Tar Ekström tredje raka mästartiteln?

Mattias Ekström, Michael Schumacher och Sébastien Loeb gör upp i Race of Champions på Wembley i helgen.
SPORTBLADET

2006 slog han rallykungen Sébastien Loeb.

2007 utklassade han formel 1-legendaren Michael Schumacher.

På söndag vill Mattias Ekström bli mästarnas mästare för tredje gången i rad – något ingen annan lyckats med.

– Det är de här segrarna som jag personligen njuter mest av, säger han.

Race of Champions är på många sätt en plojtävling. Den anordnas av den förre svenske sportjournalisten Fredrik Johnson och hans fru Michèle Mouton, tidernas främsta kvinnliga rallyförare som bland annat var VM-tvåa 1982.

Men det är också en mycket, mycket prestigefylld tävling mellan världens bästa förare, där man tävlar på exakt samma villkor. Tävlingen, som i år firar 20-års jubileum, avgörs i två delar: en nationstävling och en individuell tävling. Reglerna är enkla. Startfältet är uppdelat så att rallyförarna hamnar på ena halvan och racingförarna på den andra, bilarna lottas ut före start och de två tävlande möts på två parallella banor. Segraren i varje match går vidare och i finalen möts den bäste racingföraren och den bäste rallyföraren – då koras ”The Champion of Champions”.

På söndag, den 14 december, avgörs tävlingen på Wembley i London, där Mattias Ekström vann i fjol. Året innan slog han Sébastien Loeb i finalen i Paris.

– Den starkaste upplevelsen därifrån är att jag ville ha lite frisk luft inför finalen och hade vindrutan nere när jag rullade in på arenan. Det var knäpptyst, berättar svensken som i fjol även vann DTM, tyska standardvagnsmästerskapet.

– Sedan körde Loeb in och det var ett öronbedövande dån. Hela arenan var i extas. Det var ett fruktansvärt liv. De blev inte tysta förrän vi gick i mål och jag hade vunnit.

”Schumi” favorit

I fjol flyttade spektaklet till Storbritannien och Wembley. Före tävlingen handlade det mesta om Michael Shcumacher. Efter en säsong utan F1 var den sjufaldige världsmästaren racingsugen igen – och han övertygade ända fram till finalen. Där mötte han Mattias Ekström. Svensken utklassade tysken i det första heatet, fick knappt stryk i det andra och vann i det tredje.

– Det är inte många som slagit Michael Schumacher när man haft samma bil och samma material. Det kändes helt makalöst, säger Mattias Ekström.

– Efter loppet gratulerade han och sade att han tyckte att det var ett kul race och att han kände sig rättvist besegrad. Det värmde.

Hur har reaktionerna varit?

– Det är många, många människor som uppmärksammat det och det inger respekt att slå Michael Schumacher, oavsett vilken bilkörning det handlar om. Alla förstår att man gjort någonting riktigt bra. Jag kan njuta av segern resten av livet. Det är nog den individuella seger som jag njutit mest av – och bra för imagen.

Är det ditt bästa minne?

– Nej, det är nog känslan när jag åkte ut på arenan för att köra finalen mot Schumacher. Det pirrade i hela kroppen och jag märkte hur jag satt och garvade i bilen. Så ska jag göra i år igen. Åka dit och skratta och ha kul.

Den mest segerrika föraren i tävlingen är den franske rallyföraren Didier Auriol som vunnit fyra gånger, men bara två av dem i rad. Precis som Mattias Ekström gjort – hittills – men svensken har ytterligare en seger i Nations Cup från 2005. Då körde han, precis som nu, med den danske DTM-kollegan Tom Kristensen i Team Skandinavien.

– Formatet passar mig helt enkelt. Min styrka är att kunna ändra min körstil så att den passar olika bilar och snabbt kunna ge 100 procent. Att snabbt få ut max av bilen, det är det jag byggt min karriär på. Jag har aldrig haft ekonomin till att vara så bra förberedd som jag velat och krocka var inget alternativ eftersom det blir ännu dyrare. Jag har blivit bra på att anpassa mig efter den bil jag kör.

– Kanske drar jag nytta av att jag tränade för lite under min ungdomstid. Jag tvingades helt enkelt att prestera utan en massa träning i bilen. Dessutom har jag lätt för att snabbt lära mig banan. Men det viktigaste är nog att komma dit och vara på bra humör, ha roligt och ge allt man kan. Det har jag alltid gjort och det kommer jag att göra i år igen.

Mindre lyckad säsong

I startfältet finns återigen Michael Schumacher och Sébastien Loeb, men även den trefaldige WTCC-mästaren Andy Priaulx och formel 1-stjärnor som Sebastian Vettel, Jenson Button och Mark Webber. Men för Mattias Ekström, som i år hade en något tyngre DTM-säsong och inte lyckades försvara sin mästartitel från 2007, finns det bara en enda målsättning: att vara först över mållinjen.

– Det blir spännande att se hur jag ligger till när jag kommer dit. Det brukar ge en fingervisning, säger Mattias Ekström.

– Jag vill ju vinna. Det vore rätt skönt att skriva in mitt namn som segrare tre gånger i rad.

Enligt flera spelbolag fixar Mattias Ekström tredje raka – han är knapp favorit före Schumacher och Loeb.

Anna C Andersson (ARTIKELN PUBLICERADES I SPORTMAGASINETS DECEMBERNUMMER)