Idrotten tappar 200 miljoner

Mardröm för 15 000 klubbar – finanskrisen slår mot bidragen

Svenska Spels dåvarande vd Jesper Kärrbrink lämnade en fet check till Riksidrottsförbundets ordförande Karin Matsson Weijber vid Idrottsgalan i januari. Nästa år kan den bli betydligt mindre.
SPORTBLADET

Nu slår finanskrisen mot svensk idrott med full kraft. RF väntas gå miste om upp emot 200 miljoner kronor i statligt bidrag från Svenska Spel: en mardröm för 15 000 idrottsklubbar i Sverige.

– Vi är oroliga för framtiden, det här är det tuffaste läget på tio år, säger Hans Hellquist, finansansvarig i Riksidrottsstyrelsen.

Sverige är ett till viss del förlamat land. De omfattande varslen avlöser varandra och oron och förvirringen inför framtiden är enorm. Det svenska idrottslivet har tack vare 600 000 ideellt

arbetande ledare lyckats klara sig ganska helskinnat ur finanskrisen. Men nu väntar betydligt tuffare tider.

”Kännbar sänkning”

– Anslaget från Svenska Spel (i form av lokalt aktivitetsstöd) låg 2008 på 834 miljoner kronor. Till 2009 väntas det, enligt Svenska Spels prognoser, minska med mellan 145 och 200 miljoner kronor. Det är en mycket kännbar och kraftig sänkning, säger Hans Hellquist, finansansvarig i Riksidrottsstyrelsen.

Pengarna från Svenska Spel går årligen oavkortat ut som stödpengar till 15 000 idrottsklubbar. En sänkning så kraftig som förmodat kommer att

sätta djupa spår

i idrotts-Sverige.

– Alla kommer drabbas. Lågkonjunkturen har gjort att allt färre spelar hos Svenska Spel, därmed har deras omsättning och resultat försämrats. Därför får vi mindre pengar, säger Hans Hellquist.

Det lokala aktivitetsstödet är direkt nödvändigt för att tusentals av de mindre föreningarna över huvud taget ska kunna existera.

– Det kommer slå hårdast mot de små, vilket är oroande och olyckligt. Oerhört positiva projekt kommer också att tvingas läggas på is, säger Hellquist.

Kalkylen som beräknar att anslagen minskar med 145–200 miljoner kronor gjordes för ett par veckor sedan. I går hade Riksidrottsstyrelsen möte.

– Det gäller för klubbarna att vara fingerfärdiga och kavla upp ärmarna och

jobba hårt. Kanske blir 2009 bingolottens återkomst,

säger Hans Hellquist.

Måste vänta till 2009

Via Riksdagen pumpar Svenska Spel årligen in 1,4 miljarder i Riksidrottsförbundet och är självklart en stor faktor i våra idrottsliga framgångar.

Hur stora sänkningar som Svenska Spel kommer göra i anslaget till RF bestäms på bolagsstämman under våren 2009 men redan på måndag offentliggör Svenska Spel sin spelutredning som ska ge en antydan om framtiden.

Så här säger Anders Hägg, tillförordnad vd på Svenska Spel:

– Anslaget kommer definitivt minska, vi kan inte gå opåverkade ur det här. Men hur stor minskningen blir är svårt att bedöma, jag vill vänta tills efter julen, som är en viktig försäljningsperiod för oss, innan jag säger något mer.

FAKTA

Sep 08: Den amerikanska försäkringsjätten AIG rapporteras ha oerhörda problem med att rädda likviditeten. AIG, American International Group, är tröjsponsor till Manchester United: ett mångmiljonkontrakt i superklassen.
Okt 08: Liverpool Daily Post uppger att Liverpool FC tvingas skjuta upp planerna på en nybyggd superarena så länge som det ekonomiska läget inte lättar. Stanley Park-projektet skjuts till en början upp med ett år. – Det är för svårt och riskabelt att bygga stort i dagsläget, kommenterade Poolbossen Rick Parry.
Okt 08: Chelseas ordförande Bruce Buck uttalar sig om klubbens hiskeliga skulder till ägaren Roman Abramovich och säger att det inte är en lönsam strategi i längden att köpa svindyra etablerade spelare. Nu ska det satsas på egenproducerade spelare under en längre period för att spara pengar. n
Okt 08: Företrädare för amerikanska NFL, som tidigare setts som ekonomiskt ”skottsäkert”, uttrycker stark oro inför framtiden och uppmanar lagen i ligan att se över sina verksamheter. Speciellt spelare vars lön är knuten till prestation och lagets intäkter ska känna sig oroade.
Okt 08: Engelska fotbollförbundets ordförande Lord Triesman varslade om oro inför framtiden i samband med att han avslöjade att Premier League-klubbarna har skulder på 50 miljarder kronor. Både Fifa och Uefa kräver nu drastiska åtgärder. n
Okt 08: Arrangörerna för London-OS 2012 säger att spelen kommer att påverkas kraftigt av den allmänna ekonomiska nedgången. Vissa nybyggen ska till och med ställas in.
Nov 08: Krisföretaget General Motors (GM) avslutar sitt reklamkontrakt med Tiger Woods i förtid för att dra ner på kostnaderna. Bilföretaget har sponsrat Woods sedan 2000 men förlorade under det senaste kvartalet ofattbara 20,6 miljarder kronor och tvingas till kraftfulla sparpaket för att rädda företaget. Kontraktet gav Tiger Woods nästan 60 miljoner kronor om året.
Nov 08: Fifa befarar att fotbollspubliken inte kommer att ha råd att följa VM i Sydafrika på plats i lika stor utsträckning som före finanskrisen. n Dec 08: Även den sponsorstarka tennisen påverkas. Företrädare för ATP-touren berättar att hela sex turneringar för nästa år fortfarande saknar de stora nödvändiga sponsoravtalen.
Dec 08: Formel 1-stallen har enats om besparingar som ska resultera i 30 procent lägre kostnader. Internationella bilsportförbundet har röstat igenom en rad nya regler. n Dec 08: Gallringen börjar i Ryssland. De två fotbollsklubbarna Saturn och Khimki planerar att gå ihop för att bättre kunna möta lågkonjunkturen.  200 milj Bort för idrotten

Sammanställning: Jonatan Fast Jonatan Fast