Kris i målet – då blev webbdesignern målis

”Det var en dröm som gick i uppfyllelse”

SPORTBLADET

Hur löser man en målvaktskris i NHL? Jo, man sätter ett par benskydd på klubbens webbdesigner. Den okonventionella lösningen svarade Washington Capitals för i natt.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Brett Leonhardt, den osannolike reservmålvakten.

Foto: AP
Brett Leaonhardt.

Vanligtvis sitter Brett Leonhardt på ett kontor och sköter Washington Capitals webbsida. Efter en osannolik serie händelser på fredagen fick 26-åringen en ny arbetsuppgift – den som reservmålvakt för NHL-laget.

Det hela startade när Capitals målvakt José Theodore skadade höften på fredagens morgonträning. Semen Varlamov ringdes in från farmarlaget Hershey Bears i AHL som ersättare, men ganska snart stod det klart att han inte skulle hinna fram i tid till matchen mot Ottawa Senators.

Lösningen på krisen blev att skriva ett amatörkontrakt – med Brett Leonhardt.

– Tidigt på eftermiddagen kom (general managern) George McPhee förbi kontoret och knackade mig på axeln. Han skrämde mig lite och sa: ”Var redo”, berättar Brett Leonhardt för Washington Times.

Till saken hör att webbdesignern har en bakgrund som målvakt, men enbart på amatörnivå. Sedan han tog anställning i Capitals organisation för ett år sedan har han tränat med laget ett par gånger. Nu gick det emellertid längre än så.

Leonhardt agerade reserv till Brent Johnson under halva första perioden. Därefter ersattes han av Varlamov och begav sig till omklädningsrummet för att återuppta sina normala arbetsuppgifter.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag är uppvuxen i Kanada och har spelat hockey sedan jag var fyra år, säger Brett Leonhardt till AP. Hela upplevelsen var surrealistisk, allt var som ett töcken och gick väldigt fort.

Brent Johnson skrattade gott när han beskrev sin temporäre reservs förvirring under uppvärmningen.

– Vi tog ett litet snack om vad som sker på en uppvärmning och han sa: ”Va!? Vad ska jag göra?”. Det var ganska kul.

Washington vann matchen med 5-1.