Tv-krig för miljoner

Profilerna är de stora vinnarna i maktspelet: ”Beredd betala mycket”

Foto: FOTO: CAROLINA BYRMO
VÄLBETALDA Sladjan Osmanagic, Ola Wenström och Ola Andersson tillhör numera Viasats största fotbollsprofiler.
SPORTBLADET

Tv-kanalerna profilerar sina programledare och experter allt hårdare. Men det kostar.

Sportbladets sammanställning visar att de största programledarna tjänar långt över 100 000 kronor i månaden.

–?Profilerade medarbetare är viktiga för kanalerna. Därför är vi beredda att betala mycket för dem, säger TV4-sportens chef Hans Pekkari.

Högst upp på listan ståtar TV4:s Peter Jihde. Ledare för Idol, men också de största sportprogrammen i kanalen. Hans årslön 2007 var 1,6 miljoner kronor, mer än en fördubbling av den lön han hade på SVT 2005. Och då kom löneökningen från TV4 först i slutet av 2007. Det är därför troligt att hans månadslön i??dag ligger betydligt högre upp än de 140 000 kronor som deklarationen visar.

Dubblade lönen

Möjligen kan Ola Wenström konkurrera om titeln “Sveriges bäst betalde tv-medarbetare inom sport”. Med sin TV4-lön från 2007 ligger han trea på lönelistan, men Sportbladets källor säger att han åtminstone fördubblade sin lön när han i somras köptes över av Viasat.

–?Jag kommenterar inte enskilda fall, men generellt sätt har kompetenta personer inom tv-sport haft en mycket god löneutveckling, säger hans förre chef Hans Pekkari.

”Ville skaka om”

De senaste årens tv-krig, där framförallt TV4 och Viasat sett till att locka till sig konkurrenternas största profiler har gjort att lönerna ökat.

–?Vi kan locka en del med våra rättigheter, men samtidigt är det ju få som flyttar om de får sämre betalt, säger Viasats sportchef Per Tellander.

Ni signade Wenström, Glenn Strömberg och Sladjan Osmanagic i somras. Är ni störst?

–?Nej, det vet jag inte. Men vi är mer på tå än för ett år sedan. Det är lätt att köra fast i samma gamla spår, men vi ville skaka om lite. Och det genom att göra många stora förändringar på en gång.

Kommer ni att fortsätta värva?

–?Framtida rekryteringar och satsningar kommenterar jag inte. Det blir bara fel vad jag än säger.