Följ Sveriges träning

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från Amsterdam Arena

1 av 2 | Foto: MARCUS LEIFBY
Blågult beträder gräset på Amsterdam Arena.
SPORTBLADET

Gala, glitter, glamour och entrécote i går.

I dag är det tillbaka till jobbet som gäller – med träning på Amsterdam Arena.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby är på plats och följer landslagets sista förberedelser inför träningslandskampen mot Holland i morgon, onsdag, på samma arena.

20.30 Träningen är över. Chippen höll, Wiland repade sig och vi fick inte ut speciellt mycket av den. Kul och intressant match i morgon i alla fall. Holland är ju ett underhållande fotbollslag att titta på och när de spelar hemma så vill de visa upp sig. Det kan bli åka av. Och vi kan väl bara hoppas, hoppas, hoppas och hålla varenda tumme på att Lagerbäck ger Berg, Lindgren, Rosenberg och varför inte också Elm och Petter A lite speltid.

Skulle vara riktigt kul att se om de killarna gör på sig eller tar för sig när (och om) de får chansen. Om jag får välja ut en spelare som ska få gott om speltid i morgon så är det Marcus Berg. Det ryktas om att Ajax redan har börjat dra lite i Berg som gått som tåget i både Blåvitt och Groningen i två säsonger nu. Vann ju den allsvenska skytteligan i fjol, fortsatte göra mål i vintras och i våras och har konserverat formen och börjat bra även den här säsongen.

Dags för landslagsdebut då, inget snack!

Nu loggar vi ut och samlar kraft inför matchen i morgon. Avspark 20.45 och det är läge att ratta in den här live-rapporteringen då. Det lär hända grejer, det kan jag lova.

God natt från Amsterdam!


20.23 Johan Wiland åker på en rejäl smäll när Marcus Berg bombar på. Han blir liggande kvar på marken en stund och det var lite Isaksson-Källström-VM06-hjärnskaknings-vibbar på den men Wiland är en tuffing och han är uppe igen.

Svårt att läsa ut någonting intressant från träningen. Rasmus Lindgren drillades tillsammans med Kim Källström en stund – det är visserligen hur intressant som helst – men efter ett tag tog Daniel Andersson platsen bredvid Kim. Och så var det inte så intressant längre utan mer det gamla vanliga.

Jag måste erkänna att jag har förbaskat dålig koll på Lindgren, vet inte alls vad han går för men han spelar ju som ordinarie i Ajax, han är 24 år och ”lovande”, så jag skulle gärna titta in honom i morgon.. Vi får se om Lagerbäck tänker som jag.

20.10 Zlatan Ibrahimovic har ju fått ledigt, precis som Olof Mellberg. Sen saknar ju Lasse Lagerbäck en handfull skadade spelare också. Jag tänker på Anders Svensson, Tobias Linderoth och Erik Edman. Undrar om Edman verkligen kommer att kunna ta tillbaka sin plats som vänsterback? Vad tror ni? Känns som evigheter sedan Edman lirade i landslaget. Ja, det var evigheter sedan. Han har inte varit med sedan i mars månad om jag minns rätt.

Alltid svårbedömt när en spelare varit borta så länge. Kommer han tillbaka efter den knäskadan som hållit honom borta är det starkt gjort.

Ja, sen har vi ju Johan Elmander som Lagerbäck inte bedömer är i tillräckligt bra form för att spela en landskamp. Han har det tufft i Bolton, Elmander, och vad händer om det inte lossnar där? Han är dessutom klubbens dyraste nyförvärv så det lär börja grymtas snart och det grymtandet är inget man vill känna i nacken. En extra press förstås.

Även holländarna har problem inför landskampen i morgon och vi går miste på en hel del fotbollsgodis eftersom förbundskapten Bert van Marwijks saknar Arjen Robben och en av Europas farligaste måltjuvar, Klaas-Jan Huntelaar.

Dessutom är Nigel de Jong, Dick Marcellis och Maarten Stekelenburg skadade.

19.59 Efter en stunds uppvärming har träningen kommit igång nu. Tvåmålsspel på programmet men jag skulle gissa att det blir en ganska lugn träning i dag med tanke på att det är match redan i morgon. Ska vi försöka oss på att fundera ut en svensk startelva? Okej.

Jag tror, trots Lagerbäcks löfte om att släppa fram de yngre förmogorna, att Sverige kommer att spela så här: Isaksson (förstås, kanske får även Wiland en halvlek) – Micke Nilsson (högerback då alltså), Daniel Majstorovic, Petter Hansson (jag tror inte Andreas Granqvist får chansen från start) Behrang Safari (tror Stoor får stå tillbaka igen) – Sebastian Larsson, Daniel Andersson (Mmm, Lindgren får nog vänta till andra halvlek) Kim Källström, Christian Wilhelmsson – Henrik Larsson och... ja, Markus Rosenberg. (Eller ska vi äntligen får se Marcus Berg i landslaget? Jag hoppas det men varför inte byta in honom i halvtid?)

19.52 Amsterdam Arena ja. Fasen vilken arena det är. Tak och allt så att publiken inte behöver bli våta och förkylda om det regnar. Eller Amsterdam ArenA som det heter. ArenA alltså. Inget annat.

ArenAn byggdes under 90-talet och stod färdig 1996. Taket här tar 18 minuter att öppna och stänga. Cirka. Här spelar Ajax sina hemmamatcher och arenAn tar inte drygt 51 000 pers. Oklart i dagsläget hur mycket folk som kommer hit i morgon men det kan nog bli bra tryck.

ArenAn är byggt på ett sätt, med branta läktare, som innebär att det kan bli ett bra publiktryck. Inga löparbanor och sån skit utan en bra, modern fotbollsarenA. En snabb sökning på internet skvallrar dock om att arkitekterna bakom bygget glömde bort det där med fotosyntesen. Taket här har skapat problem eftersom solljuset inte nått in ordentligt till gräset och det kan ni ju själva vad det kan innebära.

Om inte så slå en signal till David Wilson för visst klipper han fortfarande gräset på Starke Arvid?

19.40 Globen i går, Amsterdam i dag. Det är snabba ryck ibland om man jobbar på Sportbladet. Sverige har precis kört igång sin första - och sista - träning inför landskampen mot Holland i morgon. Vi sitter under tak på mäktiga Amsterdam Arena - Ajax och debutanten Rasmus Lindgrens hemmaborg.

Samtliga tränar. Christian Wilhelmsson är här, han är hel än så länge. Zlatan däremot har fått ledigt. Det blev stressigt i den mixade zonen för en stund sedan och allt är ungefär som vanligt.

Vakterna här på arenan var några riktiga nazister. Vi fick, och med vi menar jag ett 15-tal svenska journalister som är på plats, intervjua spelarna inne på planen. Eller nästan i alla fall. Det var strikt förbjudet att beträda gräset.

Det var rörigt och det hände att vi klev in på mattan här nere med en tå eller två... då dröjde det inte många hundradelar innan vakterna var framme och påpekade att ”öpp öpp öpp, det där är förbjudet”.

Märkligt. Man för röka på här i stan, prostitutionen lever och frodas fritt i varenda hörna, men att beträda gräset här på arenan, det får man bannemej inte göra. Skillnad på gräs och gräs kan vi konstatera.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!