Urinerade vid stolpen: ”Ingen klagade på mig”

Sportchansens Lars Nylin listar de TIO mest vidskepliga spelarna

Foto: ap
toppar Den argentinske landslagsmålvakten Sergio Goycochea toppar Lars Nylins lista över de vidskepligaste fotbollsspelarna.
SPORTBLADET

De finns vissa rutualer som fotbollsstjärnorna bara måste genomgå innan de beträder en fotbollsplan.

Här listar Sportchansens Lars Nylin de tio mest vidskepliga fotbollsspelare genom historien.

I går hade Arsenal elva spelare på planen när andra havleken inleddes mot Roma.

Så var det inte i första mötet i Champions League för två veckor sedan. Kolo Touré är en ytterst vidskeplig herre som ritualmässigt måste vara sist in på planen. När lagkamraten William Gallas in i det sista fick massage innebar det att ”The Gunners” fick inleda andra halvlek med nio man.

Att Touré fick ett gult kort av domare Claus Bo Larsen, för att Touré sprungit in utan Larsens tillstånd, adderade bara till den burleska situationen.

Defoe rakade håret

Fotboll och vidskeplighet går hand i hand som fotboll och liniment.

Nästan varje spelare har sin ritual. Bara en vecka efter Touré-händelsen berättade Jermain Defoe inför den engelska Ligacupfinalen: ”Jag har rakat håret, jag blir alltid skadad när jag har långt”.

Även annars rationella folkhemssvenskar lider av samma åkomma. Klassikern är Christer Mattiasson, då i Elfsborg, som inför varje match kände ett tvång att kicka till en viss papperskorg på Ryavallen. Det blev därför problem när motståndartränaren Erik Hamrén vid en match tog bort den aktuella papperspellen.

Henke och ålen

Vidskepligheten i fotbollen är så utbredd att det nästan kändes jobbigt trovärdigt när tv-komikern Felix Herngren häromåret i ett program fick Henrik Larsson att avslöja att hans ritual var att inför varje match dra en ål genom fotbollsshortsen. En ål dragen av sångaren Orup. Som för detta påstods få ett årsarvode på 4.2 miljoner.

Att denna sketch var ganska nära verkligheten visar Sportchansens lista över fotbollens 10 mest vidskepliga.

FAKTA

Nylins lista – de 10 mest vidskepliga spelarna:

10) David James

Den engelska landsmålvakten David James är något på spåren. Han har sagt: ”Många spelare har en fixering vid vidskepliga rutiner som går bortom det normala”. James fortsätter: ”Det är ett mentalt maskineri så komplext att det skulle fylla en uppsats”. Om James själv är vidskeplig? Definitivt. Inför match pratar han inte med någon på hela dagen. Han går på toaletten sist av alla innan omklädningsrummet lämnas. Sist av allt spottar James på väggen i nämnda toalett.

9) Johan Cruyff

Geniet med nummer 14 var som spelare mycket vidskeplig. Som ung i Ajax slog han inför varje match sin egen målvakt Gert Bals i magen innan omklädningsrummet lämnades. Cruyff spottade sedan ritualmässigt sitt tuggummi in på motståndarnas planhalva. Som manager blev han senare uttalat anti vidskeplighet. Cruyff förkunnade till andra tränare: ”Vad ni än gör, låt inte vidskepelse sätta sig hos era spelare, det kan vara förödande”.

8) Laurent Blanc

Vid VM 1998 var Frankrikes landslag en karikatyr av en vidskeplig fotbollstrupp. Man följde en hel serie ritaualer. Spelarna hade ständigt samma platser i spelarbussen. Gloria Gaynors ”I Will Survive” spelades på hög volym innan varje match. Mest famöst: lagkapten Laurent Blanc kysste inför varje match den blankrakade skallen på målvakten Fabien Barthez. Resultatet? ”Les Bleus” gick hela vägen och vann.

7) Raymond Domenech

Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech är inte bara kontroversiell på grund av en serie dåliga resultat. Vissa ifrågasätter också om hans vidskeplighet, i synnerhet hans fascination för astroligi, påverkar hans uttagningar. Vid EM i somras sattes frågan på sin spets då Frankrike mötte Holland fredagen den 13:e juni. Men precis som Domenech låtit spelare som Henry och Gallas spela trots att de är födda i ”fel” tecken (Domenech har problem med folk födda i lejonet och skorpionen) innehöll även startelvan i Bern ett antal namn som bröt mot hans regler. Resultatet? Holland vann med 4–1.

6) Don Revie

Även engelska tränare har sina vidskepligheter. Legenden Don Revie, mannen bakom Leeds storhetstid på 1970-talet, bar alltid samma slitna blå kostym och gick exakt samma väg till spelarbänken. Men det som kvalificerar honom för listan är hans rädsla för artificella djur. Revie vågade inte ha porslinselefanter i sin närhet inför match. Fåglar var han så skraj för att han till och med såg till att en pippi togs bort från Leeds klubbmärke.

5) Pelé

Korrekt observerat, fotbollens vidskepelse kan bli lätt löjeväckande. Fråga Pelé. Efter en match på 1960-talet gav han bort sin tröja, I nästa match upplevde han hur han tappat formen. Pelé bad då en vän spåra tröjan. När Pelé fick sin favorittröja återvände målskyttet omedelbart. Vad vännen avslöjade först långt senare var att det var exakt samma tröja som Pelé burit i matcherna då han tyckte sig oförmögen att göra mål.

4) Gary Lineker

Den engelske målspottaren gjorde aldrig mål på uppvärmningen. Hans ritual sa att nätet skulle vara orört innan match. Om Lineker inte gjorde mål i första halvlek bytte han alltid tröja till den andra. Gjorde han inte mål på hela matchen gick han konsekvent till frisören efteråt för att vända lyckan. Oturligt nog för frisörnäringen blev det nu inte så väldigt ofta. Lineker gjorde nästan 300 mål i England – 48 bara i landslaget – Spanien och Japan. Det betydde mål i mer än hälften av matcherna i karriären.

3) Midlands Portland Cement

Vidskepligheterna i listan är mer eller mindre fåniga, men ändå harmlösa. Det gällde knappast det som förra året drabbade Midlands Portland Cement, en klubb från den södra divisionen av Zimbabwes andraliga. På väg till en viktig match mot Sao Paolo tyckte klubbens ledare att det fanns behov av andeutdrivning, i den religisösa tradition som kallas juju. De illvilliga andarna skulle skrämmas bort genom att Midlands tog en simtur i Zambezifloden. 16 spelare klädde av sig och simmade ut. Tyvärr kom bara 15 upp. Kvar på stranden låg en kostym och en mobiltelefon. Som om det inte var nog med det bisarra den dagen så spelades ändå matchen. Sao Paolo vann med 2–0. Jujucermonin hade misslyckats på mer än ett sätt.

2) John Terry

Chelseas backterrier är om inte värst så åtminstone mest kvantitativ i konstarten vidskipligheter. ”Jag har nog minst 50 vidskepliga ritualer som jag går genom innan match”, sa Terry nyligen till tidningen Telegraph. Punkterna som måste stämma innan match inkluderar: Terry kräver alltid att sitta på samma plats i spelarbussen. Åker han bil till hemmamatch ska den parkeras i samma ruta i garaget under Stamford Bridge. Sedan tio år har han samma benskydd, ett lyckopar han fått av Frank Lampard efter att ha blivit av med det par som han haft i lika många år innan. Nämnda benskydd ska tejpas exakt tre varv med en viss sorts tejp. Och inte minst viktigt: Terry ska lyssna på en viss CD med Usher innan varje match. Man kan fråga sig vad han lyssnade på innan straffsparken mot Manchester United i finalen av Champions League i våras. Helmut Lotti?

1) Sergio Goycochea

Den argentinske landslagsmålvakten Goycochea figurererade i början av 1990-talet flitigt i reklam för Pepsi. Om det finns någon koppling mellan detta och ”El Goycos” vidskeplighet låter vi vara osagt. Men hans högst egna ritual var att han inför en straffläggning ville urinera vid ena stolpen. Den här rutinen skaffade han sig när han fick hoppa in vid VM 1990. Och trots att han det året släppte in Västtysklands kontroversiella straff i finalen behöll han vanan även efteråt. Goycochea har kommenterat efteråt det vi alla tänker på: ”Jag var mycket subtil, ingen klagade...”