bår med syrgasmask trodde många att hans karriär var över. Senaste rapporterna säger att han är tillbaka till jul.

Då lär dansken Agger åter få placera sig på bänken.

10. Palacios, Wigan

Två spelare från bottenlaget Wigan låter mycket. Men även hondurianen är en av säsongens skrällar.

Visserligen imponerade han redan förra vintern, då han anlände till rugbystaden i nordväst, men med den nivå han stundtals visat upp i höst lär Alex Fergusons bevisade intresse att ta honom till Manchester United knappats svalna.

FAKTA

Res till England och upplev Premier League:

SAS flyger dagligen till flygplatserna London Heathrow och London City.

Stockholm – Heathrow: 76 gånger i veckan.

Stockholm – London City: 22 gånger i veckan.

Göteborg – London: 26 gånger i veckan.

Köpenhamn – Heathrow: 80 gånger i veckan.

Köpenhamn – London City: 32 gånger i veckan.

SAS flyger till Manchester 12 gånger i veckan.