”I den staden var jag näst störst efter Gud”

Lars Nylin listar de TIO mest klassiska tränarbråken i fotbollshistorien

Foto: ap
fyra bråkstakar Wenger, Ferguson, Benitez och Mourinho tar plats på Lars Nylins topplista.
SPORTBLADET

Ännu en gång har José Mourinho uttalat sig om andra klubbars tränare.

Vad passar då bättre än att lista de mest klassiska tränarbråken i de stora fotbollsligorna.

Sportchansens Lars Nylin har grävt i arkiven.

Här är hans topp-10-lista på de mest spektakulära och minnesvärda bråken.

10) Neil Warnock mot övriga England

Neil Warnock, just nu i Crystal Palace, har varit i så många dispyter och kontroverser att de fyller en telefonkatalog av den gamla decimetertjocka sorten. Warnock har kolliderat med klubbägare, spelare, media och fans. Men även med några dussin tränare. Mest omskriven är Warnocks långa dispyt med Liverpools Rafa Benitez. Detta sedan Liverpool matchat en b-uppställning i den sista omgången 2007. Fulham slog Liverpool varefter i stället Warnocks Sheffield United åkte ur Premier League.

När Liverpool ett år senare gjorde likadant i slutomgången, och även nu mot Fulham, tog Warnock omedelbart chansen. Utan att ens vara involverad i utgången av den säsongens Premier League sa Warnock ironiskt: ”Mohammad Al Fayed (Fulhams ägare) kan redan innan matchen skicka en fruktkorg till Merseyside”. Men Warnock har även fått igen. Hans mest svavelosande dispyt, den med Barnsleys tränare Sam Terment slutade med att Terment hittade en av Warnocks assistenter med örat mot dörren till Barnsleys omklädningsrum. ”I min bok är detta det lägsta av lågt”, sa Terment efteråt.

9) Ralf Rangnick vs Uli Höness

I årtionden handlade tyska tränarkontroversen om Otto Rehhagel i diverse dispyter med övriga Bundesrepubliken. Med Rehhagels flytt till Grekland har de fejderna tynat ut lite. Den kontroversiella kronan innehas nu i stället av Hoffenheims mirakeltränare Ralf Rangnick. Den arrogante före detta skolläraren kallas ”professorn” i tysk fotboll.

Rangnick missar inga chanser att få berätta hur daterade han anser de andra tränarnas metoder är. Fortsätter framgångarna för lilleputtklubben Hoffenheim lär Rangnick fylla på i citat-skåpet. Mest famös är nu fortfarande en incident tio år tillbaka i tiden. Då tröttnade Bayern Münchens Uli Höness på Rangnick, då i Stuttgart, och kallade kort och gott Rangnick för ”en smart jävel”, men detta med en mycket cynisk ton.

8) Roy Keane vs Mick McCarthy

Utifrån har det sett ut som att irländarna Keane och McCarthy så smått gillat sin fejd. Dispyten inleddes runt VM 2002 då Keane, då Irlands superstjärna, våldsamt kritiserade McCarthy för dennes ”amatöristiska” metoder. Senare tog Keane över från McCarthy som manager för Sunderland. Innan de flera gånger stötte på varandra – med nya invektiv som följd – som coacher för Sunderland respektive Wolwerhampton. 2006 rökte de bildligt fredspipa och sedan dess verkar de utåt sett vara vänner.

7) Brian Clough vs Don Revie

Även förr i tiden tjafsade tränare. Legender som Bill Shankly och Tommy Docherty hade alla sina fejder. Men mest notorisk under ”Tipsextra-eran” var Brian Clough. Denne excentriker sa provokativa saker oavsett om han var spiknykter eller om han just smakat på dagens tionde glas. Mest klassiskt av hans tränarkollisioner var den med Leeds Don Revie.

Clough tyckte att han själv stod för en frisk aspekt på engelsk fotboll men kallade Revies Leeds för ”smutsiga” och fortsatte: ”de representerar allt som är fel med engelsk fotboll”. Om Revie själv sa Clough i David Frosts pratshow: ”Jag gillar honom bara inte”. För Revie, som ofta tyst tog emot tiraderna, blev det ett slags revansch när Clough 1974 efterträdde Revie på Elland Road. Clough fick då sparken efter bara 44 dagar.

6) Kevin Keegan vs Sir Alex Ferguson

Skotten Ferguson har under sina drygt 20 år på Old Trafford rykt ihop med tränarna för de flesta klubbar som hotat Uniteds titeljakt. 1995/96 var det Newcastle som länge stod i vägen. ”The Magpies”, under Kevin Keegan, ledde ett tag ligan med tolv poäng. I det läget fick Ferguson ett utbrott och påstod att klubbar som Leeds och Nottingham Forest inte gjort sitt bästa mot Newcastle – de skulle enligt Ferguson hellre se Newcastle som ligamästare. Keegan replikerade i en ofta citerad presskonferens: ”I will love it, I will love to beat them!” Tyvärr för Keegan blev han bara halvt sannspådd. Newcastle vann säsongen efter med 5–0 mot United, men Ferguson & co tog hem titeln.

5) Kenny Dalglish vs Sir Alex Ferguson

Innan José Mourinho tog över tränarfejdernas inofficiella tron var det altså Sir Alex som satt där. När Kenny Dalglish på 1990-talet styrde Blackburn Rovers mot en sensationell ligatitel var inte Alex sen med kommentarerna. ”De kommer att sluta som Devon Loch”, sa Ferguson med anspelning på en galopphäst som på 1950-talet stupade bara 40 meter från mållinjen vid loppet Grand National. ”Vem är Devon Loch?”, svarade Dalglish lugnt. Efter säsongen, när Blackburn tagit titeln, kom ett gratulationstelegram poststämplat Old Trafford, där Ferguson i ett ps skrev: ”Har din far berättat för dig vem Devon Loch var?”.

4) Javier Clemente vs César Luis Menotti

Åren runt säsongen 1983/84 uppstod plötsligt en het rivalitet mellan FC Barcelona och klassikerkompisen Atletic Bilbao. I epicentrum för fejden fanns de två klubbarnas tränare Javier Clemente och César Luis Menotti. Den senare var en argentinsk senor som förordade teknisk fotboll. Den andre en hetlevrad bask som ansåg att alla medel var tillåtna. Menotti kallade Clemente för ”överdrivet auktoritär” och Bilbaos spel för ”defensivt och destruktivt”.

Clemente, då bara drygt 30 år, kontrade med att kalla argentinaren för ”en åldrande hippie och kvinnojägare”. Crescendot på fejden blev två klassiska skandaler. Först matchen där baskernas back Goikoetxea sparkade benet av Maradona och fick öknamnet ”Slaktaren från Bilbao”. Sedan cupfinalen ett halvår senare när alla spelare i båda lagen slogs på planen.

3) Rafa Benitez vs Sir Alex Ferguson

”Han är den ende som kommer undan med att ständigt hoppa på domarna”. Liverpools Rafa Benitez syftade på Uniteds motsvarighet Sir Alex Ferguson vid en presskonferens i januari i år. För att understryka sin seriositet vecklade Benitez sedan upp ett papper där han prydligt antecknat alla missdåd som han ansåg att Ferguson gjort sig skyldig till. Benitez hann även att reagera på Fergusons kritik av spelschemat i ligan. Spanjoren sa: ”Det är lika bra att Ferguson själv sätter spelprogrammet och sedan skickar det till oss andra”. Fergusons replik var stoisk: ”Jag tror att han (Benitez) börjar bli nervös”.

2) Arséne Wenger vs Sir Alex Ferguson

”Pizzagate” blev den mest famösa komponenten i den långa dispyten mellan Sir Alex Ferguson och Arséne Wenger. Det var efter att United år 2002 spräckt Arsenals 49 matcher långa förlustfria rekordsvit som Ferguson rusade till ”The Gunners” omklädningsrum. Ferguson hade hört att Wenger beskyllt Uniteds Ruud van Nistelrooy för att filma och tänkte nu säga ifrån till Wenger. Men Arsenalspelarna uppskattade inte besöket. Någon – troligen spanjoren Reyes – kaste en pizzaslice som träffade Ferguson vid den kroppsdel som denne helst använder, munnen. Och även verbalt fick Wenger sista ordet i fejden. I en vass replik avspisade Wenger Fergusons uttalanden om att United spelar den vackraste fotbollen. ”Alla tror att de har den vackraste hustrun därhemma”, sa fransmannen.

1) José Mourinho vs världen

Det började redan i Porto, hans första tunga tränarjobb, När han bestämt sig för att lämna den portugisiska storklubben sa José Mourinho: ”Det var ingen utmaning att stanna. I den stan var jag näst störst efter Gud”. Utifrån den attityden har han sedan fortsatt i först Chelsea och nu Inter. Inför varje viktig match, i synnerhet när hans klubb haft en svacka, kommer det en frontattack från Mourinho. Allt för att dra fokus från de egna spelarna.

Oftast är det motståndarlagets coach som är i skottgluggen. Om Arsenals Arséne Wenger sa Mourinho att han skrivit en 120 sidors dossier över Wengers gnäll om hur dennes klubb blivit förfördelad. Även med Sir Alex Ferguson hann Mourinho med några hyfsade fejder innan portugisen drog vidare till serie A. Portugisen fortsätter nu sin metod i Italien. I ett land där det oftast är klubbdirektörer som har dispyter inbördes har Mourinho stormat in och kolliderat med bland annat Juventus Claudio Ranieri (”gammal och ingen vinnare”) och efter veckans uttalanden om bland annat Romas Luciano Spalletti är känslan att det snart kommer mer. Mycket mer.

Saknar du några tränarbråk?

Finns det några bråk bland fotbollstränarna som du minns extra mycket och som du tycker saknas på denna topplista?

Mejla i så fall dina favoriter till oss.