Övriga på listan

Foto: AFP
Zlatan – en svensk favorit.
SPORTBLADET

Det finns pris för den som svarat för årets idrottsbragd (Bragdguldet).

Det finns ett annat för den som anses ha utfört största idrottsprestationen (Jerringpriset).

För första gången delas det ut ett pris som bara handlar om popularitet.

27% Zlatan Ibrahimovic

Kommentar: Efter ett långt skadehelvete och uppehåll från fotbollen sköt han i Inters sista match för säsongen ligaguldet till klubben. Han gör allt mer viktiga mål för sin klubb och rankas som en av världens hetaste anfallare. Dessutom: Han gör fantastiska mål, säger kul saker och har ett osvikligt leende. Behövs det mycket mer?

Av de manliga tillfrågade var Zlatan den överlägset mest omnämnda.

26% Susanna Kallur

Kommentar: Kallur hade en konstig säsong. Å ena sidan tog hon världsrekord inomhus på 60 meter och visade sanslös form. Å andra sidan drabbades hon gång på gång av skador och grät i Peking efter det dramatiska fallet.

23% Charlotte Kalla

Kommentar: En väldigt brant backe fick finländskan Virpi Kuitunen att se ut som en statist i Tour de Ski. Där slog Kalla rakt igenom rutan. Hon är fortfarande ojämn, men har en kapacitet som få svenska längdåkare har i dag. Hon är ett naturbarn.

13% Stefan Holm

Kommentar: Har alltid haft en förkärlek för att prata om statistik och hur högt han hoppat i förhållande till sin längd och att han hoppat fler gånger än Patrik Sjöberg över 2.32. Nu har han lagt en framgångsrik karriär bakom sig och syns numera mest i SVT:s populära program På spåret.

13% Henrik Larsson

Kommentar: Han har varit med och tagit brons i VM 1994 och är fortfarande i dag en av landets vassate anfallare. Superanfallaren tvekar just nu om framtiden, samtidigt gör han oväntat succé i superligan.

8% Anja Pärsson

Kommentar: OS-guld i Turin 2006 och flera guldmedaljer i VM. Pärson har egentligen inte speciellt mycket kvar att bevisa. I backen har hon gjort sig känd och folklig med sin segergest: sälen. Det var dock ett tag sedan vi fick se den.

3% Marcus Hellner

Kommentar: Kom mer eller mindre från ingenstans och slog igenom med dunder och brak i Gällivare. 22-åringen från Lerdala knäckte eliten och efteråt mådde han både ”helt underbart och helt förjävligt”.

2% Mats Sundin

Kommentar: Alla ville veta – till slut valde Mats Sundin Vancouver. Snart är giganten tillbaka på isen och om han väljer att satsa mot ett till OS är det givetvis en superbonus. Nummer 13 har dominerat isen länge nu väntar vi med spänning mot comebacken i början av nästa år.

2% Marta

Kommentar: Har varit helt överlägsen under flera år och hon är trots allt bara 22 år. Världens bästa fotbollsspelare i Umeå har lyft damfotbollen något enormt. Nu kan hon vara på väg bort till Los Angeles.

2% Annika Sörenstam

Kommentar: Hon var så överlägsen ett tag att hon riktigt saknade motståndare. Så vad gör man då? Jo, Annika valde att tävla mot herrarna. En av världens främsta damgolfare har aldrig riktigt nått popularitet i Sverige, men i USA är hon superstor.

2% Peter Forsberg

Kommentar: Just nu har Foppa bara ett enda problem: foten. Om han lyckas att få foten att passa i skridskon och kommer tillbaka kan han fortsätta att leverera på hög nivå. Vad minns vi mest från karriären? Frimärket från Lillehammar.

2% Anders Södergren

Kommentar: Har inte uppnått någon ikonstatus precis inom svensk längdåkning, men Södergren har varit nyttig och framför allt som stafettåkare i Turin när Sverige tog brons. I år kom han tillbaka till världscupen efter en omskakande vecka med operation. Starkt.

2 % Jenny Kallur

Kommentar: Precis som sin syster kämpar Jenny med skador. Hon har dock haft större problem och hindrats från att tävla under en längre tid. Jenny har ett EM-silver 2005 från Madrid inomhus som främsta merit.

2% Therese Alshammar

Kommentar: Än så länge har hon inte lyckats med att uppnå sin största dröm:

Ett OS-guld. I Peking föll hon i tårar i direktsändning efter att hennes simdräkt strax innan loppet sprack. Alshammars främsta meriter: OS-silver och VM-guld.

2% Henrik Zetterberg

Kommentar: Tongivande i Detroit Red WIngs när hans lag vann Stanley cup förra säsongen. Njurunda-produkten blev vald till slutspelets mest värdefulle spelare och har tagit sig ur skuggan bakom Forsberg, Sundin och Lidström.

1% Christian Olsson

Kommentar: Var väl den som kunde ha hotat och slagit Jonathan Edwards fantastiska världsrekord. Tyvärr har hans drömmar fått stå i vägen för skador. När han tog OS-guld i Turin var han överlägsen. Nu är det osäkert om han gör ett nytt försök tillbaka mot eliten.

1% Ara Abrahamian

Kommentar: Brottaren som blev folkkär när han slängde sitt OS-brons i protest mot en domarskandal. Hans meritlista innehåller två VM-guld, ett OS-silver. Ara kan ha gjort sin sista tävling, eller så satsr han vidare mot sitt tredje OS i London.

Övriga på listan:

Johan Wissman, 1%

Mustafa Mohamed, 1%

Henrik Lundqvist, 1%

Jonas Jacobsson, 1%

Nicklas Lidström 1%

Rolf-Göran Bengtsson, 1%

Robert Karlsson, 1%

Fredrik Ljungberg, 1%

Malin Baryard-Johnsson, 1%

Jonas Björkman, 1%

Helen Alfredsson, 1%

Kenny Jönsson, 0,4%

Anders Olsson, 0,4%

Daniel Alfredsson, 0,4%

Lars Frölander, 0,4%

Jacob Markström, 0,3%

Maria Pietilä-Holmner, 0,3%

Kim Källström, 0,3%

Markus Näslund, 0,3%

Stefan Liv, 0,3%

Rickard Rydell, 0,2%

Stefan Nystrand, 0,2%

Gustav Larsson, 0,2%

Hanna Ljungberg, 0,2 %

Jens Byggmark, 0,2%

Jan Brink, 0,2%

Johan Davidsson, 0,2%

Jörgen Jönsson, 0,2%

Stefan Lövgren, 0,2%

Sebastian Larsson, 0,2%

Christian Wilhelmsson, 0,2%

FAKTA

Så gjorde vi undersökningen:

Sifo genomförde 24–27 november telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenskar 15 år och äldre.

Sammanlagt intervjuades 1000 personer.