14-åring dog – på planen

Föll ihop efter vanlig närkamp – lagkamraterna svårt chockade

SPORTBLADET

Det hade gått 35 minuter av fotbollsmatchen.

Pojklagsspelaren gick in i en närkamp och tog emot bollen på bröstet.

Då segnade han ihop och dog.

I morgon skulle han ha firat sin 15-årsdag.

14-åringen från Köping var en av de bästa fotbollsspelarna i sin ålder i Västmanland. Han var uttagen i länets träningstrupp, som i går skulle spela bortamatch mot Örebros länslag. Vid 13-tiden klev pojken på bussen vid McDonalds i Köping.

Fyra timmar senare skulle han äntra konstgräset på Karlslund arena i centrala Örebro och göra sin sista fotbollsmatch någonsin.

– Efter 35 minuter så gick han in i en helt vanlig duell. Han föll ihop och vi gjorde de upplivningsförsök som man ska göra, säger Benny Harlin, distriktförbundskapten vid Västmanland Fotbollförbund.

Försökte återuppliva

Den 14-årige backens hjärta slutade att slå, enligt uppgift till Aftonbladet.

Ledare och åskådare inledde återupplivningsförsök. Efter cirka tio minuter anlände ambulans. De tog över och körde pojken till Universitetssjukhuset i Örebro.

Vet inte dödsorsak

Men pojkens liv gick inte att rädda. Senare under kvällen kom pojkens föräldrar till sjukhuset.

Dödsorsaken var i går kväll inte fastställd. Men enligt Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands Fotbollförbund, var det ingen kollision eller närkampsduell som orsakade backens hjärtstopp.

Ingen sjukdom

– Det är ingen tackling eller smäll som ligger bakom hans död.

Pojken led inte av någon sjukdom som förklarar det inträffade. Flera spelare och ledare chockades svårt efter det plötsliga dödsfallet. Tillsammans med anhöriga fick de i går kväll professionell hjälp.

I kväll kommer laget träffas i Västerås för att bearbeta tragedin.

– Vi kommer ha en stillsam träff på kansliet, säger Birger Jonsson.