Barcelona – alltid spektakulär show

Foto: Getty Images
Tuff kamp mellan Barcelona och Manchester United på Nou Camp.
SPORTBLADET

FC Barcelona

”Mer än en klubb” är bara en av många pompösa etiketter som ofta klistras på FC Barcelona. Vissa cyniker anser att ”Barcas” roll som symbol för regionen Katalonien ibland gör att klubben haussas extra mycket. Men vad man än tycker om den blårödrandiga klubben kan ingen förneka att den tillhör fotbollsvärldens mäktigaste institutioner. Med mer än 125 000 medlemmar är den dessutom en av de absolut största även i den bemärkelsen.

Klubben, faktiskt ursprungligen startad av en schweizare, hade sin första storhetstid på 1950-talet. Den fick en ny stark era med Johan Cruyffs ankomst som spelare på 1970-talet. Sin hittills starkaste sportsliga period hade den under första halvan av 1990-talet, nu med holländaren Cruyff som visionär på bänken.

Under de framgångsrika epokerna har världens fotbollsadel passerat Nou Camp: Maradona, Cruyff, Romario, Rivaldo, Guardiola, Koeman, Laudrup, Stoichov, Ronaldinho, för att bara nämna några få. Men frågan är ändå om klubben haft högre internationell status än den haft på senare år. 2006 tog Barca hem såväl La Liga som Champions League och firma Frank Rijkaard (coach) och Ronaldinho (fixstjärna) var i spotlight för all världens fotbollsbevakning.

Även under en relativt ”misslyckad” säsong som den senaste är Barcelona en spektakulär show och nya stjärnor som Messi och Krkic garanterar att man får en fotbollsupplevelse för livet.

Nou Camp

Kapacitet: 98 000. Transport: tunnelbana till någon av stationerna Les Corts respektive Maria Cristina på linje 3, eller Collblanc på linje 5.

Camp Nou, eller Nou Camp som den oftast kallas, är egentligen ingen märkvärdig arena. Den är rudimentär med höga, branta läktare och mycket lite skydd från sol eller regn och kyla. Ändå är den sedd som en av de mäktigaste av fotbollskatedraler.

Hemligheten nummer ett bakom legenden är givetvis storleken, med 98 000 stolar är den störst i Europa och störst av världens ”riktiga” fotbollsarenor. Att det sedan 50 år spelats flärdfull fotboll här med ett av världens mest mytomspunna klubbar har givetvis även det gjort sitt till.

Nou Camp ligger tre kilometer norrut från centrala Barcelona. Man kommer enklast dit genom att ta tunnelbanan. Alternativet är att promenera dit längs klassiska Avenida Diagonal. Oftast går det att köpa biljetter på plats i arenans biljettkontor. Alternativt kan man köpa av de medlemmar som går runt Nou Camp och säljer sina platser (helt legalt). Bara vid supermatcher som mötet med ärkerivalen Real Madrid är Nou Camp alltid utsåld till sista plats. Missa inte att Nou Camp har ett ovanligt intressant museum, som finns mitt i den västra läktaren.

RCD Espanyol

Barcelonas andra klubb har ingen helt lätt match i skuggan av en av fotbollsvärldens giganter. Länge var man också sett som lite udda genom att dels vara den första ”spanska” klubben i landet, de övriga toppklubbarna hade startats av utlänningar, dels genom att vara en Madridorienterad klubb i det supernationalistiska Katalonien.

Men faktum är att Espanyol, man har använt den katalanska stavningen sedan 1995, är Spaniens sjätte mest framgångsrika klubb genom tiderna. Senaste zenit var finalspel i Uefacupen 2007 (förlust mot Sevilla).

När klubben möter storheter som Real Madrid och givetvis grannen FC Barcelona är det lysande fotbollsunderhållning att söka sig till det blåvita laget från den rika stadsdelen Sarria.

Estadi Olimpic

Kapacitet: 55 926. Transport. Bergbana från hamnen Torre de sant Sebastia, eller buss från Plaza Espanya (dit man kommer med tunnelbanans linje 1 och 3).

Sedan 1998 har Espanyol varit en klubb utan riktig hemtrivsel i sin arena. Sedan klubbens gamla intima anläggning i stadsdelen Sarria underkänts för ligaspel har RCD varit hyresgäster i olympiastadion på stadsberget Montjuic. Med kapacitet över 50 000, öppna läktare på tre sidor, och dessutom löparbanor har det varit svårt att skapa stämning ens vid derbyn. 2009 blir det ändring på arenafronten. Då invigs klubbens nya stadion i den västliga stadsdelen Cornella. Arenan Cornella-El prat kommer att ha en kapacitet på cirka 40 000, troligen blir det bäst att ta tunnelbanans linje 8 till Cornella-Riera. Den som kan sitt Barcelona vet att stans flygplats ligger alldeles i närheten, Espanyol kan alltså bli ett givet inslag i framtida fotbollssightseeing.