”Barnsligare än någonsin”

Lars Nylin om Madrids tränare Bernd Schuster

Foto: AP
Omstridd Real Madrids kontroversielle tränare Bernd Schuster har återigen hamnat i blåsväder.
SPORTBLADET

Som spelare var han blond, kreativ och ytterst kontroversiell.

Som tränare är han han inte längre lika blond, kanske inte fullt lika kreativ, men fortfarande ytterst kontroversiell.

Real Madrids tyske tränare Bernd Schuster fyller 50 nästa år – men vissa tycker att han är barnsligare än någonsin.

Foto: AP
Krislag Rauls Real Madrid har en tung period: förluster i ligan, cupen och Champions League.

Som ungt superlöfte döpte Bernd Schusters fans i Köln honom till "Der blonde engel", den blonda ängeln. Det var troligen också då, i 20-årsåldern, som den tyska fotbollens evige enfant terrible senast uppträdde lika änglalikt som hans vitblonda hår skvallrade om.

30 år senare är Bernd Schuster en av fotbollens fascinerande mysterier. Ständigt kontroversiell. Alltid involverad i någon sorts dispyt.

Just nu befinner sig Schuster mitt i den värsta spärreld som kan drabba en spansk tränare. Han tränar ett lag som förmodas alltid högprestera. Real Madrid.

Flera tunga förluster

När det hackar i den kungliga hufvudstadsklubbens maskineri hamnar tränaren förr eller senare i skottgluggen. Om mannen på bänken då heter Bernd Schuster inträffar detta med blixtens hastighet.

Förra helgen, efter förlusten mot Valladolid, trodde en samlad expertis att Schusters tid på Santiago Bernabeu var ute. Förluster mot Juventus. Utslagna ur spanska cupen av division II-laget Real Union. På detta stryk mot en landsortsklubb, Valladolid, som man inte förlorat mot på 20 år.

När Schuster efter den sistnämnda matchen meddelade att spelarna fick två dagar ledigt, han skulle själv på dop i Salamanca, trodde de flesta närvarande att de för sista gången sett Schuster i samband med Real.

Men sensationellt nog så meddelade Real Madrids president Ramón Calderon några dagar senare att klubben har fortsatt förtroende för tysken.

Calderón sa också att nödvändiga förstärkningar ska inhandlas i januari för att täcka luckorna efter spelare som Ruud van Nistelrooy och Arjen Robben (skadade) respektive Robinho (såld i somras). Köp som enligt skvallret ska ske efter Schusters direktiv.

Ifrågasatt av media

Scenen är nu dukad för ett accelererat krig mellan Bernd Schuster och spanska media. De media som i förra veckan utpekade honom som persona non grata på Santiago Bernabeu kommer nu med all säkerhet att få sina fiskar hårt grillade av Schuster.

Slagväxlingar mellan Schuster och spanska journalister har gamla traditioner. Redan när han kom till Spanien och Barcelona på 1980-talet var han ett populärt mål för elaka pennor. Lika mycket som han beundrades för sin spektakulära spelintelligens – Schuster var under flera säsonger bäste spelare i La Liga – ifrågasattes hans uppträde och psyke.

Med sitt gigantiska ego och sin oroliga själ hade Schuster redan hemma i Tyskland blivit ovän med allt och alla.

Kollisionerna med tyska fotbollsgiganter som Karl-Heinz Rummenigge, Paul Breitmer och förbundskaptenen Jupp Derwall gjorde att han redan som 23-åring hoppade av landslagspel för gott. Det blev därför bara ett enda EM, 1980, för en av 1980-talets bäste europeiska mittfältskreatörer.

I Spanien blev scenariot exakt likadant. Bara Schuster kunde säga saker som det han sa sedan lagkamraten – och polaren – Diego Maradona lämnat "Barca":

"Diegos transfer är en förlust. Men utan honom kommer jag att ta straffarna och frisparkarna. Jag blir bossen på mittfältet och vi kommer att vinna ligan".

Tre omöjliga klubbyten

Vilket Barcelona mycket riktigt gjorde. Varefter spanska experter och journalister ännu mera älskade att hata Bernd Schuster.

Relationen blev knappast kärvänligare när Schuster först gick från Barcelona till ärkerivalen Real Madrid. Varefter han flyttade vidare till den klubbens lokala rival Atletico. Tre "omöjliga" transfers i Spanien.

Tränare som Terry Venables och Udo Lattek. Klubbpresidenter som Barcelonas Nunes och Atleticos famöse Jesus Gil. Alla kolliderade de hårt med Schuster.

Dessutom: när Schuster själv hade lugna perioder gick hans hustru och manager Gabi mer än gärna in och skällde ut Schusters medspelare eller arbetsgivare.

Den spanska fotbollstidningen Don Balón skrev 1990:

"Schuster är en trubbelmakare. Inte den typiske, den som anländer sent till träningar och är kung på nattklubbarna. Nej, raka motsatsen, han är nästan spartansk i sin professionalism. Hans problem är hans neuroser, han är en extremt komplicerad karaktär."

Den tyske fotbollens störste ikon, Franz Beckenbauer var mer kortfattad i sin analys av sin landsman. Han sa: "Schuster är helt enkelt mycket barnslig."

Som tränare var Schusters framfart länge rimligt lugn. Han gick en udda väg till de stora scenerna – via bland annat Shaktar Donetsk i Ukraina. Visserligen blev han kickad några gånger. Men han blev smått geniförklarad när han häromåret tog lilla Getafe ut i Europa.

Utbrott på presskonferenser

Det är först med det senaste tidens relativa motgångar i Real Madrid – allt utom triumfer innebär kris i den klubben – som den gamle Schuster har presenterat sig på allvar.

Gång på gång har han kolliderat med spansk press. I höstas, efter en euforisk match mot portugisiska Sporting, var hans enda ord på presskonferensen: "Jag är trött, jag vill gå hem och sova."

När Reals unge backgigant Sergio Ramos nyligen gick ut i media och kritiserade Reals försvarsspel exploderade Schuster på en presskonferens.

Då en journalist ville ha tyskens kommentar på den ovanligt fräna interna kritiken svarade tysken först att han inte läst artiklarna. När Ramos därefter citerades röt Schuster:

– Jag tror inte min spanska blivit sämre de senaste dagarma. Jag har ju sagt att jag inte läst vad han har sagt!

VId en annan presskonferens spekulerade en reporter om Schusters egna tankar inför Reals pressade läge. Även då tappade Schuster kontrollen. Hans replik blev:

– Hur kan du veta vad jag tänker? Jag vet inte ens själv vad jag tänker!

Stor fotbollstänkare

I en tredje kollision ansåg sig Bernd Schuster föranledd att ryta:

– Du kan inte analysera detta som en tränare. Du är en journalist!

Uttalanden som knappast skapar vänner i ett land där alla fotbollsjournalister tror sig vara den bäste taktikern.

Men Bernd Schuster blir alltså kvar vid rodret. Ledningen för Real Madrid – i synnerhet den minst lika kontroversielle presidenten Calderón – är medvetna om att den senaste tidens underprestationer inte bara kan skyllas på Schuster.

Calderón och sportchefen Pedrag Mijatovic är också mycket medvetna om en angenäm aspekt på Schuster. Att det under den kontroversiella fasaden finns en fotbollstänkare som kan göra underverk. Han visade det inte minst i slutskedet av den förra säsongen.