Lista: Nyförvärven som gör störst fiasko i NHL

Sportchansen rankar de misslyckade värvningarna

Foto: AP
Misslyckade Dallas Sean Avery, Tampas Ryan Malone och Chicagos Cristobal Huet har inlett tungt i sina nya klubbar.
SPORTBLADET

Drygt 20 matcher in i NHL-säsongen är det dags att granska årets värvningar.

Här rankar Sportchansen de tio hittills sämsta nyförvärven i världens bästa liga.

1. Ryan Malone, Tampa

Matcher: 17.

Poäng: 8 (5+3).

Kommentar: Värvades från Pittsburgh och Tampa satsade stora pengar (4,5 miljoner dollar det här året) på den aggressive forwarden. Tanken var att Malones andrakedja skulle bidra med poängproduktionen i ett Lightning som ofta är alltför beroende av duon Lecavalier/St. Louis. Men Malone har inte alls levt upp till förväntningarna och har massor kvar att bevisa.

2. Brendan Morrison, Anaheim

Matcher: 22.

Poäng: 5 (2+3).

Kommentar: Den före detta Vancouvercentern har haft problem med skador och inte hittat tillbaka till gammal god form. Tidigare i veckan blev han till och med petad. 5 poäng på 22 matcher är naturligtvis ett uselt facit för en spelare med Morrisons kapacitet.

3. Cristobal Huet, Chicago

Matcher: 8.

Räddningsprocent: 89,7%.

Kommentar: Värvades till Chicago för att ta över efter ryssen Nikolai Khabibulin. Huet har dock slarvat bort sina chanser och får nu finna sig i att vara backup åt ”The Bulin Wall”. Det har länge spekulerats i att ryssen varit på väg bort från Blackhawks för att göra plats under lönetaket. Sett till statistiken borde det nu vara Huet som ligger risigt till för en bytesaffär.

4. Radim Vrbata, Tampa

Matcher: 15.

Poäng: 5 (2+3).

Kommentar: Gjorde i fjol en mycket fin säsong i Phoenix, vilket fick Tampa att lägga ett fett bud i somras. Det ångrar man antagligen nu. Vrbata är en av flera underpresterande forwards i Tampa Bay. Två mål på 15 matcher är allt annat än godkänt.

5. Dmitri Kalinin, New York Rangers

Matcher: 25.

Poäng: 6 (0+6).

Kommentar: Det har under säsongsupptakten snackats mycket om Rangers lyckade värvningar: Nikolai Zherdev, Aaron Voros och även Markus Näslund. Men ett nyförvärv som inte gjort någon succé, är ryssen Dmitri Kalinin. De sex poängen på 25 matcher är kanske ingen katastrof. Men –10 i plus/minusstatistiken är definitivt något att skämmas över.

6. Bobby Holik, New Jersey

Matcher: 5.

Poäng: 0.

Kommentar: Hann bara spela fem matcher innan han blev skadad. Det veteranen visade upp på den korta tiden, imponerade knappast. Holik snittade inte ens tio minuter i speltid och noterades inte för en enda poäng.

7. Jose Theodore, Washington

Matcher: 14.

Räddningsprocent: 88,5.

Kommentar: Stod för årets kanske snyggaste räddning mot Minnesota, när han plockräddade efter en sidledsförflyttning. Men sett till den första delen av den här säsongen, är Theodore inget annat än ett misslyckande. Räddningsprocenten är usel och tilltänkte backupen Brent Johnson har överglänst sin konkurrent i kassen.

8. Ruslan Fedotenko, Pittsburgh

Matcher: 20.

Poäng: 8 (4+4).

Kommentar: Oavsett vilken kedja han placeras i, omringas Fedotenko av spelare i världsklass. Därför kan man kräva mer av den normalt vasse målskytten. Fyra mål på 20 matcher håller inte.

9. Sean Avery, Dallas

Matcher: 21.

Poäng: 9 (2+7).

Kommentar: Dallas är säsongens stora besvikelse hittills. Det går knappast att skylla allt på Avery, men någon positiv injektion har han inte varit. Det dröjde inte länge innan lagkamraterna (framför allt Mike Modano) uttalade sig kritiskt om alla utvisningar som retstickan drog på sig. I New York innebar Averys närvaro att Rangers blev ett svårslaget lag. Den effekten har uteblivit i Stars.

10. Darcy Tucker, Colorado

Matcher: 20.

Poäng: 7 (4+3).

Kommentar: Vad har hänt med energiknippet Tucker? Visst, han var blek redan i fjol och blev sedermera utköpt av Toronto. I Colorado hade man hoppats på att miljöombytet skulle göra Tucker gott, men icke.

FAKTA

Res till USA och upplev NHL-hockey:

SAS flyger direkt Stockholm–New York med avgångar dagligen.

SAS flyger dagligen från Stockholm till Washington.

SAS flyger dagligen till Chicago.