”Den lille dvärgen kallade mig indian”

Sportchansens Lars Nylin listar tidernas 30 värsta ”utbrott”: Plats 21-30

Foto: ap, bildbyrån
alla platsar Dessa ”gentlemen” platsar på Lars Nylins topp-30-lista över tidernas värsta utbrott. Men de får ”bara” nöja sig med en plats mellan 21 till 30.
SPORTBLADET

Många är idrottsstjärnorna som sagt eller gjort saker som de kanske har haft anledning att ångra.

Sportchansens Lars Nylin har letat i arkivet och tagit fram sin topp-30-lista på stjärnornas värsta utbrott genom tiderna.

I dag finns bland annat en strejkande friidrottare, en spottande målvakt och en galen kuban med på plats 21 till 30.

21) Bob Knight möblerar om

Bob Knight, en amerikansk coachlegend i basket, var genom hela sin karriär basketsportens svar på Sir Alex Ferguson, med regelbundna utbrott och kontroverser med allt och alla. Knights mest klassiska utbrott var när han 1985 kastade en stol mot en av korgarna. Knight, som 1984 tog USA till OS-guld, spelades 1994 av Nick Nolte i filmen ”Blue Chips”.

22) Jon Drummond är ingen tjuv

Tjuvstarter i friidrott har orsakat många tragedier. Och några utbrottsskandaler. Mest famös är USA-sprintern Jon Drummonds vägran att lämna banan efter att ha diskats vid VM i Paris 2003. ”I did not move. Jag rörde mig inte”, skrek Drummond, liggande på banan medan publikens reaktion växlade från buanden mot Drummond till buanden i hans favör. Reprisbilder visade nämligen att han faktiskt inte hade rört sig.

23) Mido ser rött

Ingen egocentrerad fotbollsstjärna gillar att bli utbytt. Allra minns Wigans egyptier Mido. I semifinalen av afrikanska mästerskapen 2006 blev Mido, när hans nummer visades på fjärdedomarens skylt, så rasande att han attackerade förbundskaptenen Shehata. Mido blev senare avstängd från landslagspel i sex månader. Historien fick ytterligare en twist då ersättaren Amr Zaki gjorde mål vid sin första bollkontakt. Zaki som numera är lagkamrat med Mido i Wigan. Så kan det gå.

24) McEnroes karaffchock

John McEnroe är ingen kille som fyller topp 30-listor med utbrott. Han fyller bibeltjocka böcker. Ett legendariskt raserianfall drabbade under Stockholm Open en vattenkaraff. En stackars karaff som halshöggs med amerikanens racket. Kungliga vip-läktaren fick sig på köpet en dusch. Detta var det enda i incidenten som McEnroe en aning skämdes för efteråt.

25) Chilavert skämmer ut sig

Paraguays José Luis Chilavert var en målis med ett temperament som innebar att han gjorde bort sig lika ofta som han gjorde mål, det vill säga ofta, eftersom han gjorde över 40 mål i karriären. Efter en VM-kvalmatch mot Brasilien 2001 gjorde han ”en Totti” och spottade framför tv-kamerorna motståndarbacken Roberto Carlos i ansiktet. ”Den lille dvärgen kallade mig indian och gjorde förolämpande gester mot skrevet”, var Chilaverts förklaring efteråt.

26) Angels katastrofala kyeshi

En bruten tå under bronsmatchen i taekwondo vid OS förra sommaren fick kubanen Angel Matos att begära timeout – en kyeshi på fackspråk. När kyeshin blev regelvidrigt lång diskades kubanen av den svenske domaren Chakir Chelbat. Det tyckte inte Matos om. Eller rättare sagt: Matos blev västindiskt rosenrasande. Efter att ha kicksparkat Chelbat i ansiktet blev han sedemera diskad på livstid. En som tyckte detta var orättvist var president Fidel Castro. Denne ansåg Matos utbrott motiverat eftersom kubaner, enligt senor Castro, råkat ut för ständiga justitiemord i turneringen.

27) Jonas Björkmans ilska krävde ingen tolk

”Luuuder!”. ”Jävla dåre!”. Vem som helst kan hojta sånt till en tennisdomare och det skapar rubriker. När Jonas Björkman slog till med dessa välformulerade utrop under Wimbledon 2007 kvalificerade det honom till utbrottsklassikernas galleri. Jonas Björkman! Helyllekillen Björkman! Och på bredaste småländska!

28) Todd Bertuzzi bryter nacken på Steve Moore

Hockeyhistorien innehåller så många ”utbrott” med citationstecken att det ibland är svårt att skilja vad som är show, en del av spelet och verklig galenskap. Vancouvers Todd Bertuzzi stod år 2004 definitivt för det sistnämnda när han – som hämnd för en tidigare attack på lagkamraten Markus Näslund – bakifrån slog Colorados Steve Moore i isen. Och gjorde det med sådan kraft att Moore fick svåra skador på ryggraden. Bertuzzi kom tilbaka till NHL. För Moore blev det däremot den sista föreställningen.

29) Inbördeskrig i Blackburn Rovers

En klubb i fritt sportsligt fall. En inbördes dispyt. En iskall vintermatch i Moskva. En motståndare, Spartak, som leder med 3–0. Detta var inramningen som krävdes för att de två Blackburnspelarna David Batty och Graeme Le Saux 1995 skulle ryka ihop mitt under en match. Newcastles Kieron Dyer och Lee Bowyer är bara några av de som tagit efter denna subdivision i konstens utbrott.

30) Peter Forsberg vs Börje Johansson

”Foppas” utbrott mot domare Börje Johansson efter SM-finalen 1994 håller kanske inte i internationell konkurrens. Men här hemma var det sensationellt när superlöftet från Örnsköldsvik rasande sa till SVT:s Albert Svanberg att Johansson var usel och ”Man vill dra på han en smäll”. Med åren har utbrottet rent av vuxit i kaliber eftersom Forsberg senare knappast gjort sig känd för sina raserianfall.

Vilka ”utbrott” minns du?

Finns det några ”utbrott” bland idrottens alla stjärnor som du minns extra mycket?

Mejla favoriterna till oss