Målet: Ny bragd 2012

”Det känns att vi börjar tas på allvar”

Foto: Andreas Bardell
Jonas Jacobsson vann Bragdguldet som första handikappidrottare någonsin.
SPORTBLADET

16 Paralympiska medaljer, ett bragdguld.

Nästa stora mål kan bli OS i London.

– Jag måste erkänna att det kittlar, säger Jonas Jacobsson.

– Ska jag göra det så går jag för medalj.

Jonas Jacobsson, 43, har sprängt många gränser i sitt liv. Den rullstolsbundne skytten är förlamad från midjan och ned sedan födseln och har tagit guld i samtliga paralympiska spel sedan 1980. Han presenterar resultat jämförbara med icke-funktionshindade skyttar och i år har han vid två tillfällen noterat bättre resultat än världsrekordet för icke-funktionshindrade.

Ett erkännande

Dessutom har han fått bragdguldet, som den förste handikappidrottare någonsin.

– Det är ett erkännande, det känns att handikappidrotten börjar tas på allvar. En del bidrog Sportbladet med när du skrev från Peking att ”handikappidrotten är död, nu finns det bara elitidrott”, säger skytten som vunnit i stort sett allt han ställt upp i.

Det gör att han nu börjar leta efter nya utmaningar.

En av dem är att ställa upp i både OS och Paralympics i London 2012.

Ska gå hela vägen

– Jag funderar och kommer göra det ett tag till. Jag måste vara motiverad och ha en ekonomisk satsning bakom som gör att jag kan ge allt, säger han.

– Ska jag göra det ska jag gå hela vägen och för mig betyder det medalj, men jag vet att det är fruktansvärt tufft att bara kvala in.

Dessutom krävs det en regeländring eftersom det internationella skytteförbundet inte tillåter funktionshindrade skyttar vid stora mästerskap. Förbundets generalförsamling skulle mycket väl kunna ta ett sådant beslut 2010 eftersom det är tillåtet i flera länder, bland annat Sverige, och det inom bågskyttet inte finns någon åtskillnad.

Börja skjuta liggande

För Jonas Jacobssons del handlar en eventuell OS-satsning om 50 m frigevär, liggande, en gren där han tog ett av sina tre guld i Peking, och där han i så fall tar sig ur stolen och lägger sig ned på marken.

Precis på samma sätt som alla andra skyttar.

– Jag funderade på att börja skjuta liggande inför Paralympics, men jag ville inte riskera något. Det inte är någon nackdel för mig, snarare tvärt om.

– Jag testade för några dagar sedan och då sköt jag tre poäng bättre än i Peking, berättar han.

Börjar redan nästa år

Och där gjorde han ett dåligt kval och hade inte kvalat in till slutomgången i OS. Men det gjorde han i Paralympics och det var vändningen i finalen som övertygade bragdjuryn – och sett till enbart finalen presterade Jonas Jacobsson ett bättre resultat än OS-guldmedaljören.

– Ska jag testa börjar jag satsningen redan nästa år, säger Jonas Jacobsson.

– Jag lämnar ingenting åt slumpen.

FAKTA

Jonas Jacobsson

Född: den 22 juni 1965.

Bor: Kolmården.

Gren: Sportskytte.

Klubb: Krokeks SF.

Yrke: Jobbar åt Svenska handikappförbundet.

Meriter: 16 guld vid Paralympics, 15 VM-guld, 24 EM-guld och ett 30-tal SM-guld.

Aktuell: Fick på tisdagen som förste handikappidrottare Svenska Dagbladets bragdmedalj, Bragdguldet.