”Önskar det ogjort”

Michael Sundlöv talar ut om storbråket: Klart jag inte mår bra

1 av 3
Omtumlad Spåren från blåtiran sitter kvar under vänstra ögat men ”det är inte synd om mig ”, säger Michael Sundlöv till Sportbladet och fortsätter: ”När familjen får ta stryk – det känns inte bra.”
SPORTBLADET

Gävle. Slagsmål i spelargången, böter på 25 000 och ett rättsligt efterspel att vänta. Det har varit en stormig vecka för Brynäs sportchef Michael Sundlöv, 43, som tar emot Sportbladet med en blåtira under vänster öga.

– Det är klart att jag inte mår bra just nu, säger Michael Sundlöv.

När Brynäs i kväll skrinnar ut på isen för att kriga om den eftertraktade slutspelsplatsen mot Södertälje slåss samtidigt deras sportchef Michael Sundlöv för att återupprätta sin heder från läktarplats. Han tänker se matchen förstås, men inte möta upp spelarna i spelargången som han brukar. Han lovar att ta en annan väg till omklädningsrummet efter slutsignalen den här gången.

– Jag önskar att slagsmålet med Jämtin var ogjort och det här är inte bra för min familj, mig själv och för Brynäs. Jag skulle ljuga om jag sa att jag mår bra för tillfället, säger Michael Sundlöv.

25 000 i böter

När mobiltelefonen ringde för 30:e gången när domen från disciplinnämnden om böter på 25 000 kronor blivit offentligt undrade en av hans döttrar hur många medier det finns egentligen. Och det är när familjen inte blir fredad som han funderar vad han håller på med.

– Ja, så är det. Det är det sämsta med det här jobbet när familjen tar stryk. När de ser alla rubriker, läser och ser på tv allt som kanske inte stämmer med min uppfattning av vad som hänt. Det känns inte bra. Men det är inte synd om mig. Jag är privilegierad som får arbeta med hockeyn, men allting runt omkring med internet och fler och fler medier har eskalerat något ofattbart på slutet. Alla kräver en slags ständig tillgänglighet, säger Sundlöv.

Redan som spelare var han känd för sitt heta humör. Han var bland annat med och startade ett av elitseriens största slagsmål mot AIK 1991. Sundlövs tolv år i Brynäströjan gav honom 142 utvisningsminuter, ett svårslaget rekord för en målvakt. Men han var även känd för sin vinnarskalle som kunde avgöra matcherna till Brynäs fördel.

– Tja, vad ska jag säga... Jag anser mig vara en lugn och eftertänksam person. Visst rusar adrenalinet ibland, annars skulle jag inte hålla på med det här. Förmodligen är jag den sportchef som klagar minst på domarna. Men pressen och fokus på oss sportchefer har ökat enormt de sista åren.

Sportchefspositionen är hårt utsatt i alla klubbar och Sundlöv har gått igenom lock out-säsonger, kvalserier och har alltid hårt trängd kommit ut på andra sidan på fötterna igen. Hans magproblem som plågat honom av och till har gjort att han varit sjukskriven i perioder. Han toppade allt detta och överraskade oss alla när han bråkade med Andreas Jämtin i spelargången för exakt en vecka sedan. Det märks på hans avvaktande svar, för någonstans där bakom hörs en person som känner sig orättvist behandlad.

– Jag accepterar domen men anser att disciplinnämnden gjort ett dåligt jobb. Jämtin har dammat till mig med en rak höger och blev avstängd en match. Det finns vittnen till hur det gått till och det har nämnden inte tagit notis av. Jag och Mattias Pettersson får böta 25 000 och 20 000 kronor. Det är mer än en månadslön netto för honom och mig, så det är klart att det svider rejält, säger Michael Sundlöv.

Har du fått tillräckligt stöd från Brynäs?

– Ja, det tycker jag. Jag var i kontakt med Jan-Erik Silfverberg i styrelsen flera gånger om dagen under den här veckan och även med tränarstaben, arbetskamraterna och spelarna. Mattias Pettersson och jag har också stöttat varandra, han sprang ju faktiskt till min undsättning när jag blev nerslagen. Men mest stöd har jag fått av familjen.

”Svetsar samman”

Har det påverkat laget Brynäs?

– Det har inte tagit någon som helst energi av laget. Det här retar snarare upp och svetsar samman. Vi har vunnit båda de senaste matcherna och vinsten mot Rögle var den bästa present jag kunde få under det tryck jag var utsatt för.

Du har inte funderat på att avgå?

– Alltså, det är inget som jag bestämmer själv. Jag har ett kontrakt till 2011 och det tänker jag fullfölja. Jag vet inte hur mycket tid och kraft man orkar lägga ner på det här. Så visst händer det att man funderar.

Har någon annan sportchef stöttat dig under veckan?

– Jag har fått ett sms av Frölundas Kent Norberg. Det är väl med honom jag har mest kontakt. Men han har sitt och tänka på och det är högtryck för att skriva och förhandla nya kontrakt just nu också.

Har den biten blivit drabbad för Brynäs del?

– Inte det minsta. Det kan jag lova.

FAKTA

Sundlövs stormiga vecka

Torsdag 12 februari

Andreas Jämtin delar ut en slashing på Daniel Widing när det är sex sekunder kvar av matchen mellan Brynäs och LHC. Jämtin döms till game misconduct och får kliva av isen. I den trånga spelargången står Michael Sundlöv och ser avslutningen av matchen. Jämtin och Sundlöv stöter ihop. Sundlöv kallar Jämtin för ”Jävla gris”. Jämtin delar ut ett slag på Sundlöv som ramlar. Brynäs materialförvaltare Mattias Pettersson springer till Sundlövs undsättning och slår ett knytnävsslag mitt på näsan på Jämtin som börjar blöda. Linjedomaren Daniel Winge blir ögonvittne till det hela.

Fredag 13 februari

Domarna anmäler händelsen till disciplinnämnden.

Lördag 14 februari

”Jag trodde Jämtin skulle slå ihjäl Sundlöv”, säger Mattias Pettersson.

Söndag 15 februari

”Jag tar på mig ansvaret för det som hände, jag skulle ha hållit tyst”. Micke Sundlöv erkänner att han provocerade Jämtin när denne lämnat isen.

Måndag 16 februari

Disciplinnämnden dömer Sundlöv till 25 000 kronor i böter och Mattias Pettersson till 20 000. Jämtin stängs av en match. Vice chefsåklare i Gävle Mikael Hammarstrand inleder en förundersökning mot Andreas Jämtin och Michael Sundlöv. Jämtin är misstänkt för misshandel och Sundlöv för ofredande.

Tisdag 17 februari

Brynäs ordförande Bo Bylund och klubbdirektör Hans-Göran Karlsson går ut och backar upp Sundlöv och Pettersson. ”De har vårt fulla förtroende”.

Onsdag 18 februari

”Det är klart att jag mår dåligt”, säger Sundlöv till Sportbladet.

Torsdag 19 februari

Ser Brynäs möta Södertälje, men inte från spelargången.

Michael Sundlöv

Yrke: Brynäs sportchef sedan 2004.

Familj: Sambon Karin, fyra barn: Kim, Rebecca, Clara och Sebastian.

Bor: I Furuvik utanför Gävle.

Säsonger i Brynäs: 12 (1987–1998); 461 matcher, 1 SM-guld (1993).

Landskamper: 36; OS-mästare 1994 och VM-silver 1993.

Tidigare klubbar: Leksands juniorer, Sandvikens IK, Enköpings SK och Skutskärs SK.

Anders Sundin ## Foto: Pernilla Wahlman