Aftonbladet
Dagens namn: Kristian, Krister
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Här finns vinnarna

Miljardstödet som skapar Sveriges osynliga hjältar

UDDEVALLA. Vattnet skvätter upp på bassängkanten, Anton Lindqvist skriker av förtjusning, Hannes Bergström kastar sig fram och Elin Buhr flyr ”Lejonets gap”.

Träningspasset för förståndshandikappade barn avslutas med en stormig lek.

–?Det är skönt att röra sig i vattnet, säger Elin, 12 år.

Utanför det stora glasfönstret har vintern tagit ett försiktigt grepp och den lilla snö som finns lyser upp i mörkret.

Inne i Walkesborgsbadet slår värmen mjukt mot kinder och sinne.

Det är bokstavligen varmt i vatten och luft. Men värmen mellan barnen och ledarna skjuter högt över de grader som undervisningsbassängen erbjuder.

–?Barnen utvecklar en stark relation till ledaren. Anton har fortfarande kontakt med sin första ledare, hon skickade ett kort från en resa till Afrika och det har han sparat och talar ofta om, säger Antons mamma Camilla Carlsson.

Anton Lindqvist, 10, har fått diagnosen okulomotor apraxi typ cogan och lider av en koordinationsstörning. Elin Buhr har en lättare utvecklingsstörning och lätt ADHD och Hannes Bergström, 6, är döv på ena örat och gravt hörselskadad på andra.

–?Anton har svårt att få ihop rörelsen med armar och ben, men den lycka han visade när han klarade det …

Mamma Camilla ler och berättar i nästa andetag att han klarade 200 meter en vecka tidigare.

–?Men jag fick locka med en glass. Och efteråt var han alldeles färdig, säger hon.

–?Elin var med i en vanlig simskola, men det fungerade inte. Det är inte mycket som kan hålla henne hemma från det här, säger Elins pappa Henrik.

Handikappen i gruppen på barn mellan sex och femton år skiljer sig.

Men samhörigheten förenar dem.

Här slipper de känna utanförskap, här blir de sedda och får stärkt självkänsla utifrån sina egna individuella behov.

Och de får lära sig något så grundläggande som att simma.

–?Varför ska de här barnen få sitta på sina handdukar på stranden om somrarna och inte hoppa i med kompisarna?

Det är Dennis Fredriksson, verksamhetsansvarig i Uddevalla sim som ställer sig frågan som förstås har ett givet svar. Han såg behovet och skapade för några år sedan simskolan.

–?Det är även deras rättighet att få vara i vattnet och leka. Alla kan egentligen lära sig simma och glädjen de visar är oslagbar, säger Dennis Fredriksson.

Verksamheten gick att starta med pengar från vänsterregeringens Handslag. De riktade pengarna kommer även efter regeringsskiftet  och Idrottslyftet ger svensk idrott möjlighet att genomföra projekt för en halv miljard kronor per år.

Av den summan får Uddevallaklubben 52 000 kronor. En liten summa i sammanhanget, men för Elin och Anton ett helt avgörande bidrag. Utan pengarna – ingen sim­träning. Eldsjälen Anna Pettersson har fört projektet i Walkeborgsbadet framåt. Efterfrågan är stor och en simskola har under 2008 blivit en simskolegrupp och en teknikgrupp.

–?Vi hade aldrig fixat det utan de pengarna. Idrottslyftet innebär att man måste jobba i projekt och det är man traditionellt inte van vid i idrottsklubbar. Vi hade aldrig vågat eller kunnat göra detta utan stöttningen vi fått från förbunden på vägen fram, säger Dennis Fredriksson.

Hans vision är att skapa en handikappsektion i Uddevalla sim. Att barnen ska kunna slussas vidare, ha något att sträva efter och gå in i tränings- och tävlingsverksamheten.

–?Tänk vad läckert att kunna ge barnen möjlighet att tävla på sina villkor, säger Dennis Fredriksson.

     ?

En boll kommer farande som en projektil genom luften.

Returen från plankan är nära att träffa Anders Petersson i huvudet, men ledarveteranen sätter vant upp en arm och grabben som avfyrat skottet skrattar lite försynt.

På basketplanen fortsätter träningen som inget hade hänt. JKS Black Stars P 95-kull kör en kombinerad bollkontrolls- och försvarsövning, en driver, den andre försvarar. Det i lekfullt, lite småbusigt som det kan bli i fredagströttheten.

–?Basketen är viktig, det är kul att träffa kompisarna, säger sjundeklassaren Sebastian Jonsson.

–?Det är bra att det finns något så de inte börjar ränna på stan, säger pappa och ledaren Christer.

”Lite som en ungdomsgård”

Under passet kommer och går en del andra killar. Många av dem tar Anders Petersson i hand, hälsar artigt med ögonen riktade mot ledarens varmt granskande blick.

–?Det är lite som en ungdomsgård, här kan passera 45 pojkar på en fredagskväll. Många av dem kommer från stora familjer där föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider som taxichaufförer eller på pizzerior och inte kan komma ifrån. Men vi har kontakt med föräldrarna och vet vilka de är, säger Anders Petersson.

–?Killarna här vet vad de som inte satsar på basket eller annan idrott håller på med om kvällarna, påminner han.

För JKS Black Stars står det lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) för en tredjedel av verksamheten, bidraget på 200 000 kronor per år driver på aktiviteterna för 300 deltagare i åldrarna sju till 20 år.

Klubben är en alliansförening med stark navelsträng till KFUM Söder Basket. KFUM är en av de klubbar som får mest lokalt aktivitetsstöd i Sverige, första halvåret 2008 drygt 1,9 miljoner kronor.

JKS sköter sin egen ekonomi, men ordförande Anders Petersson är anställd av KFUM Söder. Därmed sponsrar klubben tränaren insats i Bredäng, där han spenderar mycket tid och energi.

För några år sedan hoppade han av jobbet som inköpschef på Hennes&Mauritz. Hjärtat brann mer för basketen och barnen.

–?Utan LOK-pengarna hade tvingats lägga ner våra satsningar i områden som vi, men inte andra klubbar, prioriterar, säger Choukri Khotar.

Choukri Khotar är ekonomiansvarig på KFUM Söder. Han har sett hur finanskrisen under hösten och vintern slår hårt mot flera av föräldrarna.

–?En del vänder sig till oss för att göra upp en avbetalningsplan för medlemsavgiften, andra kan inte betala alls.

–?I vissa områden sänker vi medlemsavgifterna från 600 kronor till 300. Det hade vi inte kunnat göra om vi inte hade haft det lokala aktivitetsstödet, säger han. 

I ett område som Botkyrka är det extra svårt, där går KFUM Söders basketverksamhet med förlust.

– Jag spelade i Botkyrka men hela laget försvann. Det fanns inga pengar, så jag började här i stället. Hade jag inte haft basketen hade jag nog stannat hemma och spelat datorn, berättar Benjamin Axner Elings blygt.

Det är längre från bostaden, han kan inte cykla eller gå utan får åka tunnelbana eller bil.

Mamma Anita är en av få föräldrar som är på plats under fredagens träningspass. Idrotten är viktig för henne och hennes barn, hon har åtta (!).

–?Alla har sysslat med idrott. De äldsta är ledare nu, säger hon.

Hon är inte förtjust i Riksidrottförbundets ansökan och regeringens besked om att 134,5 av de 834,5 miljonerna från Svenska spels vinstdelning ska gå till en elitsatsning.

–?Jag tycker att pengarna ska gå till barnen, det gäller att få dem att fortsätta, säger hon.

     ?

Simlektionen närmar sig sitt slut. Avrundningen sker med en lek som barnen får välja.

Det blir ”Farbror Lejon”.

Rosiga om kinderna, lite uppspelta men samtidigt trötta kliver barnen upp ur bassängen.

Elin sätter sig på läktarens trappsteg, sveper in sig i en rosa prinsesshandduk och pustar ut.

Till våren kommer barnen i teknikkgruppen att få vara med i interntävlingen ”Utmanaren”.

Elin längtar redan.

–?Jag har vunnit en plakett en gång, säger hon stolt.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet