Erbjuds livvakter i Ryssland

Säkerheten ökar efter hoten i VM

Nya superskidan ska hjälpa Björn Ferry.
SPORTBLADET

Skidskyttarna kan få livvakter under världscupavslutningen i ryska Chanty Mansijsk.

Det meddelade ordföranden i Internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg, på torsdagen.

Bakgrunden är de hot – från ryskt håll – som såväl utövare som ledare fått ta emot i samband med den ryska dopningsskandalen före VM.

– Det har kommit hot mot utövare, mot tränare och mot mig själv. Det tar vi självklart allvarligt på och vi har vänt oss till det ryska förbundet och arrangörerna i Chanty Mansijsk, säger Besseberg till norska NRK.

– Arrangörerna har skriftligt bekräftat för oss att om det finns personer som känner ett behov av en livvakt så kan de få det, dygnet runt.

Huruvida livvakter verkligen blir aktuella under världscuptävlingarna i slutet på mars är däremot oklart. Hittills har ingen bett om sådant skydd, berättar Besseberg.

Svenske Mattias Nilsson, som hotats via mejl sedan han kommenterat de tre ryska dopningsfallen, är positiv till nyheten om livvakter – men vet inte om han själv kommer utnyttja möjligheten.

– Det är bra att de tänker på säkerheten, säger Nilsson till NRK.

– Jag får se hur det känns när jag reser dit, men det kommer säkert gå bra. De flesta ryssar är ju hyggliga.

Norske skidskyttekungen Ole Einar Björndalen till NRK:

– Man arrangerar inte världscuptävlingar om inte säkerheten är bra, så det kommer säkert att gå bra. Det har ju aldrig varit några problem när vi varit där borta tidigare.