Galet snällt

Slut på häcklingar på Idrottsgalan: Det känns gammalt

Foto: LASSE ALLARD
Klassisk serie Robert Gustavssons tre imitationer av Tony Richardsson på Idrottsgalan är riktiga klassiker. Men i år kommer det inte bli tal om något liknande – personangreppen ska bort.
SPORTBLADET

Fredrik Ljungberg arrangerar Botoxkvällar, Annika Sörenstam är världens tråkigaste och Gunde Svan tänker mest på dvärgar.

Idrottsgalan brukar betyda häcklingar, så vem ska se upp i kväll?

– Varken Zlatan eller kungen. Det där känns gammalt och gjort, säger humoransvarige Johan Rheborg.

Rheborg.

Idrottsgalan byter linje.

Borta är låtsas-Tony Richardsson som hånar pristagarna, lika försvunna är sketcherna som målar ut fotbollslandslaget som fåfänga våp.

”Jag tycker inte det är kul”

– Den nivån har vi inte eftersom jag inte tycker det är kul. Jag har en annan stil och sätter inte på mig någon mössa, säger programledaren Peter Settman.

I stället ska Johan Rheborg och Claes Malmberg riva ner skratten. Rheborg tänker göra det utan peruker, pikar och roliga röster.

– Det blir en monolog om kvinnor och män. Enda chansen att jag förolämpar någon är om jag får Tourettes syndrom, säger han.

Nervös inför Sinatra

Claes Malmberg har också en monolog. Men om den inte fungerar har han ett skjortärmsess: maffig storbandsjazz.

– Jag ska sjunga en vidräkning om dopning, om vilka ämnen man i stället kan ta för att få kickar. Jag är nervös eftersom förlagan är Sinatras ”I get a kick out of you”, säger han.

Men hur ska du mantla den fina traditionen att snacka skit om de aktiva?

– Jag höll bara på med sånt förr, nu har jag gjort mitt i saltgruvan.

– Det blir inga personangrepp från mig.

Idrottsgalans nya mjuka linje låter stillsam. Men trist blir det aldrig, enligt Peter Settman.

– Jag ska göra allt jag kan för att få ihop en gottepåse av alla idrottsmän. Och helt lugn ska ingen känna sig.

FAKTA

Humorklassiker på Idrottsgalan genom åren

2003: Robert Gustavsson imiterar Tony Richardsson och hånar på dalmål Christian Olsson, en sketch som blivit en klassiker:

”Jag ä int’ bitter. Det är ju inte så att jag inte unnar den här fjollan priset. Han har ju tränat i sandlådan i fyra år nu.”

2004: Robert Gustavsson tar återigen på sig rollen som Speedwaykungen Tony Richardsson. Denna gång är det Annika Sörenstam som får höra ”Tonys” omdöme.

”Ja ä int’ bitter. Visst fan vill jag gratulera Annika Sörenstam till priset. Nästa år kanske en couronnespelare kan vinna?”

2006: Robert Gustavsson i rollen som Tony Richardsson för tredje gången. Denna gång är det Tony själv som får höra ett och annat, efter att han vunnit Jerringpriset året innan.

”De tänkte väl att nu får vi väl ge den där jäkla dalmasen priset, så han håller käften någon gång.”

2007: Göran Gabrielsson gör en rolig imitation av utrikesminister Carl Bildt, men roligast var Mikael Tornving som den galne norrlänningen Erik Olsson.

”Det där globala uppvärmningen, den är ju kanon den. Försöker du åka längd där jag bor får du köldastma innan du hinner säga Gunde Svan.”

ARTIKELN HANDLAR OM