Glöm svensk Abramovitj

Förslaget som kan få in rika klubbägare stoppas

SPORTBLADET

En svensk Roman Abramovitj?

Glöm det – de närmaste två åren.

Riksidrottsstyrelsen (RS) kommer inte att yrka bifall för fotbollens och ishockeyns bolagiseringsmotion.

– Vi har inte tillräckligt med information för att släppa ifrån oss detta ännu, säger RS-ordföranden Karin Mattsson.

Karin Mattsson Weijber tycker inte att Riksidrottsstyrelsen har tillräckligt med information för att fatta beslut i bolagiseringsfrågan. Nu kan ett beslut tidigast fattas 2011.

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med ishockeyförbundet lämnat en motion till riksidrottsmötet i Visby i maj. Fotbollen och hockeyn vill att specialförbunden själva ska få bestämma i bolagiseringsfrågan (över den så kallade 51-49-regeln).

Bolagiseringsfrågan är också en del av den pågående striden i Svensk Elitfotboll (Sef) där sittande ordföranden Bosse Lundquist utmanas av Elfsborgs Bosse Johansson.

Tidigare i veckan avslöjade Sportbladet att ett antal klubbar med Bosse Johansson och Malmö FF:s Bengt Madsen i spetsen uppmanade SvFF att dra tillbaka motionen.

Vill utreda vidare

Nu ger Riksidrottsstyrelsen (RS) dem delvis rätt.

– Formellt beslut tar vi vid vårt styrelsemöte i slutet av mars, men vår inriktning är att inte föreslå bifall utan att frågan utreds vidare. Vi känner att vi inte har tillräckligt med information för att släppa ifrån oss detta ännu, säger ordföranden Karin Mattsson.

Därmed blir frågan aktuell först om två år då nästa riksidrottsmöte hålls. Det som RS bland annat vill utreda är de riskkapitalbolag som i dag är knutna till många fotbollsklubbar.

SvFF ställer sig nu bakom RS linje, enligt ordföranden Lars-Åke Lagrell:

"Ta beslut 2011”

– Kan inte tänka mig annat än att vi kommer stödja förslaget och stötta utredningsarbetet. Om det finns en osäkerhet eller vilja att diskutera ytterligare, låt oss bredda utredningen och ta beslut 2011.

SvFF:s grundinställningen är dock fortsatt positiv till att specialförbunden ska äga frågan, inte minst på grund av de riskkapitalbolag som ingen i dag kan kontrollera.

– Vi har också noterat det ökade antalet riskkapitalbolag och jag har svårt att tycka att den strukturen är bättre än Fotbolls-AB, där bolagen blir starkt kopplade till sina respektive moderföreningar och dessutom bundna av det regelverk som finns för deras roll i fotboll, säger Lagrell.

FAKTA

Här är regeln som stoppar miljardärerna

51-49-regeln

Enligt Riksidrottsförbundets (RF) regler måste en förening (medlemmarna) äga 51 procent av rösterna om en idrottsförening bolagiseras. Annars får föreningen inte delta i seriesystemet. SvFF:s och ishockeyförbundets motion siktar in sig på att varje enskilt specialförbund ska få forma sina egna bolagiseringsregler.

…och det handlar Sef-striden om

Svensk Elitfotboll, Sef, är en förening som representerar samtliga allsvenskans och super-

ettans föreningar i centrala frågor. Just nu pågår en hård strid om ordförandeposten mellan utmanaren Bosse Johansson och sittande ordföranden Bosse Lundquist. Valet hålls 21 mars och varje förening har en röst vardera. Vid likaläge avgör lotte

ARTIKELN HANDLAR OM