Medaljklart för Lag Norberg

”Vi spelar för guld”

SPORTBLADET

Det svenska damlandslaget i curling, lag Norberg, säkrade medalj i curling-EM genom att besegra Italien med 9–2 i den avslutande matchen i gruppspelet på torsdagsförmiddagen.

Sverige slutade på andra plats i gruppspelet med sju vunna matcher av nio.

– Målsättningen står kvar. Vi spelar för guld, sade skippern Anette Norberg efter segern över Italien.

Foto: Robin Nordlund
Lag Anette Norberg har säkrat medalj i curling-EM.

Sverige möter under torsdagskvällen gruppsegraren Schweiz i den första slutspelsmatchen. Segraren går direkt till lördagens final och förloraren får en extra chans att nå final i en match på fredag mot segraren i matchen Danmark–Tyskland, lagen som slutade trea och fyra i gruppspelet.

– Vi siktar på att gå direkt till final och få revansch mot Schweiz för förlusten (4–7) i gruppspelet, sade Anette Norberg.

Extra träningspass

De svenska damerna har inte alls blivit vänner med vare sig isen eller stenarna under curling-EM i Örnsköldsvik. När de svenska damerna på onsdagen fick larmrapport från herrarna om att det var extra svårspelat på bana E tog man till ett drastiskt beslut.

– Vi åkte ner till hallen sent på onsdagskvällen när alla matcher var slutspelade och tränade just på den banan och med de stenar som vi skulle spela mot Italien med i den avslutande matchen, avslöjade Anette Norberg.

Det visade sig vara ett smart drag. De svenska spelarna hade rätt bra kontroll på händelserna på isen.

Curlingstenarna har varit det stora samtalsämnet bland spelare, tränare och ledare under EM-turneringen.

– Det är ovanligt stor skillnad mellan hur mycket stenarna svänger (curlar) på isen. Vissa stenar svänger väldigt mycket medan andra nästan styr rakt fram. Det kan bero på flera saker, men en av de viktigaste förklaringarna är hur stenarna är slopade. En tiondels millimeters skillnad på stenens glidyta ändrar greppet mellan stenen och isen. Det får stenen att svänga mer eller mindre, förklarade Sveriges förbundskapten Stefan Hasselborg.

Vågade inte ta risker

I matchen mellan Sverige och Italien gjordes också några oförklarligt enkla missar.

– Jag led verkligen med den italienska tvåan som satte sina två stenar riktigt fint, men stenen curlade inte alls som hon hade tänkt sig och det blev två rejäla missar, sade Stefan Hasselborg.

Rutinerade Anette Norberg, som spelat hem sju EM-guld samt både VM-guld och OS-guld, har under turneringens gång insett svårigheterna.

– Det gäller att hela tiden avväga riskerna. Ska man ge sig på svåra slag som kan ge bättre utdelning eller välja enklare och inte lika riskfyllda slag som troligtvis inte ger lika bra utdelning. Nu har vi valt att spela så säkert som möjligt för att minimera de misstag som kan ge motståndarna gratispoäng, sade Anette Norberg.

FAKTA

Så spelas EM-slutspelet i curling

Sveriges lag Anette Norberg slutade tvåa i gruppespelet, efter Schweiz. Schweiz vann gruppen på inbördes möte, Sverige besegrades med 7–4.

De svenska damerna startar slutspelet på torsdagskvällen kl 20.00 med Schweiz–Sverige. Segraren går direkt till final på lördag kl 15.00,

Förloraren möter kl 19.00 på fredag segraren i matchen Danmark-Tyskland (som slutade trea och fyra i gruppspelet). Segraren i fredagens match går till final på lördag och förloraren får trösta sig med bronsmedalj.

Det svenska herrlaget (lag Mabergs) slutade åtta i gruppspelet och missade slutspelet. De svenska herrarna tvingas nu kvalspela mot segraren i B-gruppen där vinnaren tar den åttonde och sista VM-platsen. Vilket lag Sverige får möta blir klart efter fredagens slutspel i B-gruppen.

VM-kvalet spelas i bäst av tre matcher – 20.00 på fredag match 1, 09.00 på lördag match 2 och eventuellt 14.00 på lördag match 3. (TT)

Ove Byström/TT