Sverige föll stort i EM mot Tyskland

Kvalspel allt närmare

SPORTBLADET

Sveriges chanser att klara en plats till VM utan ovisst kvalspel, sjönk rejält på onsdagsförmiddagen.

Då besegrade Tyskland de svenska herrarna i Lag Mabergs med klara 10–2 i EM i curling i Örnsköldsvik.

Foto: BILDBYRÅN
Lag Mabergs förlorade stort mot Tyskland i dag.

För att Sverige ska ha en möjlighet att undvika åttondeplatsen i VM-tabellen krävs helst en seger i kvällens match mot Norge. Det blir nog ännu en övermäktig uppgift för det internationellt orutinerade svenska laget. Norge har spelat offensivt och bra i EM-turneringen i Örnsköldsvik och har sex segrar efter åtta matcher och vill till varje pris vinna den avslutande matchen för att bli bland de två bästa lagen i tabellen, vilket ger en bättre lottning i slutspelet.

Inte vän med isen

Tyskland med dubble Europamästaren Andy Kapp i spetsen dominerade isen i Swedbank arena i mötet med Sverige. Sverige lyckades visserligen knipa in två poäng i femte omgången och reducera till 2–6. Det tyska motdraget gav förödande 4–0 i sjätte omgången och vid ställningen 2–10 insåg lag Mabergs att matchen var förlorad.

De svenska herrarna har inte blivit vän med isen i Swedbank arena. Det har bland annat visat sig vid teedragningen innan matchen där det avgörs vilket lag som får fördelen av att spela den sista stenen i första omgången. Sverige har bara lyckats vinna den viktiga kampen i en av åtta spelade matcher.

Möter Norge i kväll

Frankrike och Sverige ligger lika i EM-tabellen med tre vinster inför den sista serieomgången i kväll. Sverige möter svårspelade Norge och Frankrike möter Tjeckien, ett betydligt lättare motstånd. Förlorar såväl Sverige som Frankrike i kväll blir det särspel mellan de båda lagen om den åtråvärda sjundeplatsen i VM.

För åttonde laget väntar kvalspel till EM mot det bästa laget från B-gruppen som avgörs i Skyttishallen i Örnsköldsvik.