”Jerring-priset är ingen popularitetstävling”

Ara Abrahamian nobbad av juryn

Foto: Jimmy Wixtröm
Ara Abrahamian nomineras inte till Jerringpriset.
SPORTBLADET

Han har blivit folkkär som få efter sommarens OS.

Men det räcker inte för att vinna Jerring-priset.

Ara Abrahamian är inte en av de nominerade.

– Vi tar fasta på prestationen, säger Janne Svensson, redaktionschef på Radiosporten till sportbladet.se.

Ara Abrahamian har vunnit VM-guld och OS-silver i sin karriär, men inget gjorde honom lika populär som det han gjorde under sommarens OS. Han la sin bronsmedalj på mattan efter priscermonin och klev ut ur OS, men rakt in i svenska folkets hjärtan. Han fick bland annat stående ovationer när han delade ut pris på Fotbollsgalan. Den 19 januari nästa år är det dags för Idrottsgalan. Höjdpunkten då är utdelningen av Jerring-priset.

Inte tillräcklig prestation

I dag släpptes namnen som är nominerade till priset (se artikel nedan) och ett namn som saknats av många av sportbladet.se:s läsare är just Ara Abrahamian.

– Det här är inget popularitetspris. Vi har tagit fasta på prestationen och tittar man på den så har han inte gjort så mycket att han var aktuell. Sedan är ju inte vi okunniga om att det var ett stort ögoblick, men vi har ju till exempel en brosnsmedalj i segling som inte heller fått någon nominering, säger Janne Svensson till sportbladet.se.

Självklart har den sportsliga prestationen betydelse, men visst är det något av en popularitetstävling också?

– Jo, så är det ju och det kommer att visa sig hur det går. Nu har vi en lista och resten lämnar vi till svenska folket.

Tror du att han hade vunnit om han hade varit med?

— Det är ju en ren spekulation. Jag satt och funderade på det häromdagen och om Charlotte Kalla fortsätter att vinna och om hon rent utav skulle vinna Tour de Ski igen så undrar jag om inte hon skulle bli populärare. Men jag kan ju som sagt bara gissa.

ARTIKELN HANDLAR OM