Sörenstam: Känner faktiskt lättnad

Sörenstam till Sportbladet om känslan efter avslutet

SPORTBLADET

DUBAI. En hel golfvärld har talat om hennes pensionering – och nu är karriären över.

Annika Sörenstam firade det med sina allra närmaste.

Det blev champagne, förstås.

– Och jag känner faktiskt lättnad, sa hon till Sportbladet i natt.

Avslutningen på vackra Emirates GC glömmer Annika Sörenstam aldrig. Visserligen vann hon inte sin sista turnering – det blev en sjundeplats i Dubai Ladies Masters – men inramningen och den sista putten var perfekt. Inför en stor publik och längs skuggor från den slösande solen fick hon rulla i en två meter lång birdieputt och jubla.

– Det var underbart att se sista bollen gå i och få avsluta med lite klass, sa hon efteråt.

Och Sörenstam var märkbart rörd redan tidigt på det 18:e hålet:

– Jag gick upp mot bollen för att slå mitt tredje slag och kände en lätt vind och det blev en väldigt rogivande känsla. Jag såg en del färdiga spelare stå borta vid greenen och det gjorde mig lite tårögd. Sen såg jag mina föräldrar och de andra i min familj och då blev det ännu mer tårar.

”Blev känslomässigt”

Men den allra sista tävlingsdagen började allt annat än rogivande. Redan på morgonen kände Annika att en 15 år gammal proffskarriär skulle avslutas – och det blev känslomässigt.

– Jag var lite nervös. Jag hade lite ont i magen när jag vaknade och kom till banan tidigare än jag brukar och funderade lite på vad som väntade. Det kändes lite tomt men när jag väl började spela så gick det mesta automatiskt. Det var inte förrän i slutet av rundan som jag började fundera på att ”this is it”.

– Jag hade en liten nedräkning med min caddie Terry och vi såg tillbaka på sånt som vi upplevt.

Efter den sista rundan väntade kramar från alla de närmaste, uppvaktningar och möten med spelarkollegor, en allra sista presskonferens och till slut ombyte för kvällen. Då hade Annika hunnit förneka att hon redan nu planerar att komma tillbaka:

– Nej, tvärtom efter det här. Nu vet jag verkligen att tidpunkten för att sluta är den rätta, sa hon.

Då solen gått ner samlades Annika med sina närmaste i familjen. De besökte legendariska lyxhotellet Burj Al Arab och åt en fin middag där det skålades i champagne.

”Jag mår väldigt bra”

När Annika och fästmannen Mike McGee vid tiotiden stängde om sig på hotellrummet svarade hon på Sportbladets frågor:

Vad har varit det bästa med kvällen?

– Jag är glad att den äntligen är över och att jag fick njuta av den tillsammans med Mike och våra familjer.

– Det har ju varit ett halvårs uppladdning och jag visste egentligen inte före turneringen hur jag skulle känna när det väl var dags. Och det blev faktiskt så att jag känner lättnad, eftersom jag mår väldigt bra med livet och beslutet som jag har tagit.

Men hur känns det nu när allt ”lugnat ner sig” och du är på hotellet?

– Jag är jättetrött och klar för sängen. Jag har en stressig vecka framför mig på golfakademin och ett möte med presidenten för min foundation och en resa till Arizona där jag ska hålla ett tal inför alla avgångseleverna på mitt gamla universitet (University of Arizona).

– Men när nästa vecka är över ska jag njuta av att vara ledig över jul- och nyår och sen ordna med vårat bröllop.

Vad längar du mest efter just nu?

– Sömn. Jag ska precis lägga mig och är trött efter en lång vecka, och resan hit från Indien och Malaysia. Så nu vill jag krypa ner och sova...vi ska lämna hotellet kvart över fem imorgon bitti, för att åka till flygplatsen. Men jag ser fram mot att komma hem!