Vinciguerra föll efter fem dramatiska set

Israel vidare i Davis Cup

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Israel slog ut Sverige ur Davis Cup – efter ännu en psykattack. Harel Levy vann mot Andreas Vinciguerra i den femte och avgörande singeln efter att israeliska reserven Noam Okun provocerat "Vinci" vid upprepade tillfällen.

– Det är en riktig skandal faktiskt, säger TV8:s expertkommentator Fredrik Rosengren.

– Tycker det är fruktansvärt dåligt att domaren inte har kontroll på detta, fortsätter Rosengren.

Huvuddomaren i matchen hette Emmanuel Joseph. Mannen som "stalkade" Andreas Vinciguerra från planhalva till planhalva var reserven Noam Okun... som lämnade Israels avbytarbänk och satte sig i höjd med Vinciguerras baslinje för att skrika mellan bollarna och på alla andra möjliga vis försöka psyka honom. Provokationerna inleddes redan i fredags då Vinciguerra mötte Dudi Sela. "Vinci" förlorade då efter att Israel använt sig av samma psykningstaktik. Då rasade Wilander:

”Fy fan vilken dålig stil”

– Fy fan vilken dålig stil, det är en skandal. Jag kommer aldrig sjunka så lågt någonsin, vi har den sportsligheten och stoltheten, sade Sveriges förbundskapten då och trodde också att Noam Okun i framtiden kommer få det tufft.

– Han kommer få mycket skit för det här av andra spelare.

Även idag praktiserade Israel den taktiken. Mats Wilander blev tvungen att kontakta domaren Joseph för att få ett slut på det. Men det hjälpte inte. Och Harel Levy kunde ta hem den tuffa femsetaren: 4–6, 6–4, 4–6, 6–3, 8–6.

– Jag lider med Andreas, säger Jonas Björkman i TV8.

Israel möter Ryssland

Harel Levy låg gråtande på marken efter segern. Men han kostade också på sig att vara ödmjuk.

– Jag försökte vinna de viktiga poängen, jag är glad att jag gick hela vägen. Jag hade lite tur, det kunde ha gått hur som helst, sa han.

– Jag försökte vara aggressiv och avsluta poängen framme vid nät. Just nu är jag väldigt glad.

Israel får nu möta Ryssland i kvartsfinalen med start den 10 juli i sommar. Ryssland förfogar över världsspelare som Marat Safin, Nikolay Davydenko, Igor Kunitsyn, Dmitry Tursunov och Igor Andreev och räknas som ett av världens absolut bästa Davis Cup-lag. Om Sverige kommer lämna in någon protest finns det ingen information om i dagsläget.