Han är tidernas bäste tränare

Lars Nylin listar tidernas TIO största cup-coacher

Foto: bildbyrån
etta Bob Paisley toppar Lars Nylins lista över de tio främsta Europacup och Champions League-tränarna genom tiderna.
SPORTBLADET

Upplösningen av Champions League har sina poänger även på bänken.

En ny titel för Manchester United innebär att Sir Alex Ferguson blir tidernas mest framgångsrike manager i den största europeiska cupen.

Här listar Sportchansens Lars Nylin tidernas tio bästa coacher i Europacupen och Champions League.

10) Rinus Michels

Michels meriter i Europacupen blev inte så mäktiga som han hade hoppats: de begränsar sig till en titel med Ajax 1971 och en final med samma klubb två år tidigare. Men Sportchansen vill inte hoppa över holländaren som tog fotbollen och därmed den största av cuper in i den moderna eran. Michels idéer om totalfotboll färgar än i dag hur klubbar som Barcelona eller Arsenal spelar.

9) Ernst Happel

Österrikaren som vann ligaguld i fyra länder är en av bara två tränare som vunnit Europacupen med två klubbar. Happel tog Ove KIndvalls Feyenoord till den första holländska titeln 1970 och följde senare upp med att 1983 leda Hamburger SV till samma bedrift (Ottmar Hitzfeld är den andre med samma meriter).

8) Bela Guttman

Den säregne ungraren var mannen som på egen hand gjorde en klubb från fotbollens bakgårdar, Benfica, till en stormakt i Europacupen. När Guttman efter triumfer 1961 och 1962 fick gå från Lissabonklubben svor han en svavelosande ed. ”Benfica kommer aldrig mer att vinna Europacupen och ingen portugisisk klubb kommer att ta hem den på 100 år”, muttrade han. José Mourinho bröt delvis Guttmans förbannelse när han förde Porto till vinst. Men i fallet Benfica har Guttman blivit sannspådd.

7) Miguel Munoz

Munoz var med under hela Real Madrids magnifika dynasti på 1950 och -60-talet. Först som spelare (med två titlar i Europacupen) sedan som tränare. Dels vid den klassiska finalvinsten med 7–3 mot Eintracht Frankfurt 1962 – ofta kallad ”bästa fotbollsmatchen genom tiderna” – och sedan även 1966. Lägg till det nio La Liga-triumfer som manager och Munoz är ett märkligt bortglömt namn i fotbollens historieböcker.

6) Brian Clough

Möjligen var han mest en dryckesglad pratkvarn med en tur lika stor som sitt ego. Men troligare var han ett klassiskt exempel på rätt man på rätt plats vid rätt tillfälle. Det som Brian Clough på 1970-talet gjorde med dussingänget Nottingham Forest – inklusive två titlar i Europacupen 1979 och 1980 – tillhör fotbollens märkligaste coachsagor.

5) Helenio Herrera

Innan Herrera tog över Inter kopplades superklubbar ihop med sina stjärnspelare, ”Di Stefanos Real” med mera. Men från den förste supercoachen, Herrera, hette det ”Herreras Inter”. Detta efter att argentinaren med det gigantiska egot inte bara fört Inter till två titlar i Europacupen (1964, 1965) utan också på gott och ont revolutionerat fotbollen med den försvarsinriktade ”catenaccio-taktiken”.

4) Carlo Ancelotti

Det trulige italienaren är en av tränarna som verkligen haft chansen att utmana den som toppar listan. Ancelotti har vunnit Europacupen som spelare och hade segrarna som coach för Milan 2003 respektive 2007 bara kompletterats med en även år 2005 vore ”Carletto” en given kandidat som tidernas störste cupcoach. Men trippeln förhindras som bekant av Liverpools mirakelvändning i Istanbul.

3) Vicente del Bosque

Under fyra säsonger som manager för Real nådde del Bosque sämst semifinalen. Två gånger – 2000 och 2002 – ledde han ”Los Galacticos” ända fram till ett handslag från Uefabossen Lennart Johansson. Tacken blev att del Bosque 2003 fick kicken och därmed effektivt förhindrades möjligheten att få toppa denna lista. Numera tränar han Spaniens landslag. En slags revansch.

2) Sir Alex Ferguson

1983 visade Sir Alex Ferguson vad han kan göra med ett begränsat spelarmaterial. Han tog då lilla Aberdeen till en skrällseger i Uefacupen. Senare har han med Manchester United presenterat vad ett lysande spelarmaterial och en galet dedikerat tränare kan skapa om han får långt förtroende. Med vinst i årets Champions League adderad till titlarna 1999 och 2008 är Ferguson given etta på listan – vid det laget har han därtill tio eller elva ligatitlar liksom fem eller sex troféer i FA-cupen i sitt prisskåp.

1) Bob Paisley

44 år i LIverpool, hans enda klubb i karriären. Nio år som manager, tunga titlar i åtta av dessa. Bland dessa tre segrar i Europacupen (1977, 78, 81) och en i Uefacupen. Få tränare har haft sådan utdelning som mannen som en gång sa: ”Om du kommer in i straffområdet och inte vet vad du ska göra med bollen, placera den då i nät så kan vi diskutera alternativen efteråt”.

Saknas några namn på listan?

Vad tycker du?mejla oss och tyck till.