SKIDKÄRA

1 av 9
SPORTBLADET

Vad är det som är snorigt, svettigt, rödflammigt – och troligen det enda man kan bli förälskad i?

Frågar du Charlotte Kalla, Johan Olsson eller Helena Jonsson är svaret givet:

Andra skidåkare.

Inom skidor finns ingen paråkning, däremot finns mängder av par som åker skidor. Om du slår ihop de svenska toppnamnen i längd, alpint och skidskytte kommer du hitta minst arton elitidrottsmän som delar en kärlek:

Den till en annan skidåkare.

–?Det beror på att båda måste vara lika knäppa. Det är svårt för en vanlig svensson att förstå varför man tränar två pass på nyårsafton. Eller inte vågar gå på bio för att man är rädd för att bli sjuk, säger skidskytten Anna-Maria Nilsson som i tre år bott med längdåkaren Fredrik Uusitalo.

Spanade under tävlingar

Sveriges enda kända alpinpar är Maria Pietilä-Holmner och Hans Olsson. Maria spanade på två år äldre Hans under tävlingar för fyra år sedan, de började prata, dejta – och har sedan dess ett stadigt förhållande.

–?I min situation behöver jag en som förstår mig bra. Som fattar att man måste åka iväg på läger ofta. Och framför allt på längdsidan är de alltid tillsammans på läger, säger Maria PH.

Så kärleken beror på att man spenderar vintrarna i en österrikisk eller nordfinsk stugby och inte hinner hitta någon annan?

–?Kanske för vissa. Men för mig var det bara ”shit vilken kille. Wow.”

”Inte konstigt”

Amor är ofta närvarande på just träningslägren. För skidskytten David Ekholm kom livets fullträff år 2004, när han på ett läger i Boden bjöd Helena Jonsson på glass.

Två år senare flyttade de ihop.

–?Både i längd och skidskytte är det stora lag, ofta minst sex killar och sex tjejer. Vi är borta tillsammans 150–200 dagar per år, då är det inte så konstigt att man blir kär, säger David.

Men en sak måste redas ut: varför är det så hett med snoriga kvinnor i vita tajts?

–?Det ju helt underbart när man torkar bort snoret och ser att det är en fantastisk människa under. Det är det härliga.