Louis första NHL-hattrick

SPORTBLADET

Vilken svenskfest i Dallas i natt.

Den som firade mest var Loui Eriksson.

Han svarade för karriärens första NHL-hattrick när Dallas slog Columbus med 6-5.

– Pucken går in just nu, sa Eriksson med ett leende.

Foto: FOTO: AP
Dallas Stars Loui Eriksson.

Kristian Huselius gjorde mål för Columbus, Dallas Joel Lundqvist (tillbaka efter långtidsskada) hade två assist, Fabian Brunnström hade en passningspoäng och Fredrik Modin, Christian Bäckman och Nicklas Grossman var samtliga med och spelade stora delar av matchen.

Men den störste svensken, tillika matchens bäste spelare, var Loui Eriksson. Den 23-årigen göteborgaren gör sin tredje säsong i Texasklubben och i natt kom det första hattricket.

Direktsköt

Skotten i Dallas har nu fått en ny innebörd. Här är Erikssons tre fullträffar:

1-1, 03.57: I spel fyra mot fyra serverade Brad Richards bakom mål ett smörpass till Eriksson som från snäv vinkel direktsköt in pucken förbi Pascal Leclaire i Columbus mål.

2-2, 19.58: Denna gång var det Joel Lundqvist som med en backhand gav mackan till Loui Eriksson som var placerad framför målet. Ett dragskott överlistade Leclaire igen.

3-2, 21.20: Bara en dryg minut in i den andra perioden tryckte Eriksson i en retur från nära hål i spel fem mot tre efter att Mike Ribeiro först skjutit.

Samtliga tre mål kom alltså i närheten av målgården - en specialitet för den svenske forwarden.

- Jag försöker vara mer framför målet och pucken går in just nu, sa Loui Eriksson till AP.

Dallas coach Dave Tippett var inte sen med att hylla sin nya målkung.

- Han är en av grabbarna som gör jobbet vad som än händer. Vi hade räknat med att han skulle göra mer än 20 mål denna säsong. Vi visste att han har potential och han gör ett helsikes jobb, sa Dave Tippett.

Loui Eriksson är uppe på 17 mål - redan nu ett prydligt personligt säsongsrekord - och med det är han bäst av samtliga svenskar. Detroits Henrik Zetterberg och Johan Franzén har båda 14 mål.

Gjorde båda

Dallas tre första mål bokfördes alltså på nummer 21. I förra matchen - seger med 2-1 mot Phoenix - gjorde Loui Eriksson lagets båda mål.

Fem raka mål från en och samma spelare är tangerat klubbrekord. 1973 stod Dan Grant för en liknande prestation när klubben fortfarande spelade i Minnesota.

Men trots att hemmalaget hade ledningen med både 4-2 och 5-3 kom Columbus tillbaka och ordnade förlängning och senare straffläggning.

Fabian Brunnström missade en straff, men eftersom både Brad Richards och Mike Ribeiro satte sina fick Dallas med sig bonuspoängen.