Plex: Björndalen är nog större än Stenis

Den legendariske kommentatorn går på norrmännens linje

1 av 3 | Foto: MATTIAS CARLSSON
Sven Plex Pettersson rankar Björndalen högre än vår egen Stenmark.
SPORTBLADET

På ena sidan: Ole Einar Björndalen och norrmännen.

På den andra: Ingemar Stenmark och svenskarna.

Vem är egentligen vintersportens störste?

Nu får norrmännen stöd – av mannen som fick Sverige att stå stilla.

– Det är väl inte så mycket mer att säga. Björndalen har ju vunnit flest tävlingar, säger Sven ”Plex” Petersson, 82.

När Ole Einar Björndalen tog sitt tredje VM-guld i tisdags passerade han också Ingemar Stenmark i antalet vunna världscuptävlingar.

Stenmark vann 86 tävlingar under sin karriär – Björndalen har vunnit 87.

Hetsig debatt

Sedan dess har debatten om vem som egentligen är störst av de två rasat rätt friskt både i Sverige, bland sportbladet.se:s läsare och hos norrmännen.

Av de drygt 27 000 som röstat på frågan ”Vem är störst – Stenmark eller Björndalen?” på sportbladet.se svarade 80 procent på Stenmark.

På en motsvarande fråga på den norska tidningen VG:s sajt svarade 88 procent av drygt 14 000 röstande att Björndalen är störst.

Nu kliver Sven ”Plex” Petersson in i debatten – och ger norrmännen stöd.

– Det är klart att jag håller på Ingemar i alla lägen, vi gjorde ju en fantastisk resa ihop, men det finns inte så mycket att säga mer än att Björndalen tagit flest segrar. Det är ju ganska tydligt, säger ”Plex” som jobbat som kommentator i SVT i drygt 40 år.

”Björndalen har varit smart”

Han, med viss hjälp av en viss Stenmark får vi väl erkänna, fick Sverige att stå stilla flera gånger under sjuttio och åttiotalet när den svenske superstjärnan kastade sig ut i backarna.

Kan man jämföra de två?

– Svårt. Båda är ju stora, det kan vi konstatera. Ingemar tog ju sina segrar i slalom och storslalom, Björndalen har ju varit smart och tävlat i flera grenar och discipliner. Det skulle Ingemar också ha gjort.

I skidskytte-VM räknas loppen även in i världscupen.

Ingemar Stenmark vann två OS-guld och tre VM-guld under sin karriär. Ole Einar Björndalen har vunnit fem OS-guld och hela 13 VM-guld.

FAKTA

Så här tycker några av sportbladet.se:s läsare

Nilselling: ” Ta det med ro, svensker. Ole skal gå til 2014 og vil runde 100 WC seire lenge før det. Om noen år har Ole lagt Stenmark langt bak seg og denne diskusjonen vil ikke være relevang lenger. Ole er og blir den største!”

Sesam65a: ”Stenmark kommer alltid att vara större för han tvingade fram regelförändringar för att han var så överlägsen. Till skillnad från Björndalen som helt uppenbart bröt mot reglerna och ändå belönas med en guldmedalj av jury.”

Bilderberg: ”Man ska ha i tankarna att när det gäller Björndalens världscupsegrar kontra Stenmarks, att Björndalen hela tiden har tävlat i fyra individuella dicipliner och haft en avsevärt längre karriär”.

Flouthouse: ”Skal vi se; Bjørndalen må skyte på 20 blinker med 5 cm i diameter og med 170+ i puls, Stenmark trengte bare å kjøre igjennom porter”.

iHouse: ”Det går inte att jämföra Björndalen med Stenis då Björndalen har fler grenar att tävla i. Dessutom så har han haft fördelen att starta med försprång i jaktstart ett antal gånger. Stenis startade alltid från noll. Stenis är fortfarande i en klass för sig punkt slut.”