Ville bo avslägset för att slippa sjukdom

– nu är två åkare magsjuka

SPORTBLADET

Liberec. Det avlägsna boendet bokades i ett syfte: att undvika smittor.

Redan innan VM-premiären har målsättningen misslyckats dubbelt upp.

Nu är de magsjukedrabbade Britta Norgren och Anna Haag isolerade från truppen och reserven Maria Rydqvist inkallad.

Foto: BIldbyrån
Landslagschef Gunde Svan försöker trösta Britta Norgen som inte får starta i dag på grund av för höga blodvärden. Ett resultat av hennes magsjuka.

Gunde Svan vill inte lämna något åt slumpen.

Hans landslag har VM:s mest avlägsna hotell, där jobbar de egna kockarna med medtagna råvaror och på varje bord står två flaskor med desinficerande medel. Bara en sak stör planeringen: två av sju tjejer har redan spytt och förbundskaptenerna har tvingats att ringa ner VM-reserven ­Maria Rydqvist.

– Det kändes inte som en magsjuka, ­magen var bara i olag. På natten började jag må riktigt dåligt och kräktes. Klockan nio skulle vi ha varit på blodtest men jag mådde­ riktigt dåligt och kom inte ur sängen, ­beskriver Britta Norgren.

Både Haag och Norgren kräktes

Försvagad av sjukdomen hade hon inte kunnat tävla i dag och äter och bor nu enskilt. Det gör också Anna Haag, som har kräkts och mått dåligt i veckan, men nu är tillbaka i spåren.

– Jag trodde jag skulle känna mig lite matt i dag med tanke på att man inte fått i sig så himla mycket det senaste dygnet, sa hon till SR efter gårdagens träningspass.

Men varför har landslaget hamnat i obygden där magsjukan verkar härja? Jo, för att de ville undvika alla skadliga bakterier.

– Vi har haft möjlighet att bo på den stora campen med alla andra lag, men Gunde ansåg att smittorisken var för stor i en gemensam matsal, säger Torbjörn Nordvall.

Nu efter några tråkiga nätter: ångrar ni valet?

– Nej, jag har inte hört någon som har klagat.