”Vulkanen” sköt drömmålet i luften

Nivas julkalender: Lucka 5

SPORTBLADET

När Trevor Haylett på The Guardian satte sig ner för att skriva sin matchrapport efter att West Ham slagit Wimbledon med 2-1 så flöt inte orden som de skulle.

Han funderade över ingångsvinkeln, vägde det ena mot det andra.

Vad hade egentligen varit det viktiga med den här matchen?

Vad skulle han minnas från den om tio år?

Så fort han tänkt den tanken var resten enkelt. Medan andra skribenter behandlade den taktiska kampen mellan ”Drillo” Olsen och Harry Redknapp eller Frédéric Kanoutés debut så kom Hayletts text att handla om en enda sak.

Målet.

”Tog andan ur en”

– Paolo Di Canio lyfte båda sina fötter från marken för att göra mål med en volley som tog andan ur en genom sitt tekniska utförande, sin akuratess och sin djärvhet.

Nu började Haylett komma igång, så i nästa mening gick han direkt på sammanfattningen:

– Alla andra utmanare om titeln till ”Årets mål” kan dra sig tillbaka redan nu.

Paolo Di Canio var kanske den mest oberäknelige spelaren som Premier League någonsin skådat.

Ron Atkinson – hans manager i Sheffield Wednesday – kallade honom för ”Vulkanen”. Han visste att italienaren skulle explodera, men inte när eller hur.

Ett tag blev alla kontroverser för mycket, och Di Canio upplevde det som att engelsmännen försökte driva honom ur landet.

Ångrade sig knappast

Det var då Harry Redknapp plockade upp honom och gav honom ett nytt hem i West Ham. Han ångrade sig inte.

Under Di Canios första säsong tog West Ham i snitt 0,43 poäng per match när italienaren inte kunde spela. När han kom till start förvandlades den siffran till 1,26.

– Fansen här idoliserar honom fullständigt. Han är den mest populäre spelaren vi har haft här på minst 25 år. Dels är det för all entusiasm han visar på planen, men dels är det på grund av skickligheten och målen han gör. Alla är av högsta klass, sa Redknapp.

Men den här volleyn var väl ändå något fullständigt unikt?

– Inte för honom. Sånt där gör han på träningen varje dag.