Han stoppar miljonerna

Helsingborgs finansiär: ”Inte sannolikt att ge HIF mer pengar”

Foto: Gustav Mårtensson
Bengt Adolfsson.
SPORTBLADET

Henrik Larsson fundera på att lägga av – det kan betyda anfallskris i Helsingborg.

Klubbens ekonomi tillåter inga större affärer och finansiären Bengt Adolfsson säger nej till att skjuta in nya pengar.

– Det är inte sannolikt, säger Adolfsson till Sportbladet.

Foto: Ola Axman
Henrik Larsson och Andreas Granqvist.

Helsingborg gör ett svagt ekonomiskt resultat den här säsongen och enligt flera uppgiftslämnare har klubben i dagsläget inte råd med några större nyförvärv, gårdagens nytillskott Erik Sundin kostade till exempel bara en mindre sign on-bonus eftersom han satt på utgående kontrakt i Trelleborg.

Finns ingen hjälp

Sportchefen Jesper Jansson har vid flera tillfällen konstaterat att namn som Alvaro Santos och Rade Prica knappast är aktuella utan hjälp utifrån.

– Det stämmer, men det är ju ett faktum för alla svenska klubbar, utom möjligtvis Malmö FF.

Problemet i HIF är att hjälpen inte finns. Riskkapitalbolaget HIF Support kb, med finansiären Bengt Adolfsson i spetsen, säger att det i dag inte finns några planer att skjuta in nya pengar, trots att den tidigare konflikten med klubben är löst.

Finanskrisen försvårar

– Vi har inte tagit något principbeslut som säger definitivt nej, men det är klart svårare nu på grund av den rådande finanskrisen. Fotbollsspelare är inte direkt högprioritet så det är inte sannolikt att vi skjuter in några pengar, säger Bengt Adolfsson.

HIF har åsidosatt 3,2 miljoner till nya spelare efter uppgörelsen med just Bengt Adolfsson efter utlåningarna av Henrik Larsson och Andreas Granqvist i början av 2007. De pengarna är fortfarande orörda.

I klubbens egen kassa finns däremot inte mycket spelrum. Förutsättningarna tillåter alltså knappast den SM-guldsatsning som Henrik Larsson eftersträvar för att fortsätta. Och heller inte för att värva en kvalificerad ersättare om han väljer att lägga av.

– Det går inte att ersätta Henrik Larsson. Väljer han att lägga av får vi titta på andra lösningar. Vi har

flera anfallsalternativ i vår egen trupp. Rasmus Jönsson, Erik Sundin, Makondele kan spela på topp, och Tobias Holmqvist. Vi har alternativ, säger Jesper Jansson.

Hoppfull ordförande

Ordföranden Sten-Inge Fredin ser dock positivt på läget.

– Vi tittar på spelare och jag tror vi kan värva bra ersättare för Henrik om det behövs, eller spelare som kompletterar honom om han fortsätter, inom ramarna av vår nuvarande budget.