”Trodde aldrig Alvaro skulle komma hit”

Allbäck ringde sin gamla kompis – på skämt

SPORTBLADET

AYiA NAPA. Det började som ett skämt mellan två gamla polare.

Men Marcus Allbäcks humor inledde en process som till slut gjorde att nykomlingen Örgryte kunde presentera Alvaro Santos som nytillskott inför den allsvenska starten.

Sportbladet har tagit ett snack med allsvenskans hetaste och mest osannolika anfallspar.

– Jag får erkänna det, att Alvaro skulle komma hit trodde jag aldrig, säger Marcus Allbäck.

Foto: JOEL MARKLUND
Tillsammans Det är tre år sedan Marcus Allbäck och Alvaro Santos spelade fotboll ihop i FC Köpenhamn. Nu är de åter sida vid sida på fotbollsplanen, men i år för att rädda Örgryte kvar i Allsvenskan.

Vissa intervjuer är svårare än andra. Den här kan vara den lättaste någonsin. Marcus Allbäck och Alvaro Santos skötte nämligen det mesta på egen hand. De snackar och stojar och retas på det där sättet som bara riktigt nära vänner gör.

En annan fick i stort sätt nöja sig med att sätta på bandspelaren, luta sig tillbaka och lyssna på FC Köpenhamns gamla superduo berätta om sin osannolika återförening i allsvenska nykomligen Örgryte. Naturligtvis började allt som ett skämt.

– (MA) Första gången jag ringde Alvaro var det ju lite på skoj. Alltså, jag hade ju ändå tänkt ringa men precis innan sa vår sportchef Dick Last att det förmodligen inte blir något med Jonas Wallerstedt, som var vårt huvudmål som ny anfallare då. Jag slängde ur mig det under samtalets gång att är du sugen på att lira ihop igen eller? Sen var det inte bara skratt efter det, Alvaro började ställa konkreta frågor i stället. Det var så det började, men sen fick det gå den riktiga vägen att Dick pratade med Alvaro och klubben och så. Med det som avgjorde för dig, Alvaro var väl att det kom nått konkret direkt?

”Varför inte? Det var seriöst”

– (AS) Ja, precis. Marcus skojade mycket med mig när vi var i Köpenhamn, att vi skulle spela ihop en dag i hans hjärtas klubb, Öis. Det var på skoj, och när han ringde trodde jag det var på skoj också. Men han sa nej, nej. Dick ringer till dig och pratar. Och Dick var seriös och det kände jag var viktigt för mig. Sen Marcus, vi hade det bra i Köpenhamn och jag saknade den tiden vi hade tillsammans.

– (MA) Och så har du alltid varit väldigt nyfiken på Öis i alla år! Det har du berättat...

– (AS) Haha, nja... Jag fick möjligheten och tänkte att varför inte? Det var seriöst, klubben ska ha en ny arena och är tillbaka i allsvenskan. De har haft många brassar där som fungerat bra. Varför inte jag? Det gick ganska snabbt efter det.

– (MA) Jag får erkänna det, att Alvaro skulle komma hit trodde jag aldrig. Men det är jättekul. Framförallt är det ett jättelyft för Öis att vi kunde landa en sån värvning som Alvaro. Det är väldigt olikt Öis också, för det första att köpa spelare från ett annat land och sen ett namn dessutom. Så pass mycket pengar involverat... vi fick ju hjälp utifrån, annars hade vi aldrig lyckats ro hem det, men det är stort för oss ändå. Det var ju många klubbar som ryckte i honom och så blev det ändå Öis. Det var ett jättelyft för oss, det var det.

Sett i FCK, ni passar väldigt bra ihop när ni spelar med varandra. Varför?

– (MA) Jag tror det är så enkelt att vi tänker fotboll väldigt lika. Det kände vi redan de första träningarna och de första matcherna i FCK, jag behövde aldrig springa och säga hur jag ville att han skulle agera. Det var väl samma sak med mig hoppas jag, haha. Det klaffade och det beror på att man tänker fotboll på samma sätt. Hur man ska möta och sticka i djupet och såna saker.

Lyssnar på varandra

– (AS) Det är också så att vi pratar mycket på planen och lyssnar på varandra. Jag lyssnar mycket på vad Marcus säger...

– (MA) Det händer att jag lyssnar också.

– (AS) Jaja, vi lyssnar på varandra och är ödmjuka inför vad den andre säger. Det fungerar.

– (MA) Sen tror jag att ingen av oss tycker att det är livsviktigt att göra mål. Ofta har man nån extrem målskytt man spelar med, eller nån som är extremt snabb eller nån som alltid möter bollen. Det är lätt för det är ingen av oss som hela tiden springer och jagar mål. Hittar man spelet, touchen, flytet så kommer målchanserna också.

Hur långt räcker det för Öis, att ni två spelar ihop?

– (MA) För oss finns det bara ett mål, att hålla oss kvar. Det är så otroligt viktigt för klubben. Sen har klubben gått ut och sagt att man har klara visioner för de närmsta tre åren, det är också väldigt positivt. Det finns en framtidstro igen. Men allt det går i kras om vi inte klarar oss kvar.

– (AS) Allting handlar om att hjälpa klubben att hålla sig kvar, det finns ingenting annat. Så enkelt är det.

FAKTA

Den heta anfalssduon

Marcus Allbäck

Ålder: 35

Meriter: VM 2002, 2006. EM 2000, 2004. Cupmästare 2000. Skyttekung 1999 (15 mål). Serieseger Superettan 2009.

Klubbar: ÖIS, Lyngby, Bari, Heerenveen, Aston Villa, Hansa Rostock, Köpenhamn.

Alvaro Santos

Ålder: 29

Meriter: 2000–01 Slog ut Inter ur Champions League. Andra plats i danska skytteligan 2006 (15 mål på 33 matcher).

Klubbar: América, Helsingborg, Köpenhamn, Sochaux, Strasbourg, ÖIS.

Allbäck om Santos:

– Tjock, långsam, tråkig, haha. Nä, det är ju precis tvärtom. Han är väldigt stark. Som fotbollsspelare då, som vanlig kille är han ju väldigt klen. Nämen han är stark, teknisk och har målnäsa. Som person är han helt underbar. Vi har känt varandra länge nu och det har tagit en vecka för honom att komma in i gänget här i Öis. Mycket tack vare att han pratar så fantastisk svenska. Jag kommer däremot inte på några negativa saker.

Santos om Allbäck:

– Jag är stolt över att spela med Marcus Allbäck. Det är en stor spelare. Jag var i Brasilien under senaste VM och såg honom spela, han gjorde ju till och med mål, och jag kände mig stolt över att ha spelat med honom. Hade jag varit tränare skulle jag vilja ha honom i mitt lag. Han har alla kvaliteter man ska ha som anfallare i dagens fotboll. Stark och löper mycket, en spelare man vill ha i sitt lag.