Sverige får möta Interstjärnan

U21-EM lottat

Foto: AFP
SPORTBLADET

Här är Sveriges motståndare i U21-EM på hemmaplan nästa år.

Italien, Vitryssland och Serbien ingår i Grupp A där Sverige är seedat.

Italien blir den klart svåraste motståndaren för Sverige i gruppspelet.

Till vardags spelar han tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i Serie A. Nästa sommar kan han mycket väl vara en av stjärnorna när Italien möter Sverige i U21-EM. Mario Balotelli, född av ghananska föräldrar i Italien, men adopterad av ett italienskt par, blev italiensk medborgare i somras när han fyllde 18 år. Tillsammans med Giueseppe Rossi, är han den mest namnkunnige spelaren i ett Italien som mycket väl även kan komma att innehålla spelare som Robert Acquafresca (Inter, Cagliari), Marco Motta (Udinese) och Fabiano Santacroce (Napoli).

Italien tuffaste motståndaren

Italien är helt klart den tuffaste motståndaren i Sveriges grupp. Som seedat lag stod det klart innan lottningen att Sverige skulle få möta antingen Italien eller England i gruppspelet. De sistnämnda hamnade nu i Spaniens grupp. Sverige fick också Serbien och Vitryssland i sin grupp. De två var i samma kvalgrupp till mästerskapet. Serbien vann med 3–1 i ena mötet och det andra slutade oavgjort, 1–1.

Nye Ryan Giggs

Även dessa lag innehåller att par tunga namn. Inte minst Serbien där Zoran Tosic är den stora stjärnan. Partizan Belgrad-mittfältaren är på väg till Manchester United som sägs betala runt 100 miljoner kronor för supertalangen. Där är han tänkt som ersättare till veteranen Ryan Giggs. I Vitryssland kan ett par spelare från Champions League-laget Bate Borisov mycket väl dyka upp, som Aleksandr Volodko och Sergej Krivets.

FAKTA

Lottningen i sin helhet:

Grupp A (spelar i Malmö och Helsingborg): Sverige, Vitryssland, Italien, Serbien.

Grupp B (spelar i Göteborg och Halmstad): Spanien, Tyskland, England, Finland

U21-EM i Sverige 2009

U21-EM 2009 avgörs i Göteborg, Halmstad, Helsingborg och Malmö 15–29 juni. Finalen spelas på den nya stadion i Malmö.

Lagen i EM-slutspelet får använda spelare som är födda 1986 eller senare, vilket innebär att spelarna fyllde högst 21 år under det år som kvalspelet började.

Jugoslavien blev mästare i den första EM-turneringen för U21-landslag, med finalspel 1978.

Italien är mesta mästare med fem titlar, den senaste 2004.

Holland har vunnit de två senaste EM-finalerna, men blev utslaget i kvalet till nästa års EM som tvåa i sin kvalgrupp efter Schweiz. Sedan blev Schweiz utslaget av Spanien i playoff-spelet.(TT)